Kofty z indyka – sprawdzony przepis
Mam dla ciebie przepis na pyszne i soczyste kofty, czyli szaszłyki z mięsa mielonego z grilla. To danie znane m.in. z kuchni bliskowschodniej, które zachwyca smakiem i prostotą wykonania. Robi się je naprawdę łatwo i szybko, z różnych rodzajów mięsa i wyrazistych przypraw. Ja wybrałam łopatkę z indyka i doprawiłam ją mieszanką curry, kminem rzymskim, czosnkiem, papryką i natką pietruszki. Szaszłyki są bardzo aromatyczne i delikatne. Warto podać do nich np. sos czosnkowy i sałatkę z ogórków.
Zobacz w galerii, jak przygotować kofty z indyka.
Przepis na szaszłyki z mięsa mielonego
Czas przygotowania: ok. 10 minut + ok. 20 minut grillowania,
porcja: na ok. 15 szaszłyków,
poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego z indyka (najlepiej z łopatki),
- 1 cebula,
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżka wody,
- 1 łyżeczka curry,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka soli,
- pół łyżeczki czosnku,
- pół łyżeczki ostrej papryki,
- szczypta kminu rzymskiego,
- oliwa lub olej do posmarowania.
Jak przygotować wyjątkowo soczystego kurczaka z grilla? Zobacz przepis
Coraz bardziej słoneczna pogoda zachęca do grillowania na świeżym powietrzu. Mam dla ciebie znakomity przepis na wyjątkowo soczystego i aromatycznego kurczaka z grilla. Jego pyszny smak to zasługa…
Jak zrobić szaszłyki z mięsa mielonego z grilla?
- Łopatkę z indyka zmiel w maszynce lub bardzo drobno posiekaj.
- Dodaj pokrojoną w małą kostkę cebulę i posiekaną natkę pietruszki.
- Wsyp wszystkie przyprawy, dodaj olej i wodę.
- Wymieszaj dokładnie składniki – najlepiej robić to rękami, ugniatając mięso przez kilka minut jak ciasto.
- Namocz patyczki do szaszłyków, by się nie paliły podczas grillowania.
- Mokrymi rękami uformuj z mięsa podłużne kotleciki i nadziej je na patyczki do szaszłyków.
- Grilluj szaszłyki na dobrze rozgrzanym ruszcie przez około 20 minut.
- Kilka razy odwróć szaszłyki na drugą stronę i posmaruj odrobiną oliwy.
- Podawaj jeszcze ciepłe. Smacznego!
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: