RestaurantWeek® wystartował! Odkryj najlepsze polecenia Foodies w Poznaniu

poznanskieklimaty.pl 1 tydzień temu

Ruszyła jesienna edycja RestaurantWeek®. Pod hasłem #FromFoodiesForFoodies najlepsze restauracje w Polsce zapraszają na wyjątkowe, trzydaniowe doświadczenie kulinarne z prezentem.

Ta odsłona Festiwalu smakuje naprawdę wyjątkowo. Oparta jest na rekomendacjach Foodies, którzy dzielą się swoimi odkryciami i ulubionymi lokalami. Zobacz ich propozycje i rezerwuj stoliki już dziś na RestaurantWeek.pl.

Nie potrzebujesz gwiazdek ani prestiżowych rankingów, by poznać miejsca warte uwagi. W tegorocznej edycji RestaurantWeek® to właśnie społeczność Foodies wyznacza kulinarne szlaki, tworząc mapę najciekawszych restauracji w Polsce.

Wśród nich znajdziesz zarówno świeże debiuty sezonu, jak i sprawdzone klasyki, do których chce się wracać. To przewodnik po smakach naprawdę wyróżniających się na gastronomicznej scenie kraju. Zainspiruj się wyborami #FromFoodiesForFoodies.

Co Foodies polecają w Poznaniu?

Insieme

Insieme to coś więcej niż restauracja, to wspólny stół, przy którym smak, euforia i bliskość tworzą codzienne rytuały. Tu jedzenie staje się pretekstem do rozmów, a połączenie włoskich tradycji z polskimi gustami sprawia, iż każda potrawa powstaje z pasją i dbałością o autentyczny smak.

W menu królują włoskie składniki, świeże produkty sezonowe i manualnie wyrabiane makarony. Podczas Festiwalu Goście mogą spróbować wyjątkowych dań: na przystawkę arancini z kaczką i serem Pecorino Romano lub z gorgonzolą, gruszką i orzechami.

W daniu głównym wołowe ossobuco z pieczoną marchewką, truflową polentą i sosem szałwiowym lub wersję wegetariańską, fiore di carcofi, czyli nadziewane pierożki z karczochami i parmezanem, serwowane na sosie marinara.

Na deser panna cotta z figami i białą czekoladą lub babà au rum z kremem waniliowym. Każda wizyta w Insieme to pełne ciepła doświadczenie włoskiej gościnności i doskonałego smaku. Buon appetito!

Bankcook Stary Rynek

Przy Starym Rynku 68 w Poznaniu mieści się Bankcook, restauracja, w której ryż, chili i orientalne przyprawy tworzą prawdziwą symfonię smaków. Przestronne, pełne zieleni wnętrze i luźna atmosfera sprzyjają zarówno szybkiemu lunchowi, jak i długiej kolacji w dobrym towarzystwie. Podczas RestaurantWeek® Goście mogą odkryć dwa oryginalne menu.

Menu A rozpoczynają grzyby shimeji w tempurze z sosem chili i chrupiącym makaronem ryżowym, w daniu głównym króluje domowe curry z kurczakiem na ryżu jaśminowym, z jajkiem, ogórkiem i sałatą, a deserem jest ciastko szczęścia z ananasem i tamaryndem.

Menu B zachwyca lekkością: pierożek z krewetkami w cieście ryżowym na sałatce z mango z miętowym sosem, warzywa w tempurze z omletem i sosem z podsuszanych krewetek, a na deser mrożony bananowo-kokosowy przysmak z orzeszkami ziemnymi.

YSSYCZ

Na poznańskich Jeżycach, przy ul. Bukowskiej 65/1, mieści się YSSYCZ. To restauracja, która łączy międzynarodową kuchnię z nutą fushion i miłością do rzemieślniczych produktów. Swobodna atmosfera sprawia, iż to miejsce idealne zarówno na spotkania ze znajomymi, jak i spokojną kolację. Podczas Festiwalu restauracja serwuje dwa wyrafinowane menu.

Wersję A otwiera chorizo croquette, chrupiące krokiety w panko z farszem ziemniaczano-mięsnym, podane z cytrynowym aioli i domową kiszonką.

W roli głównej blade roast, czyli wolno pieczona polędwica wołowa z kremem z topinamburu, konfitowaną cebulą, sosem demi-glace z jałowcem, chipsem z jarmużu i wędzonym burakiem.

Na deser bursztynowy kwiat: sablé z musem karmelowo-pomarańczowym, dynią i korzenną nutą kolendry.

Menu B to tatar z dyni hokkaido z marynowanym serem feta i dressingiem musztardowo-miodowym, manualnie robione ravioli z borowikami i ricottą w sosie z palonego masła i szałwii oraz panna cotta z niebieską matchą, kokosowym ganache i marakują.

KYOKAI SUSHI BAR

Gdzie wybrać się na azjatycką ucztę według Foodies? Oczywiście do KYOKAI SUSHI BAR przy ul. Wojskowej 4. To miejsce, gdzie smak staje się prawdziwą sztuką. Już od ponad 17 lat Chefowie łączą tu japońską precyzję z azjatycką finezją, tworząc dania pełne aromatów i umami.

W menu A znajdziecie agedashi tofu, smażone tofu oprószone katsuobushi, szczypiorkiem i sezamem, a także uramaki z krewetką w tempurze, marynowaną rzodkwią, awokado i prażonym sezamem o smaku kimchi. Deserem jest dekonstrukcja sernika japońskiego z białą czekoladą, mango i kokosem.

Menu B oferuje szaszłyk kushikatsu ze szparagiem i cukinią w panko z sosem tonkatsu, sashimi roll z marynowanym tofu, mango, grzybkami shitake i masłem orzechowym oraz sorbet mango z limonką i owocami.

W Poznaniu Foodies polecają również odwiedzić restauracje Gusto i Weranda Caffe. Nie zwlekaj. Dołącz do ponad 2 milionów miłośników dobrego jedzenia i odkrywaj nowe kulinarne perełki w swoim mieście. W tej jesiennej edycji w Poznaniu udział biorą aż 33 poznańskie restauracje.

Rezerwuj i wygrywaj

Masz kulinarną pasję? Wykorzystaj ją i zdobądź nagrody od Whirlpool! Do wygrania są 3 piekarniki do zabudowy z funkcją PIZZA 310°C oraz 5 zestawów akcesoriów do pizzy.

Wystarczy, iż zarezerwujesz udział w Festiwalu, w komentarzu pod postem konkursowym podzielisz się pomysłem na idealne danie z piekarnika Whirlpool i oznaczysz restaurację, w której chciałbyś je zobaczyć. Szczegóły znajdziesz na

Czas na Twój kulinarny popis, wyzwól kreatywność!

Twój poranek zaczyna się od BreakfastWeek

Każdy poranek ma swój sekret, składnik, który dodaje mu smaku i wyjątkowego nastroju. BreakfastWeek to idealny sposób, by rozpocząć dzień w najlepszym stylu. Od pierwszego łyka kawy po ostatni kęs śniadania, ciesz się chwilą w swoim rytmie, w towarzystwie bliskich i ulubionych smaków.

W tej edycji goście mogą spróbować śniadaniowych dań i kaw przygotowanych na napojach roślinnych Alpro. Wszystko w wyjątkowej festiwalowej cenie – 35 zł + 6 zł opłaty rezerwacyjnej za osobę.

Do wyboru są dwie propozycje: Alproccino (cappuccino na kremowym owsianym Alpro Barista) i Alprolatte (latte na migdałowym Alpro Barista). To właśnie Twój składnik idealnego poranka.

Rezerwacje realizowane są na BreakfastWeek.pl. Śniadania dostępne są w najlepszych lokalach śniadaniowych w Krakowie, Warszawie, Poznaniu, Trójmieście, Szczecinie, Wrocławiu oraz na Śląsku. BreakfastWeek, podobnie jak RestaurantWeek®, potrwa do 19 listopada.

Najlepsze stoliki gwałtownie znikają – do zobaczenia przy stole!

Rezerwacje: RestaurantWeek.pl oraz app.rclb.pl

Termin Festiwalu: 7 października – 19 listopada

O RestaurantWeek®

Od ponad dekady RestaurantWeek® promuje w Polsce kulturę Foodie. Przez ten czas Festiwal zdobył ogromną popularność jako wydarzenie, które zachęca do wspólnego odkrywania smaków.

Dziś to największe biletowane wydarzenie kulinarne w kraju i jedno z największych tego typu na świecie. Cena tego wyjątkowego doświadczenia, które warto dzielić z bliskimi, zaczyna się od 69,99 zł (+ opłata rezerwacyjna 9,99 zł, min. 2 osoby + 10 zł prime time).

Prawie milion spotkań, tysiące restauracji, ponad 2 miliony zarezerwowanych menu i niezliczone chwile euforii przy stole. To wszystko dzięki polskim Foodies. Dołącz do nich i pozwól, by rekomendacje #FromFoodiesForFoodies poprowadziły Cię przez najlepsze restauracje i niepowtarzalne smaki. Więcej informacji o Festiwalach znajdziecie na RestaurantWeek.pl.

Idź do oryginalnego materiału