RAMEN FESTIVAL 2025 – LISTA RAMENÓW!

jemywlodzi.pl 9 godzin temu

Rozgrzewamy Łódź już od 10 lat! Już 14 listopada rusza Ramen Festival 2025. Mamy ponad 30 ramenów, a do tego konkursy, degustacje i warsztaty.

Jest tylko jedna dobra rzecz w deszczowym listopadzie – Ramen Festival. W dziesiątej edycji, która potrwa do 23 listopada bierze udział 40 restauracji z Łodzi, Aleksandrowa, Kutna, Zgierza, Pabianic, Tuszyna i Bełchatowa. Mamy dla was mnóstwo niepowtarzalnych, pysznych dań oraz wydarzenia towarzyszące. Sprawdźcie co będzie się działo podczas tegorocznej edycji Ramen Festival.

Ceremonia sushi w Sendai Sushi and Ramen [19 i 20 listopada]

Spotkanie, na którym jedzeniu będą towarzyszyły historie o kuchni japońskiej, a także sushi będzie przygotowywane na oczach gości. jeżeli ktoś będzie chciał spróbować swoich sił, to również będzie miał taką możliwość. dla wszystkich gościa 25 wyjątkowych kawałków sushi, a poza tym dodatkowa możliwość wykupienia degustacji sake.

ZAPISY: środa 19 listopada | czwartek 20 listopada

Warsztaty przyrządzania matchy z thetea.pl [23 listopada]

W tajniki matchy oraz liściastych herbat z Japonii wprowadzi nas najlepszy specjalista – Wojciech Woźniak. Będzie o ocenie jakości herbat, różnicach między nimi i o prawidłowym przyrządzaniu, nie zabraknie również degustacji jakościowych herbat.

ZAPISY: na stronie thetea.pl

Malowanie na ceramice [30 listopada]

Chcielibyście posiadać swoją własną, a zwłaszcza manualnie malowaną miskę do ramenu? Proszę bardzo – oto warsztaty prowadzone przez mega zdolną Izabelę Siembidę z pracowni Miski Izki. Uczestnicy otrzymają gotowe miski, która samodzielnie pomalują. Natomiast do malowania użyjemy specjalnych farb do ceramiki, oraz pokryjemy je szkliwem.

Monidło i gra miejska w Monopolis na Ramen Festival

Prezent na 10. edycję Ramen Festival! Przez 10 dni w przestrzeni Monopolis będzie można odnaleźć specjalne paczki zawierające gadżety Monopolis oraz również podwójne zaproszenia do festiwalowych restauracji. Podpowiedzi szukajcie zatem w mediach społecznościowych Jemy w Łodzi i Monopolis. Stanie tu też monidło, przy którym będzie można zrobić festiwalowe zdjęcie.

Konkurs i plakat Ramen Festival

Oprócz festiwalowego ramenu, w Sendai Sushi możecie również oglądać wystawę ramenowych plakatów. W naszym sklepie kupicie zarówno tegoroczny plakat Ramen Festival z grafiką Krzysztofa Rosiaka. Możecie też wybrać pakiet 3 plakatów z 20% rabatem. niedługo ogłosimy też konkurs, w którym do wygrania będą książki „Ramen. Zupa szczęścia” Tove Nilsson wydawnictwa Prószyński i S-ka.

LISTA UCZESTNIKÓW RAMEN FESTIVAL

Art Sushi (Wici 32)

Kinoko Tonkotsu Tataki Tuna Ramen – kinoko tonkotsu z grzybami w trzech odsłonach – świeżymi shimeji, marynowanymi shitake i szarpanymi boczniakami w tempurze, do tego soczysty marynowany w autorskiej kombinacji kombu tsuyu i pudru z niboshi stek z tuńczyka tataki z kizami wasabi i nitamago

Cena: 55 zł

Dostawa: www.sushiart.pl | 690 525 525

Art Sushi Ramen Festival 2025

Buldak Bunny Korean Street Food (Kościuszki 32)

Creamy Carbonara K-Ramen – gęsty kremowy bulion serowy, plaster chashu, chrupiący bekon, 1/2 jajka, crispy chilli, pomidorki koktajlowe, makaron ramen, szczypior, czarny sezam (800 g)

Cena: 49 zł

Kimchi Vegan K-Ramen – bulion wegański z tare na bazie koreańskiej ostrej pasty gochujang, kimchi, fasola edamame, kukurydza, makaron ramen, szczypior, czarny sezam (750 g)

Cena: 47 zł

Dostawa: www.buldakbunny.pl

Buldak Bunny
Buldak

Companeros (OFF Piotrkowska)

Corn miso ramen – makaron ramen, kremowy bulion z miso tare, puree kukurydziane, chashu, kapusta, kiełki mung, kukurydza, szczypior

Cena: 51 zł

Dostawa: aplikacje do zamawiania jedzenia

Companeros
Gorilla

Gorilla Ramen (Sacharowa 6/8)

Sapporo Miso Ramen – makaron z Ato Ramen, bulion paitan, tare na bazie pasty miso jasnej, ciemnej i jęczmiennej, plaster karczku, boczek glazurowany, przegrzebka z parmezanem, menma, masło (800 g)

Cena: 56 zł

Dostawa: www.gorilla.com.pl

Hona Sushi (Kostki Napierskiego 1)

Miso Yaki Bara – aromatyczny bulion wołowy z dodatkiem miso, makaron alkaliczny, marynowane i grillowane żebra wieprzowe, jajko ajitsuke tamago, karmelizowana cebula, kukurydza w płatkach chilli, marynowane grzyby shimeji, chips warzywny, wytrawna galaretka yokan, szczypior, olej z palonego czosnku, (400 ml + dodatki)

Cena: 62 zł

Dostawa: Glovo | www.hona.pl | 574 511 011

Hona Sushi
Hotel Grzegorzewski

Hotel Grzegorzewski „Synestezja Smaku” (3-go Maja 59, Tuszyn)

Tokyo Chashu – wywar na bazie sosu sojowego, palonych kości i opalanych warzyw, makaron ramen, prażony sezam, jajko poche, glony wakame, pak choi, wiśnia, szczypior (500 ml wywaru + 240 g dodatków)

Cena: 48 zł

Mori Ramen – Wywar na bazie warzyw, sosu sojowego, pasty miso i grzybów (borowik, podgrzybek), makaron ramen, oliwa truflowa, pak choi, borowik, podgrzybek, szczypior (500 ml wywaru + 190 g dodatków.

Cena: 46 zł

House of Sushi (Piotrkowska 91)

Kinoko Ramen – kremowo grzybowy bulion, makaron ramen, grzyby leśne, grzyby mun, jajko ajitsuke, kiełki fasoli mung, żeberko wieprzowe duszone w sosie pieprzowym, panierowane kulki serowe (700 g)

Cena: 49 zł

Dostawa: Glovo | 570 777 665

House of Sushi
Kimsu Sushi & Ramen

Kimsu Sushi & Ramen (Rynek Manufaktury | Piotrkowska 142 | Grobelna 8, Pabianice | Wojska Polskiego 82, Aleksandrów Łódzki | Dąbrowskiego 20b, Zgierz)

Wół Ramen – kremowy wywar wołowy podawany z pianką na shio tare i olejem Negi z sezonowaną wołowiną, aromatyczną pastę z leśnych grzybów, jajko marynowane, cebula piklowana, szczypior oraz sprężysty makaron z autorskiego przepisu (850 g)

Cena: 58,9 zł

Dostawa: Glovo | www.kimsu.pl

King Kong Thai Food (Piotrkowska 217)

Black & Cream Tonkotsu – kremowy bulion tonkotsu na kościach wieprzowych z olejem czosnkowym, i sezamowym oraz pastą imbirową, czarny makaron ramen własnej produkcji, czarny panierowany serek cheddar z chili, smażona na woku soczysta karkówka, aksamitne aijtsuke tamago, siekana czerwona cebulka, menma, świeży szczypior i pak choy (600 g)

Cena: 49 zł

Dostawa: Glovo | www.kingkong.pl | aplikacje do zamawiania jedzenia

King Kong

Kolektyw (Paderwskiego 6 | Sacharowa 16 | Piwna 5, Zduńska Wola)

Shoyu Burger – bułka maślana, mięso wołowe, chashu, ramen w sosie serowym z shoyu tare, jajko sadzone, cebula, czarny sezam, rukola, szczypior-mayo

Cena: 44 zł

Tan Tan Vegan Pizza – sos z pomidorów pelati, ser wegański, pikantne nie mięso mielone, tan tan wegan mayo, pak choi, smażony makaron ramen, orzechy, sezam, szczypior

Cena: 47 zł

Dostawa: Glovo | www.restauracjakolektyw.pl | aplikacje do zamawiania jedzenia

Kolektyw
Kolektyw

Łódzkie Sushi (Rąbieńska 8/10, Łódź | Rokicińska 125E, Andrespol)

Kinoko Łagiewniki – bulion wołowy na bazie grzybów, filet z indyka w słodkiej glazurze, marynowane shimeji, smażony boczniak, marynowane shitake, edamame, marynowana cebulka czerwona, kiełki słonecznika, jajko nitamago, sezam prażony (800 g)

Cena: 55 zł

Dostawa: www.lodzkiesushi.pl | Andrespol 570 544 929 | Teofilów 570 544 440 | aplikacje do zamawiania jedzenia

Łódzkie Sushi

Maiki Sushi (Plac Wolności 7, Kutno)

Tantanmen Ramen – bulion wieprzowy, mięso mielone z karkówki wieprzowej, sezam, imbir, czerwona cebulka, szczypior, marynowane jajko w chili z bazylią, pak choi, sezam, olej chili, kiełki fasoli mung (750 g)

Cena: 48 zł

Pumpkin Spice Ramen – wywar warzywny, tare z pieczonej dyni, miso, masło orzechowe, czosnek, imbir. Dodatki: pieczona papryka, pieczona w oleju z chili ciecierzyca, blanszowany szpinak z limonką, sianko z pora, owoc granatu (750 g)

Cena: 46 zł

Dostawa: www.maiki-sushi.orderwebsite.com | 661 057 288

Maiki Sushi
Maiki Sushi

Pan Łosoś Sushi Bar (Przybyszewskiego 42 | nieczynne w poniedziałki)

Ramen Nara – carbonara po japońsku – bulion wieprzowy z serowym tare, boczek chashu, guanciale, chrupiące boczniaki w tempurze i panko, jajo nitamago, pak choi, szczypior, chrust z pora i świeżo mielony pieprz. Na wierzchu – chipsy z parmezanu, bo carbonara bez sera to jak sushi bez ryżu!

Cena: 59 zł

Dostawa: www.panlososlodz.pl | 733 454 354

Ramenownia by Susharnia (Piotrkowska 89)

Creamy Gyukotsu – ramen powstał podczas wyjazdu naszego szefa kuchni Bartka we współpracy z japońską ramenownią Menya Takeda. Makaron ramen, kremowy bulion wołowy, wołowina duszona w czerwonym winie, karkówka sous vide, cebula biała, chipsy z pietruszki, 1/2 jajka

Cena: 56 zł

Truffle kinoko – makaron ramen, kremowy bulion grzybowy, olej truflowy, grzyby sous vide, szpinak, cebula biała, chipsy z pietruszki

Cena: 49 zł

Dostawa: aplikacje do zamawiania jedzenia

Ramenownia
Ramenownia

Ramen Shop (Retkinia ul. Armii Krajowej 39 | Teofilów ul. Rojna 84c | Górna ul. Broniewskiego 69 | Śródmieście ul. Roosevelta 7 | Bałuty ul. Nastrojowa 43 | Zgierz ul. Łódzka 4/6 | Widzew ul. Jagiellonki 4)

Gyokai Shio Ramen – intensywny, rybny ramen z tare na bazie ryb i soli morskiej, bulionem wzbogaconym rybnym dashi oraz olejem niboshi z tatarem z łososia, tsuma daikon, połową jajka ajitsuke, narutomaki, prażonym porem, nori, limonką i świeży szczypiorem

Cena: 56 zł

Dostawa: Glovo | www.ramenshop.pl | telefonicznie

Ramen Shop

Ramki (Piotrkowska 144)

BoBa Ramen – kremowy bulion na bazie masła orzechowego oraz miso, smażona mielona wołowina po azjatycku, makaron ramen, jajo nitamago, glazurowana dynia z wędzoną papryką, furikake, czerwona cebula, orzeszki ziemne, olej sezamowy, marynowana piklowana dynia, szczypiorek

Cena: 49 zł

Nukomori Ramen – kremowy bulion na bazie masła orzechowego, miso oraz mleczka kokosowego, makaron ramen, glazurowana dynia w syropie klonowym z wędzoną papryką, furikake, czerwona cebula, orzeszki ziemne, olej sezamowy, marynowana piklowana dynia, szczypiorek

