Twoja poranna kawa może być jeszcze lepsza. Wystarczy drobna zmiana w postaci jednego, nietypowego dodatku do napoju. Chodzi o cytrynę, która zwykle nie kojarzy się z "małą czarną", a to całkiem niezłe połączenie.
Kawa z cytryną nie tylko dodaje energii od pierwszych chwil po przebudzeniu, ale także pomaga rozkręcić metabolizm i pobudza jelita do pracy. No i nie można zapomnieć o najważniejszym - ma wyjątkowy smak. Jest lekko orzeźwiająca, co może stanowić miłą odmianę od ciężkiego, surowego espresso, oklepanego caffe latte czy cappuccino.
Dlaczego warto pić kawę z cytryną? Jelita będą po niej pracować jak zegarek
Picie kawy z cytryną może mieć wiele zalet. Przede wszystkim ma ona świeży, cytrusowy posmak, witaminę C, pektyny, (które są naturalnym prebiotykiem). Najlepiej wypij ją przed śniadaniem albo wraz z lekkim posiłkiem, o ile nie zmagasz się z refluksem, ani nie masz bardzo wrażliwego żołądka.
Pamiętaj jednak, iż wysoka temperatura może częściowo obniżać zawartość składników odżywczych, dlatego plasterek cytryny najlepiej wrzucić już do lekko przestudzonej kawy. Kawa z cytryną może pobudzić jelita do działania.
Jej skład pozytywnie oddziałuje na układ pokarmowy, poprawia perystaltykę jelit, pomaga się wypróżnić, a dzięki samej kofeinie może zwiększać tempo metabolizmu. Może więc ona przyczyniać się także do utrzymania prawidłowej masy ciała.
Przepis na Espresso Romano, czyli jak zrobić kawę z cytryną?
Przepisy na kawę z cytryną są różne, jednak najlepszą od zawsze przygotowuje się w Italii. W tamtejszych kawiarniach dbają o jakość składników i staranne przygotowanie napoju w taki sposób, aby jego picie było czystą przyjemnością.
Przepis na Espresso Romano - składniki:
- dobrej jakości kawa
- cytryna
- syrop smakowy/ cukier/ inny słodzik (opcjonalnie)
Espresso Romano najlepiej smakuje w filiżance, podawane wraz z łyżeczką. Wówczas picie napoju jest najprzyjemniejszym rytuałem. Przygotowanie kawy z cytryną zacznij od zaparzenia Espresso w ekspresie lub kawiarce, w zależności od swoich preferencji. Najważniejsze jest to, by ziarna były świeże i miały dobrą jakość.
Przelej napój do filiżanki, poczekaj, aż ostygnie i wrzuć do środka plaster cytryny (możesz także wycisnąć kilka kropel soku, aby podbić cytrusowy smak). Na każde 30 ml espresso warto dodać nie więcej niż 5-6 ml soku z cytryny. Możesz także dodać miód, syrop smakowy albo inny słodzik.
Zobacz też:
Ta pasta kanapkowa bije na głowę wszystkie inne. Zrobisz z nietypowego sera
Właśnie jest szczyt sezonu. Ten makaron będzie hitem w twojej kuchni
Cynamonowe bułeczki bez zawijania. Wychodzą miękkie i puszyste