Wigilia od serca w Jadłodzielni odbyła się w minioną sobotę 23 grudnia. Jaworzniccy restauratorzy przekazali jedzenie dla potrzebujących.
Wigilia od serca w Jadłodzielni to akcja charytatywna, której ideą było dostarczenie jedzenia na dzień przed Wigilią, tak aby najbardziej potrzebujący mieszkańcy Jaworzna mogli zastawić stół pysznym jedzeniem podczas tegorocznych Świąt Bożego Narodzenia.
Restauratorzy z Jaworzna odpowiedzieli na wezwanie i zaangażowali się w pomaganie. Jedzenie przekazały 4 restauracje:
7 Niebo Bistro,
Pizzeria 2-ka,
Mattarello,
Pełna Micha.
Do Jadłodzielni trafiły uszka, zupy, sałatki, surówki, mięso, chleb, ciasta, makarony, pierogi a także duże ilość karpia.
Pomysłodawcą przedsięwzięcia była Edyta Lesiak z Fundacji Kobieca Przystań, a organizacją zajął się Michał Kirker.
– Warto pomagać. Energia jaką otrzymaliśmy od właścicieli jaworznickich restauracji dodaje skrzydeł. To Ci cudowni ludzie zdecydowali się przekazać nam nie tylko swoje potrawy ale w tym gorącym okresie poświęcić czas na przygotowanie swoich specjalności – mówi Michał Kirker.
Trzeba przyznać, iż projekt okazał się dużym sukcesem, gdyż jedzenie znikało z półek w mgnieniu oka.