Retro ciasto z ananasem. Dawny hit powraca w pysznej odsłonie. Przepis na szybkie i proste odwrócone ciasto z ananasem

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Odwrócone ciasto z ananasem to pyszny wypiek, który był popularny m.in. w latach 90. Zdecydowanie warto go przypomnieć, ponieważ jest bardzo smaczny i łatwy do zrobienia. Ucierane ciasto jest puszyste, wilgotne i idealnie słodkie. Dzięki sprytnej metodzie pieczenia, wierzch wypieku ozdobiony jest plastrami delikatnie skarmelizowanego ananasa. Smakuje obłędnie. Wypróbuj sprawdzony przepis na szybkie ciasto z ananasem.

Ananasowe ciasto — sprawdzony przepis

Odwrócone ciasto ananasowe to amerykański klasyk, który również u nas cieszył się dużą popularnością. Często wzbogacano je np. wiśniami kandyzowanymi lub owocami z syropu. Cały trik polega na tym, by ułożyć owoce na spodzie, a po upieczeniu odwrócić je do góry nogami. To bardzo proste. Polecam sprawdzony przepis na taki wypiek. Ciasto jest delikatne, puszyste i wilgotne. Ananas delikatnie przypiecze się z masłem i cukrem, nabierając przyjemnego karmelowego smaku.

Zobacz w galerii, jak zrobić odwrócone ciasto z ananasem.

Przepis na ciasto z ananasem

czas przygotowania: ok. 25 minut + 35 minut pieczenia
porcja na: klasyczną tortownicę
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 40 g mąki ziemniaczanej,
  • 250 g miękkiej margaryny lub masła + 50 g zimnego masła do posypania owoców,
  • 3 duże jajka,
  • 100 g cukru + 3 łyżki do posypania owoców,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 5 plastrów ananasa świeżego lub z puszki.

Niesamowicie lekkie ciasto z czereśniami. Pokochasz je od pierwszego gryza

Chcesz zaskoczyć gości pysznym wypiekiem? Zrób ciasto migdałowiec z czereśniami. To idealny przysmak na każdą okazję, który możesz gwałtownie i bez trudu przygotować. Nie musisz martwić się, iż owoce…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić odwrócone ciasto z ananasem?

  1. Włącz piekarnik na 180 stopni.
  2. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Na spodzie blaszki połóż plastry ananasów, posyp je zimnym masłem startym na tarce oraz cukrem.
  4. W misce utrzyj miękkie masło lub margarynę z cukrem.
  5. Dodawaj po jednym jajku i miksuj.
  6. Na koniec wsyp obie mąki i proszek do pieczenia. Zmiksuj na gładkie ciasto — powinno być dość gęste.
  7. Przełóż ciasto na ułożone w blaszce ananasy.
  8. Piecz ciasto ok. 35 minut.
  9. Gotowe, upieczone ciasto odwróć, tak by ananasy znalazły się na wierzchu. Smacznego!

Retro ciasto z ananasem. Dawny hit powraca w pysznej odsłoni...

+12 Zobacz galerię

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału