Wystartowała czwarta bydgoska edycja Festiwalu Restaurant Week. W tej jesiennej edycji udział bierze aż 13 bydgoskich restauracji. Festiwal potrwa do 19 listopada. Dla korzystającej z wyjątkowej oferty czeka trzydaniowe menu z prezentem dostępne od 69,99 zł (+ opłata rezerwacyjna 9,99 zł, min. 2 osoby + 10 zł prime time).
– Nie potrzebujesz gwiazdek ani prestiżowych rankingów, by odkryć miejsca godne uwagi. W tegorocznej edycji Restaurant Week to społeczność Foodies wyznacza kulinarne kierunki, tworząc mapę topowych restauracji, które warto poznać. Wśród nich znajdują się zarówno najciekawsze debiuty sezonu, jak i sprawdzone adresy, do których wraca się z przyjemnością. To przewodnik po smakach, które naprawdę wyróżniają się na gastronomicznej scenie Polski. Zainspiruj się wyborami #FromFoodiesForFoodies – podkreśla organizator wyjątkowego wydarzenia gastronomicznego.
W jesiennej edycji festiwalu weźmie udział ponad 400 najlepszych restauracji z 13 największych aglomeracji w Polsce, m.in. z Warszawy Łodzi, Lublina, Rzeszowa, Krakowa, Poznania, Trójmiasta, Szczecina, Białegostoku czy Bydgoszczy. Jakie lokale z Bydgoszczy biorą udział w Restaurant Week?
Restaurant Week Bydgoszcz – restauracje, menu
MONKA Młyny Rothera
W centrum Bydgoszczy, w odrestaurowanym Spichrzu Mącznym na terenie Młynów Rothera, powstało miejsce, w którym historia spotyka się ze smakiem. Kuchnia Monki czerpie inspiracje z tradycji włoskiej i francuskiej. Oparta jest na świeżych produktach od lokalnych dostawców i rzemieślników. Karta dań imponuje różnorodnością. Znajdziemy w niej zarówno klasyczną pizzę neapolitańską i aromatyczną zupę bouillabaisse, jak i wyrafinowane autorskie kompozycje Chefa Michała Kozłowskiego. Specjalnie na Restaurant Week przygotował on dwie wersje menu.
Pierwsza składa się z kremu z dyni i kokosa z nutą chilli i prażonymi pestkami, polędwiczki wieprzowej sous-vide z krokietami serowymi i pieczonym burakiem oraz delikatnego sernika na zimno z wanilią madagaskarską, glazurowanymi śliwkami i chrupiącym ciastkiem cygaretkowym. Druga propozycja to porowo-ziemniaczany krem à la Paris, chrupiąca pinsa z fior di latte, ziołowym chrustem i rukolą, a na koniec – pieczone śliwki z maślano-migdałową kruszonką i waniliowym crème anglaise.
WhiteBull SteakHouse
Przy ul. Poznańskiej 8 kryje się miejsce, które pachnie ogniem, dymem i perfekcyjnie wysmażonym mięsem. WhiteBull SteakHouse to kwintesencja amerykańskiego klimatu – soczyste steki, wyśmienite burgery i atmosfera, która sprawia, iż każda wizyta zamienia się w prawdziwą ucztę przy dźwiękach dobrej muzyki. Podczas Restaurant Week Goście mogą spróbować dwóch wyjątkowych zestawów. W Menu A czeka chrupiąca polędwica w panko z wyrazistym sosem chimichurri, następnie autorski burger WhiteBull z serem Raclette i ragoût wołowym, podany z cienkimi frytkami i pikantnym sosem Buffalo, a na deser klasyczne amerykańskie brownie z lodami waniliowymi i musem malinowym. Menu B to ukłon w stronę roślinożerców – kalafior w chrupiącej panierce z sosem Buffalo, aromatyczny burger wege z fetą i pesto z suszonych pomidorów oraz gruszka z palonym karmelem, serem lazur i świeżą miętą.
Vidok
Zgodnie z rekomendacją Foodies przemieszczamy się na ul. Konną 10, do miejsca, które zachwyca nie tylko widokiem, ale przede wszystkim wyrafinowaną kuchnią. Vidok to restauracja, w której każdy posiłek staje się małym dziełem sztuki – pełnym aromatów, kolorów i zaskakujących połączeń. Tu klasyczne techniki kulinarne spotykają się z nowoczesną fantazją, a efektem są dania, które pamięta się długo po wyjściu.
Specjalnie na Festiwal Chef przygotował dwie wyjątkowe propozycje. Menu A rozpoczyna się od intensywnego w smaku bulionu grzybowo-gęsiego z ravioli z ossobuco, podanego z chutneyem pomidorowym i smażonymi shimeji. W daniu głównym króluje risotto z szarpaną kaczką, z purée z modrej kapusty, edamame i pudrem z buraka. Deser to finezyjne crème brûlée o smaku rokitnika, wzbogacone sorbetem porzeczkowym i ciastkiem cygaretkowym. Menu B to z kolei gra smaków i faktur: carpaccio z dyni piżmowej z gorgonzolą i chipsem z pietruszki, delikatny karmazyn z emulsją ze skorupiaków i ziemniakami Hasselback, a na koniec subtelny Sea Buckthorn Curd z włoską bezą i cytrynowym akcentem.
Scoria
Last but not least – Scoria, czyli restauracja, która łączy polską tradycję z europejską elegancją i nowoczesnym sznytem. To nie jest zwykła kolacja – to 5-daniowe menu degustacyjne, w którym każdy talerz staje się historią opowiedzianą smakiem. W Menu A spróbujesz m.in. carpaccio z miecznika z grejpfrutem i sosem ponzu, kaszanki z konfiturą wiśniową i tartym foie gras, aksamitnego kremu z dyni z imbirem i pieczonym jabłkiem, a w roli głównej pojawi się rumsztyk z polędwicy z purée ziemniaczanym i portobello. Kolację wieńczy mus chałwowy z sorbetem wiśniowym i słodkie petit fours. Menu B z kolei prowadzi inną ścieżką smaków – od carpaccio z miecznika, przez grzyby z sosem Béarnaise i czarną truflą, po okonia morskiego z szafranowym risotto i pieczonym pomidorem.
W Bydgoszczy Foodies polecają zajrzeć jeszcze do Gdańskiej 14 oraz do restauracji Przy IV Śluzie. Ponadto w akcji biorą też udział
- Feeria (Osielsko)
- Jatki 6,
- Stodoła
- Buongiorno
- Migavka
- Przy IV Śluzie
- 3V6
- 52 City Dinner.
Rezerwuj i wygrywaj wyjątkowe nagrody!
Masz kulinarny talent? Teraz możesz go wykorzystać i przy okazji zgarnąć nagrody od Whirlpool, które zamienią Twoją kuchnię w prawdziwe królestwo dla Foodies! Do wygrania są:
- 3 piekarniki do zabudowy z funkcją PIZZA 310°C
- 5 zestawów akcesoriów do pizzy.
Zasady są proste: zarezerwuj udział w Festiwalu, w komentarzu pod postem konkursowym podziel się pomysłem na idealne danie z piekarnika Whirlpool i oznacz restaurację, w której chciałbyś je zobaczyć. Szczegóły znajdziesz na @restaurantweek_pl.