
Święta, święta i… pełna lodówka. Boże Narodzenie dobiegło końca, a Twoja lodówka przez cały czas pęka w szwach? Zamiast spożywać te same potrawy przez kolejny tydzień lub — co gorsza — wrzucać żywność, poznaj najlepsze sposoby na nadmiar świątecznych pokarmów.
Zamroź to, co się da
Mrożenie to najlepszy sposób na zachowanie świeżości i walorów smakowych świątecznych potraw na długi czas. Niezjedzone pierogi, uszka, bigos, pieczone mięsa, wędliny, czyste zupy i większość ciast (bez kremów) możesz bezpiecznie mrozić i przechowywać w ten sposób choćby przez kilka miesięcy.

Przygotuj domową bajaderkę
Jeśli po świętach zostało Ci sporo ciast, nadaj im nową formę, przerabiając na domową bajaderkę. Wystarczy, iż rozdrobnisz wszystkie ciasta, wymieszasz je z dżemem, kakao, roztopionym masłem, bakaliami i kieliszkiem rumu lub aromatu rumowego. Wyrabiaj, dodając stopniowo mleko, następnie uformuj kulki i obtocz je w dowolnej posypce — wiórkach kokosowych, kakao lub pokruszonych orzechach. Bajaderki chłodź w lodówce przez minimum 2-3 godziny i ciesz się nową, pyszną odsłoną świątecznych słodkości.

Przygotuj zupę krem
Pożywna zupa z sałatki jarzynowej to zaskakujący trik, który naprawdę działa. jeżeli sałatka jest przez cały czas świeża i była przechowywana w lodowce, wystarczy, iż dodasz ją do garnka z bulionem, podgrzejesz, doprawisz i zblendujesz. Gotową zupę krem możesz podać z grzankami z chleba, który został po świętach lub z groszkiem ptysiowym.

Przerób na napój
Najlepszym sposobem na wykorzystanie surowych owoców i warzyw jest przerobienie ich na pyszny napój. Możesz przygotować z nich świeżo wyciskany sok, witaminowy koktajl lub ugotować rozgrzewający kompot. Przygotuj wybraną kompozycję z dostępnych smaków i spożyj je w ciekawszej formie.

Zrób domową bułkę tartą
Jeśli zmagasz się z nadmiarem pieczywa po świętach, najprościej będzie pozostawić je do całkowitego wyschnięcia i rozdrobnić na bułkę tartą. Przygotowana w ten sposób bułka tarta będzie znacznie lepszej jakości, niż ta sklepowa i z pewnością przyda Ci się podczas gotowania.

Złota zasada niemarnowania jedzenia
Przede wszystkim zachowaj umiar. Następnym razem przygotowując listę potraw, przemyśl liczbę gości i przeanalizuj czy ilość planowanych potraw jest na pewno odpowiednia. jeżeli jednak jedzenia i tak przygotujesz za dużo, nie czekaj, aż straci świeżość. Znajdź w okolicy jadłodzielnię i oddaj niezjedzone potrawy, tym którzy ich potrzebują. To najpiękniejszy gest, jaki możesz zrobić dla innych po świętach.










