Ananasowe ciasto — sprawdzony przepis
Odwrócone ciasto ananasowe to amerykański klasyk, który również u nas cieszył się dużą popularnością. Często wzbogacano je np. wiśniami kandyzowanymi lub owocami z syropu. Cały trik polega na tym, by ułożyć owoce na spodzie, a po upieczeniu odwrócić je do góry nogami. To bardzo proste. Polecam sprawdzony przepis na taki wypiek. Ciasto jest delikatne, puszyste i wilgotne. Ananas delikatnie przypiecze się z masłem i cukrem, nabierając przyjemnego karmelowego smaku.
Zobacz w galerii, jak zrobić odwrócone ciasto z ananasem.
Przepis na ciasto z ananasem
czas przygotowania: ok. 25 minut + 35 minut pieczenia
porcja na: klasyczną tortownicę
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 40 g mąki ziemniaczanej,
- 250 g miękkiej margaryny lub masła + 50 g zimnego masła do posypania owoców,
- 3 duże jajka,
- 100 g cukru + 3 łyżki do posypania owoców,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 5 plastrów ananasa świeżego lub z puszki.
Niesamowicie lekkie ciasto z czereśniami. Pokochasz je od pierwszego gryza
Chcesz zaskoczyć gości pysznym wypiekiem? Zrób ciasto migdałowiec z czereśniami. To idealny przysmak na każdą okazję, który możesz gwałtownie i bez trudu przygotować. Nie musisz martwić się, iż owoce…
Jak zrobić odwrócone ciasto z ananasem?
- Włącz piekarnik na 180 stopni.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Na spodzie blaszki połóż plastry ananasów, posyp je zimnym masłem startym na tarce oraz cukrem.
- W misce utrzyj miękkie masło lub margarynę z cukrem.
- Dodawaj po jednym jajku i miksuj.
- Na koniec wsyp obie mąki i proszek do pieczenia. Zmiksuj na gładkie ciasto — powinno być dość gęste.
- Przełóż ciasto na ułożone w blaszce ananasy.
- Piecz ciasto ok. 35 minut.
- Gotowe, upieczone ciasto odwróć, tak by ananasy znalazły się na wierzchu. Smacznego!
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: