Wielkanocne ciasta to przede wszystkim pyszne mazurki i różnorodne serniki. Dobrze jest sięgnąć również po coś innego, co zaskoczy zarówno ciebie, jak i twoich domowników. Taką opcją, na pewno będzie serowiec siostry Anastazji. To ciasto podbije podniebienia twoich gości.
Wielkanocny hit wśród ciast — serowiec siostry Anastazji
Przygotowując dania, na podstawie receptur siostry Anastazji, z pewnością zauważyłeś, iż te potrawy wyróżniają się smakiem, tradycją i robią wrażenie na domownikach i twoich gościach. I tak też wygląda sytuacja, gdy zdecydujesz się przygotować serowiec siostry Anastazji. To prawdziwy hit wśród ciast na wielkanocny stół. Jako iż Wielkanoc coraz bliżej, dobrze będzie poznać recepturę na ten smaczny deser.
Przygotowanie ciasta – Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Swojskie jedzonko
A cały sekret tkwi w twarogu, który należy dodać podczas zagniatania ciasta. Smaku dopełnia pewien tajemniczy składnik. Chodzi o… wiśnie. To ciasto jest tak pyszne, iż zniknie z talerza w parę chwil. Trudno mu się oprzeć, dlatego sięgnij po tę recepturę już teraz!
Jak przygotować serowiec siostry Anastazji?
Przepis na to wielkanocne ciasto pochodzi z książki „Wielkanoc z siostrą Anastazją”. Taki deser stanowi alternatywę dla tradycyjnych serników i mazurków. Doskonale sprawdzi się nie tylko podczas Świąt Wielkanocnych.
Składniki na ciasto:
- 5 żółtek
- 300 g zmielonego sera
- około 600 g mąki
- 150 g cukru pudru
- 12 łyżek oleju
- 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 12 łyżek mleka.
Składniki na budyń wiśniowy:
- 2 budynie bez cukru
- wiśnie w syropie – 2 słoiki
- łyżka mąki ziemniaczanej.
Posypka:
- 2 łyżki cukru
- 100 g wiórków kokosowych
- łyżka masła.
Sposób przygotowania:
Serowiec siostry Anastazji to prawdziwy hit wśród wielkanocnych ciast. Rozpocznij od wymieszania mąki z proszkiem do pieczenia. Następnie, dodaj cukier puder, ser, żółtka i zacznij wyrabiać ciasto (tak jak na ciasto kruche). Stopniowo dolewaj mleko i olej. Pamiętaj, iż ciasto nie powinno być zbyt twarde, ani zbyt rzadkie. Podziel je na 2 części i każdą z nich rozwałkuj.
Budyń – Pyszności
Odsącz wiśnie z syropu. Uzupełnij go wodą do 1/2 litra. Ugotuj budyń na rozcieńczonym syropie, dodając mąkę ziemniaczaną i odsączone wiśnie. Wszystko dokładnie wymieszaj. Wierzch każdego z rozwałkowanych ciast posmaruj budyniem i zawiń je w roladę. Ułóż na blaszce. W tym czasie przygotuj posypkę, podsmażając wszystkie składniki na lekko złoty kolor.
Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp posypką. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ciasto przez około 50 minut. Smacznego!
A co powiesz na ciasto francuskie na słodko? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: