Ratatuj – przepis na gulasz warzywny
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: około 1,5 godziny.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 2 duże cebule,
- 3 bakłażany,
- 2 cukinie,
- 500 g pomidorów (może być też pomidory z puszki bez skórki),
- 1 żółta papryka,
- 1 czerwona papryka,
- 100 g oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- 20 g posiekanej natki pietruszki,
- 5 g suszonego tymianku,
- 1 liść laurowy,
- 5 g soli,
- 3 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
Jak się robi ratatuja?
Przygotowanie:
- Cebulę trzeba obrać, opłukać i pokroić w plastry.
- Bakłażany, cukinia i (jeżeli nie korzystacie z pomidorów z puszki) pomidory należy umyć, pokroić w kostkę. Obie papryki należy umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paski.
- W garnku z grubym dnem należy rozgrzać oliwę lub olej. Następnie należy wrzucić cebulę z tymiankiem, a po około 2 minutach pozostałe warzywa.
- Do warzyw należy dodać pomidory z puszki, o ile nie korzystacie ze świeżych.
- Następnie należy dodać całe ząbki czosnku (jedynie obrane z łupiny) i liść laurowy.
- Po około 2 minutach należy ratatuj przyprawić solą i pieprzem.
- Ratatuj należy dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około godzinę. Od czasu do czasu należy mieszać, aby składniki nie przywarły do dna.
- Jeżeli chcecie zagęścić ratatuja, to po 30 minutach duszenia należy zdjąć pokrywkę i smażyć przez kilka-kilkanaście minut, aż nadmiar wody odparuje.
- Przed podaniem należy wyjąć liść laurowy, aby danie nie było zbyt gorzkie.
Zobacz także: Wołowina po burgundzku z serialu „Emily w Paryżu”. Przepis na boeuf bourguignon na obiad. Sprawdź, jak zrobić sycącą potrawę
Sposób podania
We Francji ratatuj podawany jest ze świeżą bagietką. Można także podawać go z puree ziemniaczanym lub ulubioną kaszą np.: gryczaną. Nicejski ratatuj może być wiele razy podgrzewany, aby nabrać smaku. Schłodzony gulasz warzywny może być też podawany jako wegetariańska przystawka.
Zapiekanka ratatuj
W Prowansji spotkać można także ratatuj w formie zapiekanki. W tej wersji cukinia, bakłażan i papryka są precyzyjnie układane w naczyniu żaroodpornym na sosie z pomidorów i duszonych warzyw. Ciekawostką jest, iż ratatuj można także zrobić z upieczonych warzyw, które będą miały głębszy smak.
Ratatuj z mięsem mielonym
Składnikiem, który może wzbudzać liczne kontrowersje, jest mięso mielone. Tradycyjnie we Francji ratatuj jest daniem wegetariańskim, a choćby wegańskim. Za wyjątkowy smak odpowiadają zioła i długie smażenie warzyw. Jednak domowi kucharze często modyfikują przepis na ratatuj pod swoje gusta kulinarne, w tym dodając mięso mielone. W takim przypadku mięso mielone należy przesmażyć na gorącej patelni i dodać do niego uduszone warzywa. o ile chcecie spróbować klasycznej wersji potrawy, zachęcamy do rezygnacji z dodatku mięsa.
Zobacz także: Co zrobić z mięsa mielonego? Sprawdzone przepisy na obiad i kolację. Pysznie smakują z ryżem i ziemniakami
Pochodzenie ratatouille
Wraz z odkryciem warzyw rosnących na terenach Ameryki Południowej, czyli bakłażanów, pomidorów i cukinii, po wprowadzeniu ich do jadłospisu europejskiego, zaczęto gotować domowe potrawki. Ratatuj to danie, które powstało pod wpływem kuchni hiszpańskiej i włoskiej. Szczególnie zauważa się podobieństwo potrawy do włoskiej caponaty. Te dania zaczęły być gotowane w XVII wieku. Ratatuj jest także odzwierciedleniem czasów, gdy Nicea była częścią włoskiej Sabaudii, czyli do XIX wieku. Stąd można zaobserwować duże podobieństwa w obu daniach.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: