Rewelacyjne szaszłyki z mięsa mielonego. Przepis na danie z grilla, którym zaskoczysz gości. Zobacz, jak zrobić popularne kofty z indyka

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Planujesz grilla ze znajomymi? Zaskoczy ich pyszną potrawą – zrób szaszłyki z mięsa mielonego, czyli popularne kofty. Są proste, szybkie i bardzo smaczne. Proponuję przepis na kofty z indyka, doprawione m.in. przyprawą curry, kminem rzymskim i świeżą natką pietruszki. Smakują rewelacyjnie. Wypróbuj przepis na szaszłyki z mięsa mielonego.

Kofty z indyka – sprawdzony przepis

Mam dla ciebie przepis na pyszne i soczyste kofty, czyli szaszłyki z mięsa mielonego z grilla. To danie znane m.in. z kuchni bliskowschodniej, które zachwyca smakiem i prostotą wykonania. Robi się je naprawdę łatwo i szybko, z różnych rodzajów mięsa i wyrazistych przypraw. Ja wybrałam łopatkę z indyka i doprawiłam ją mieszanką curry, kminem rzymskim, czosnkiem, papryką i natką pietruszki. Szaszłyki są bardzo aromatyczne i delikatne. Warto podać do nich np. sos czosnkowy i sałatkę z ogórków.

Zobacz w galerii, jak przygotować kofty z indyka.

Przepis na szaszłyki z mięsa mielonego

Czas przygotowania: ok. 10 minut + ok. 20 minut grillowania,
porcja: na ok. 15 szaszłyków,
poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego z indyka (najlepiej z łopatki),
  • 1 cebula,
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżka wody,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki czosnku,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • szczypta kminu rzymskiego,
  • oliwa lub olej do posmarowania.

Jak przygotować wyjątkowo soczystego kurczaka z grilla? Zobacz przepis

Coraz bardziej słoneczna pogoda zachęca do grillowania na świeżym powietrzu. Mam dla ciebie znakomity przepis na wyjątkowo soczystego i aromatycznego kurczaka z grilla. Jego pyszny smak to zasługa…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić szaszłyki z mięsa mielonego z grilla?

  1. Łopatkę z indyka zmiel w maszynce lub bardzo drobno posiekaj.
  2. Dodaj pokrojoną w małą kostkę cebulę i posiekaną natkę pietruszki.
  3. Wsyp wszystkie przyprawy, dodaj olej i wodę.
  4. Wymieszaj dokładnie składniki – najlepiej robić to rękami, ugniatając mięso przez kilka minut jak ciasto.
  5. Namocz patyczki do szaszłyków, by się nie paliły podczas grillowania.
  6. Mokrymi rękami uformuj z mięsa podłużne kotleciki i nadziej je na patyczki do szaszłyków.
  7. Grilluj szaszłyki na dobrze rozgrzanym ruszcie przez około 20 minut.
  8. Kilka razy odwróć szaszłyki na drugą stronę i posmaruj odrobiną oliwy.
  9. Podawaj jeszcze ciepłe. Smacznego!

Rewelacyjne szaszłyki z mięsa mielonego. Przepis na danie z ...

+11 Zobacz galerię

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału