Przepis na śledzie w śmietanie
czas przygotowania: 15 minut
porcja: dla 4 osób
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- ok. 400 g filetów śledziowych w oleju,
- 1 jabłko,
- 1 cebula,
- sok z połowy cytryny,
- 1 łyżka majonezu,
- 3 łyżki śmietany 18%,
- 1 łyżeczka musztardy,
- sól i pieprz do smaku.
Jak zrobić śledzie w śmietanie?
- Gotowe filety śledziowe w oleju wyjmij z opakowania i pokrój na kawałki.
- Cebulę posiekaj w kostkę i przełóż do miseczki.
- Polej cebulę sokiem z połowy cytryny i wymieszaj.
- Jabłko umyj, obierz i pokrój w kostkę. Przełóż do miseczki z cebulą i wymieszaj.
- Dopraw całość majonezem, śmietaną oraz musztardą, solą i pieprzem. Wymieszaj.
- Na półmisku poukładaj kawałki śledzi i wyłóż na nie śmietanę z jabłkiem. Gotowe.
Pyszna sałatka śledziowa z jajkiem. Idealna przekąską na święta
Szukasz pomysłu na przekąskę ze śledzi? Mam dla ciebie niezawodny przepis na przepyszną sałatkę śledziową z jajkiem, ogórkiem konserwowym i zielonym groszkiem. Jej przygotowanie zajmuje jedynie 30…
Katarzyna Puczyńska
Przepisy ze śledziami
Szukając pomysłu na przystawkę można wybierać spośród wielu przepisów ze śledziami w roli głównej. Szczególnie polecamy sałatkę ziemniaczaną ze śledziami, śledzie z orzechami włoskimi lub śledzie po kaszubsku. Na wiosnę warto także przygotować śledzie w occie z młodymi ziemniakami według przepisu Lucyny Ćwierczakiewiczowej.
+11
Zobacz galerię
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni: