Polacy kochają truskawki. Co roku czekamy na sezon, w którym możemy kupić najlepsze owoce. Często się nimi zajadamy i dodajemy do różnych deserów. Ania Starmach pokazała sposób na to, jak gwałtownie je obrać. Teraz już nie musimy się z tym męczyć.
Z badania preferencji konsumentów dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw wynika, iż truskawki są ulubionymi owocami mieszkańców kraju nad Wisłą. Wiele osób przyznało, iż sięga po nie regularnie. Jemy je w formie przekąski lub robimy ciasta z owocami w roli głównej.
Czytaj też: Jagody nie tylko do pierogów. Ania Starmach robi z nich pyszne ciasto
Ania Starmach pokazała, jak gwałtownie obrać truskawki
Zanim zaczniemy się nimi zajadać, musimy je umyć i obrać. Często ta druga czynność jest żmudna i długotrwała. Szczególnie, gdy potrzebujemy wielu owoców do zrobienia deseru. Na szczęście znamy sposób, za pomocą którego przyspieszymy ten proces. Pomoże nam w tym Ania Starmach.
– Jest kilka sposobów na szybkie obranie truskawek. Jednym z nich jest odcinanie szypułek truskawek nożem, tuż poniżej zielonej części. Jednak w ten sposób marnujemy dużą część truskawki – mówi Ania Starmach na Instagramie.
Jaki jest jej patent? Wystarczy, iż grubą słomkę wbijemy w dolną część truskawki. Musi przejść przez środek owocu i gotowe. Słomka sama oderwie szypułkę. Proste, prawda?
Truskawki (Unplash)
Lista zalet truskawek jest bardzo długa
Dlaczego warto je jeść? Przede wszystkim są przepyszne i trudno się im oprzeć. To jednak nie wszystko, gdyż spożywanie ich przyniesie nam wiele korzyści. Truskawki są bogate w witaminy A i C oraz w witaminy z grupy B. Zawierają też wiele ważnych pierwiastków, na przykład żelazo, wapń, fosfor oraz potas.
Co ważne, są też niskokaloryczne, w 100 gramach znajdziemy bowiem tylko 28 kcal. W 90 procentach składają się z wody, więc mają adekwatności moczopędne i nawadniające. Regularne spożywanie wspomaga proces utraty wagi. Owoce są źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje przemianę materii.
Z truskawek zrobimy zdrowotne koktajle, słodkie desery oraz niesamowicie pachnące ciasta. Koniecznie spróbujcie wypieku z przepisu Ani Starmach. Na samą myśl ślinka cieknie.