Paprykarz – przepis z rybą
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: około 40 minut.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 800 g ryby bez ości np.: szczupaka, karpia, lina,
- 2 cebule,
- 2 pomidory,
- 50 g masła,
- 200 ml wody,
- 1 papryka czerwona,
- 1 papryka żółta,
- 1 papryka zielona,
- 30 g mąki,
- 100 ml gęstej, kwaśnej śmietany,
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
- sól do smaku.
Jak zrobić domowy paprykarz?
Przygotowanie:
- Wybraną rybę, w tym przypadku filet ze szczupaka, należy pokroić na duże porcje, posolić i odłożyć na bok na 30 minut.
- Następnie trzeba drobno pokroić cebulę i dusić na maśle. Kolejnym krokiem jest dodanie mąki pszennej i podsmażenie do momentu stworzenia gęstej masy.
- Paprykę należy umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w większą kostkę.
- Następnie należy dolać wodę i dołożyć pokrojone kawałki ryby i pokrojone pomidory bez skórki.
- Sos należy gotować przez około 10 minut.
- Kolejnym krokiem jest dodanie śmietany, zagotowanie i gotowanie jej przez około 15 minut.
- Pod koniec gotowania paprykarza należy go przyprawić solą i słodką mieloną papryką.
Sposób podania
Gotowy paprykarz najczęściej podawany jest z ugotowanymi makaronami, ziemniakami lub kaszami. Nawiązując do popularnej konserwy, paprykarz doskonale smakuje zaserwowany z gotowanym na sypko ryżem. Ponadto do paprykarza ze szczupakiem świetnie smakują kładzione kluski. W kuchni węgierskiej ziemniaki gotowane są bezpośrednio razem z rybą w paprykarzu. Charakterystyczne jest także podanie gęstej, kwaśnej śmietany. Paprykarz to danie, które można robić na biwakach. Często robiono go w kociołku ze świeżo złowionych i oczyszczonych ryb.
Zobacz także: Klasyczna ryba po grecku. Przepis na pyszną rybę z warzywami. Sprawdź, jak zrobić rybę po grecku
Nie tylko z rybą
W kuchni węgierskiej paprykarz wykonywany jest nie tylko na bazie ryby. Znane są paprykarze z kurczakiem, z cielęciną i wołowiną. Można też eksperymentować z dodatkiem wieprzowiny i innych rodzajów drobiu np. filetami z indyka.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: