Rewelacyjne bajaderki z herbatników. Przepis na ciastka bez pieczenia, które udadzą się każdemu. Smakują, jak z najlepszej cukierni

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Szukasz prostego i niezawodnego przepisu na słodką przekąskę? Zrób bajaderki z herbatników. To wyśmienite kuleczki z bakaliami, obtoczone wiórkami kokosowymi i czekoladą. Takie ciasteczka przygotujesz szybko, prosto i bez pieczenia. Wypróbuj przepis.

Przepis na bajaderki z herbatników

Czas przygotowania: 15 minut,
porcja na ok. 40 kuleczek,
poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 600 g herbatników lub 300 g herbatników + 300 g wysuszonego ciasta (kakaowy biszkopt, ciasto ucierane, ciasto kruche itp),
  • 100 g orzechów, np. nerkowców,
  • 100 g rodzynek,
  • 150 ml mleka,
  • 5 łyżek dżemu, np. gładkich powideł śliwkowych,
  • 50 ml rumu lub olejek rumowy,
  • 3 łyżki kakao (jeśli nie dodajesz kakaowych herbatników czy ciasta),
  • 100 g czekolady,
  • 15 łyżek śmietanki 30%,
  • wiórki kokosowe do obtoczenia bajaderek,
  • opcjonalnie 3 łyżki kakao.

Zobacz także: Ciastka z patelni. Przepis na szybkie ciasteczka bez pieczenia. Są idealnie kruche i słodkie

Jak zrobić bajaderki?

  1. Do jednej miski pokrusz drobno herbatniki (wkrusz także suche ciasto, jeżeli go używasz).
  2. Podgrzej mleko. jeżeli twoje herbatniki czy ciasto nie są kakaowe, to dodatkowo rozpuść w mleku 3 łyżki kakao.
  3. Posiekaj orzechy i rodzynki.
  4. Połącz pokruszone herbatniki i ciasto z mlekiem, rodzynkami, orzechami i powidłami.
  5. Dodaj rum lub olejek rumowy i całość dokładnie wymieszaj.
  6. Formuj z ciasta kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
  7. Podgrzej śmietankę i rozpuść w niej czekoladę.
  8. Obtaczaj kuleczki w czekoladzie i w wiórkach kokosowych.

Bajaderki gotowe. Życzymy smacznego!

Zobacz także: Florentynki dla łasuchów. Przepis na ciastka z bakaliami. Z każdym gryzem obłędnie chrupią

Bajaderki to przysmak z czasów PRL

Bajaderka, zwana także kartofelkiem, ziemniaczkiem i kulą rumową, to ciasto znane z czasów PRL. Zaradne gospodynie domowe dbając, by nic w kuchni się nie zmarnowało, przygotowywały prawdziwe rarytasy z dostępnych wówczas składników. Tak powstał przepis na bajaderkę, czyli ciasto z resztek, podawane też często w kawiarniach i cukierniach.

By ją przygotować, wykorzystywano wszystkie okrawki ciastek deserowych, dodawano rum, kakao i jeżeli były dostępne – również bakalie. Bajaderkę podawano w formie okrągłych kuleczek lub jako kawałek ciasta na kruchym spodzie bądź waflu.

Zobacz także: Cake pops czyli słodkie ciasteczka na patyku. Przepis na pyszny i kolorowy deser dla dzieci i nie tylko

Kuchnia z resztek – czym jest zero waste?

W ostatnich latach bardzo popularnym trendem stała się kuchnia zero waste. Według tego trendu nic w kuchni nie powinno się zmarnować. Rozsądne zakupy i odpowiednie dobieranie przepisów do zawartości naszej lodówki pozwolą na ograniczenie ilości odpadków i zaoszczędzenie pieniędzy.

Zero waste polega na przygotowywaniu posiłków przy maksymalnym wykorzystaniu wszystkich składników.

Zobacz inne przepisy na dania zero waste:

  • krokiety z mięsem z rosołu,
  • zupa z sałatki jarzynowej,
  • drożdżowe paszteciki z farszem z mięsa z zupy,
  • kluski śląskie z resztek ugotowanych ziemniaków.

Rewelacyjne bajaderki z herbatników. Przepis na ciastka bez ...

+11 Zobacz galerię

Zobacz także inne przysmaki ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału