Restauracja Ohana przy ul. św. Marcina w Poznaniu – wnętrze pełne kontrastów

plndesign.pl 4 miesięcy temu

Na gastronomicznej mapie wielkopolski pojawił się interesujący punkt – restauracja Ohana w Poznaniu. Wszystko dzięki odważnej decyzji inwestora, który tuż po wielu miesiącach pandemicznych utrudnień zdecydował się otworzyć nowy lokal. Ohana intryguje wnętrzem inspirowanym słonecznym pejzażem hawajskich wysp z wulkanami. Aranżację pełną czerni, nieoczywistych faktur i drapieżnych kontrastów przygotowała pracownia RMK.A, a za realizację odpowiada Mastertouch. Wnętrza lokalu przy ul. św. Marcina wykonali Justyna Kwiatkowska i Piotr Folkman ze studia Fotografy.eu.

Aranżacja restauracji na 55 m2 – odpowiedź na zróżnicowane potrzeby gości

Restauracja Ohana w Poznaniu mieści się na parterze jednej z kamienic przy ul. św. Marcina, przy Różowym Pasażu. Aranżacji 55-metrowego lokalu podjął się zespół pracowni RMK.A w składzie: Paweł Lis, Mateusz Jóźwiak, Roderyk Milik, Ina Charniauskaya i Monika Kubacka. Inwestorowi zależało na zróżnicowanych strefach, co przy stosunkowo niewielkim metrażu stanowiło wyzwanie. Podjęto decyzję, by kuchnię przenieść na poziom -1, dzięki czemu wyżej udało się zmieścić otwartą salę restauracyjną oraz bar. Dodatkowo wyodrębniono kameralny stolik pod łukiem.

Restauracja Ohana przy ul. św. Marcina w Poznaniu

Do ciekawych rozwiązań należy również długa lada w przeszklonej witrynie wychodzącej na pasaż, stworzona z myślą o szybkich i mniej formalnych spotkaniach. Zespół zatroszczył się też o potrzeby związane z organizacją różnorodnych wydarzeń, takich jak warsztaty kulinarne, imprezy okolicznościowe, a także spotkania firmowe i rodzinne. Zarówno stoliki, jak i lampy wiszące zostały zaprojektowane tak, aby móc łatwo zmieniać ich położenie, co pozwala na łatwe przystosowanie przestrzeni. W przyszłości planowane jest również otwarcie ogródka.

Restauracja Ohana w Poznaniu – wulkaniczny krajobraz hawajskich wysp

„Ohana” to słowo, którym Hawajczycy określają rodzinę. Nawiązując do nazwy restauracji zespół pracowni RMK.A zaproponował nieoczywiste elementy inspirowane krajobrazem hawajskich wysp. Charakterystyczny punkt aranżacji stanowi uproszczone do geometrycznej formy „słońce”, które swoim kształtem przywodzi też na myśl literę „O”. Jego soczysty, żółty kolor wyraźnie kontrastuje z monochromatyczną paletą zredukowaną do czerni i szarości. Dzięki temu, choć obiekt został umieszczony w głębi lokalu, nie sposób go przeoczyć.

Restauracja Ohana przy ul. św. Marcina w Poznaniu

Jednym z głównych założeń projektowych było stworzenie aranżacji opartej na kontrastach, dlatego ciemnym ścianom i sufitom towarzyszą plamy refleksyjnych materiałów. Surowe aluminium pomogło wyróżnić strefę baru. Wykończenie z polerowanej blachy zastosowano także we wnękach okiennych i witrynach, dzięki czemu do wnętrz, mimo północnej ekspozycji, dostaje się sporo światła. Dodatkowo na ścianach znalazły się lustra, które tworzą wrażenie dodatkowych okien i multiplikują zieleń egzotycznych roślin umieszczonych w donicach.

Zrównoważone decyzje w branży architektonicznej – jak minimalizować ilość odpadów budowlanych?

Kontynuacja gry kontrastów jest widoczna w doborze pozostałych faktur. Na podłodze został zastosowany szary mikrocement, który dzięki swoim nierównościom, daje efekt chodzenia po skale. Surowość posadzki została przełamana dzięki miękkich i ciężkich zasłon, ułożonych w kształt litery „U”. Ich stonowany kolor doskonale sprawdza się jako tło dla barwnych potraw i kolorowych drinków. Wybór takich rozwiązań aranżacyjnych był również częściowo podyktowany pierwotnym stanem lokalu, który wcześniej pełnił funkcję księgarni.

Restauracja Ohana przy ul. św. Marcina w Poznaniu

Projektantom i inwestorom zależało na tym, aby maksymalnie ograniczyć ilość odpadów budowlanych, generowanych w procesie adaptacji wnętrza do nowej funkcji. Stąd decyzja, by dzięki zasłon łatwo ukryć ślady ingerencji poprzednich najemców. Co więcej, aby uniknąć skuwania zastanej posadzki, wykorzystano ją jako podkład dla mikrocementu. Restauracja Ohana w Poznaniu to świetny przykład na to, iż odpowiedzialne podejście do projektowania, wcale nie musi wykluczać odważnych i spektakularnych rezultatów.

Projekt: rmk.architektura – Roderyk Milik | rmkarchitektura.pl
Zdjęcia: Justyna Kwiatkowska, Piotr Folkman – Fy.Fotografy | fotografy.eu

Zobacz również:

Va Bene Cicchetti – klimat Wenecji w centrum Warszawy
Wnętrze restauracji Vaffanpoli przy ul. Włodkowica 13 – wrocławski lokal w odświeżonej aranżacji
Neo Pizza Neapoletana – dolce far niente w projekcie pizzerii w Rybniku
Restauracja Pieno we Wrocławiu – wnętrza w duchu „dolce vita”
RIVA Croatian Wine Bar – klimatyczna przestrzeń przy ul. Staromłyńskiej 2a we Wrocławiu

Idź do oryginalnego materiału