Proste kiełbaski zapiekane w cieście francuskim z dodatkiem pomidorowego sosu i ciągnącego się sera to idealny przepis na imprezową przekąskę czy ciepłą kolację dla całej rodziny. Przygotujesz je w mgnieniu oka.
Szybka przekąska, pyszna kolacja, efektowny lunch- te kiełbaski świetnie odnajdą się w każdej z tych ról. Otoczone chrupiącym ciastem, wypełnione prostym sosem na bazie passaty oraz ciągnącym się serem, błyskawicznie znikają ze stołu. Ten przepis to dowód na to, iż nie trzeba wymyślnych składników i wielu godzin w kuchni, aby stworzyć coś pysznego. Moi bliscy przepadają za tymi kiełbaskami- sięgam po nie zawsze, gdy wieczorem mają wpaść goście lub mamy ochotę na coś innego niż zwykłe kanapki.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Kiełbaski w cieście francuskim
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- ½ szklanki passaty pomidorowej,
- 80 g tartego sera żółtego,
- 10 małych parówek,
- 2 łyżki suszonych ziół,
- 1 roztrzepane jajo,
- 2 łyżki sezamu.
Sposób przygotowania:
- Arkusz ciasta francuskiego rozwijam na kuchennym blacie. Dobrze jest wyjąć je z lodówki 15-20 minut wcześniej, aby złapało pokojową temperaturę, dzięki czemu będzie plastyczne i nie będzie się kruszyło.
- Dzielę ciasto na części tak, jak na zdjęciu poniżej. Na połowie kawałków układam małe parówki lub kiełbaski, na drugiej wykładam sos pomidorowy, suszone zioła i starty ser żółty. Świetnie sprawdzi się tutaj gouda, morski czy edam, ale równie dobrze możesz sięgnąć po prostu po mozzarellę.
Kiełbaski w cieście francuskim- Pyszności
- Kiełbaski przekładam teraz na części z sosem i przykrywam pozostałymi pustymi kawałkami. Dzięki temu wiem, iż będą idealnie pasowały i okryją moje parówki. Zalepiam brzegi tak, jak przy klejeniu pierogów.
Kiełbaski w cieście- Pyszności
- Tak przygotowane sakiewki układam ciasno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nacinam przy pomocy noża i smaruję roztrzepanym jajkiem, dzięki czemu będą rumiane i jeszcze bardziej chrupiące. Posypuję białym sezamem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza. Piekę przez ok. 20 minut.
Pieczenie parówek w cieście- Pyszności
- Gotowe parówki przekładam na talerz i podaję moim bliskim. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możesz serwować je samodzielnie lub w towarzystwie ulubionego dipu.
Smacznego!Kiełbaski w cieście francuskim- Pyszności