Przepis na bajaderki z herbatników
Czas przygotowania: 15 minut,
porcja na ok. 40 kuleczek,
poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- 600 g herbatników lub 300 g herbatników + 300 g wysuszonego ciasta (kakaowy biszkopt, ciasto ucierane, ciasto kruche itp),
- 100 g orzechów, np. nerkowców,
- 100 g rodzynek,
- 150 ml mleka,
- 5 łyżek dżemu, np. gładkich powideł śliwkowych,
- 50 ml rumu lub olejek rumowy,
- 3 łyżki kakao (jeśli nie dodajesz kakaowych herbatników czy ciasta),
- 100 g czekolady,
- 15 łyżek śmietanki 30%,
- wiórki kokosowe do obtoczenia bajaderek,
- opcjonalnie 3 łyżki kakao.
Zobacz także: Ciastka z patelni. Przepis na szybkie ciasteczka bez pieczenia. Są idealnie kruche i słodkie
Jak zrobić bajaderki?
- Do jednej miski pokrusz drobno herbatniki (wkrusz także suche ciasto, jeżeli go używasz).
- Podgrzej mleko. jeżeli twoje herbatniki czy ciasto nie są kakaowe, to dodatkowo rozpuść w mleku 3 łyżki kakao.
- Posiekaj orzechy i rodzynki.
- Połącz pokruszone herbatniki i ciasto z mlekiem, rodzynkami, orzechami i powidłami.
- Dodaj rum lub olejek rumowy i całość dokładnie wymieszaj.
- Formuj z ciasta kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
- Podgrzej śmietankę i rozpuść w niej czekoladę.
- Obtaczaj kuleczki w czekoladzie i w wiórkach kokosowych.
Bajaderki gotowe. Życzymy smacznego!
Zobacz także: Florentynki dla łasuchów. Przepis na ciastka z bakaliami. Z każdym gryzem obłędnie chrupią
Bajaderki to przysmak z czasów PRL
Bajaderka, zwana także kartofelkiem, ziemniaczkiem i kulą rumową, to ciasto znane z czasów PRL. Zaradne gospodynie domowe dbając, by nic w kuchni się nie zmarnowało, przygotowywały prawdziwe rarytasy z dostępnych wówczas składników. Tak powstał przepis na bajaderkę, czyli ciasto z resztek, podawane też często w kawiarniach i cukierniach.
By ją przygotować, wykorzystywano wszystkie okrawki ciastek deserowych, dodawano rum, kakao i jeżeli były dostępne – również bakalie. Bajaderkę podawano w formie okrągłych kuleczek lub jako kawałek ciasta na kruchym spodzie bądź waflu.
Zobacz także: Cake pops czyli słodkie ciasteczka na patyku. Przepis na pyszny i kolorowy deser dla dzieci i nie tylko
Kuchnia z resztek – czym jest zero waste?
W ostatnich latach bardzo popularnym trendem stała się kuchnia zero waste. Według tego trendu nic w kuchni nie powinno się zmarnować. Rozsądne zakupy i odpowiednie dobieranie przepisów do zawartości naszej lodówki pozwolą na ograniczenie ilości odpadków i zaoszczędzenie pieniędzy.
Zero waste polega na przygotowywaniu posiłków przy maksymalnym wykorzystaniu wszystkich składników.
Zobacz inne przepisy na dania zero waste:
- krokiety z mięsem z rosołu,
- zupa z sałatki jarzynowej,
- drożdżowe paszteciki z farszem z mięsa z zupy,
- kluski śląskie z resztek ugotowanych ziemniaków.
Zobacz także inne przysmaki ze Strony Kuchni: