Region. Ponad 300 kontroli w punktach gastronomicznych.. Inspektorzy sprawdzali, co kryją w sobie kebaby

tv28.pl 1 dzień temu

Od 14 do 28 marca pracownicy małopolskiej Państwowej Inspekcji Sanitarnej przeprowadzili ponad 300 kontroli sanitarnych w punktach gastronomicznych (zakłady małej gastronomii, restauracje), w których oferowane są do sprzedaży dania typu kebab.

Kontrole PIS-u zostały wszczęte po medialnych publikacjach i wszczętym śledztwie przez Prokuraturę w Nowym Sączu dotyczącym działającej nielegalnie ubojni w gminie Niedźwiedź. Jak informowała wówczas nasza redakcję limanowska policja w związku z tym procederem aresztowano dwóch Azerów, z których jeden przebywał w Polsce nielegalnie.

Natomiast śledczy sądeckiej prokuratury mają za zadanie sprawdzić czy w lokalach z kebabami, a także innymi daniami serwowanymi w lokalach gastronomicznych na terenie nie tylko naszego województwa, ale też całego kraju, mogły być sprzedawane produkty, w których znajduje się mięso pochodzące z nielegalnej rzeźni.

W trakcie kontroli urzędowych organy PIS sprawdzają na wszystkich etapach produkcji, przetwarzania i dystrybucji, czy żywność spełnia wymagania prawa żywnościowego.

Rutynowe kontrole w produkcji i obrocie żywnością mają na celu sprawdzenie przestrzegania przez podmioty wymagań dotyczących bezpieczeństwa żywności, a także przestrzegania wymagań higienicznych dotyczących m.in. warunków produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz warunków żywienia zbiorowego. Kontrole przeprowadza się zgodnie z terminami, rodzajami i zakresami, przyjętymi w harmonogramach kontroli, a ich częstotliwość zależna jest od oceny ryzyka dotyczącego m.in. rodzaju i zakresu prowadzonej działalności, rodzaju produktów i stosowanych procesów – czytamy na stronie www.gov.pl/web/wsse-krakow

Zakres kontroli obejmuje m.in. :

  1. ocenę jakości zdrowotnej żywności, surowców, półproduktów i wyrobów gotowych,
  2. źródło pochodzenia surowców oraz produktów gotowych,
  3. znakowanie produktów,
  4. wymagania higieniczno-sanitarne w zakładzie w tym pomieszczenia produkcyjne, magazynowe, maszyny i urządzenia, linie produkcyjne, środki transportu,
  5. stan zdrowia osób biorących udział w produkcji lub obrocie żywnością,
  6. wdrożenie kontroli wewnętrznej m.in. wdrożenie i stosowanie zasad systemu HACCP oraz realizacji zasad dobrej praktyki higienicznej (GHP) i dobrej praktyki produkcyjnej (GMP).

Fot. poglądowe (Pixbay)

Idź do oryginalnego materiału