Cena: 39 zł

Ramki
Ramki

Sendai Sushi & Ramen (Monopolis, Kopcińskiego 62)

Shirokane Ramen – delikatny wywar drobiowy z tare na bazie sera cheddar, sosu z czarnego pieprzu, czosnku i shio, makaron ramen od Ramensky-ego, toping: chips z bekonu, chips z parmezanu, oliwa z czarnych trufli, świeżo mielony czarny pieprz, szczypior, jajko marynowane (520 g)

Cena: 54 zł

Dostawa: Glovo | www.sendaisushi.pl

Sendai Sushi and Ramen
SmaszMi

SmaszMi (Zgierska 211)

Smash Pajtan – kremowy, drobiowy bulion, tare na bazie sosów sojowych, makaron ramen od Ato Ramen, olej szczypiorkowo-kolendrowy, jajko marynowane w bbq, mini smash burger, krążki cebulowe, mozzarella sticks, frytki, szczypior

Cena: 49 zł

Dostawa: Glovo

Susharnia (Pomorska 13)

Tantanmen Soboro Meatballs – Kremowy wywar wieprzowo-drobiowy, tare sezamowo-orzechowe, olej chili, soboro meatballs, grillowana kukurydza, jajo ajitsuke, cebulka czerwona dymka, prażone pistacje, pak choi

Cena: 55 zł

Dostawa: 42 207 20 87

Susharnia
Sushi w Dłoń

Sushi w Dłoń (Traugutta 14 | Dąbrowskiego 17a | Wici 87a)

Ramen festiwalowy – bulion drobiowy, tare curry, pastrami, groszek cukrowy w sosie autorskim, chips z cebuli, jajko 6, olej yuzu&kolendra, yukari, rukiew wodna (750 g)

Cena: 53 zł

Dostawa: telefonicznie | aplikacje do zamawiania jedzenia

Tabu Sushi (Piłsudskiego 14)

Yellow Curry Ramen – makaron ramen, endywia, brokuł bimi, kurczak w panko, grillowany ananas, limonka, wywar na bazie żółtej pasty curry, roślinnej śmietanki i dashi (700 g)

Cena: 65 zł

Yellow Curry Ramen Z Tofu – makaron ramen, endywia, brokuł bimi, tofu w panko, grillowany ananas, limonka, wywar na bazie żółtej pasty curry, roślinnej śmietanki i dashi (700 g)

Cena: 65 zł

Dostawa: www.tabusushi.eu

Tabu Sushi
Tanoshii Sushi and Ramen

Tanoshii Sushi and Ramen (Stefanowskiego 17)

Forest Paitan – makaron ramen podawany z kremowym bulionem z gęsiny, tare na bazie shio z niboshi i miso, karkówka z dzika sous-vide w sosie grzybowym, grzyby shimeji, prażone orzechy laskowe, cebulka, chipsy z jarmużu, konfitura z owoców leśnych (450 ml + dodatki)

Cena: 59 zł

Dostawa: Glovo | www.tanoshiisushi.pl | 782 40 40 45

Umami Sushi Bar Bełchatów (Plac Wolności 2, Bełchatów)

Curry Salmon Ramen – kremowy bulion wołowy z dodatkiem japońskiego curry i mleka kokosowego, pieczony łosoś, groszek cukrowy, dynia, kolendra, szczypior i połowa marynowanego jajka ajitsuke, olej smakowy

Cena: 46 zł

Dostawa: Glovo | www.sushibelchatow.pl | 880 270 335

Umami Sushi Bar Bełchatów
Zielona

Zielona (Rynek Manufaktury)

FIRE TOKYO RAMEN – ciemny, dymny bulion z pieczonych warzyw, shitake i miso z pikantnym tofu grillowanym w stylu „charred fire”, grzybami teriyaki, nori i kremową oliwą matcha

Cena: 58 zł

Dostawa: Glovo

Zielony Chrzan (Żwirki 8)

Karaage kare ramen – japoński comfort food z nutą Tajlandii. Wywar drobiowy, tare na japońskim curry aromatyzowane liśćmi limonki kaffir i trawą cytrynową, olej drobiowo-imbirowy, autorski kurczak karaage, smażone shimeji, pieczony pomidor, pak choi, czerwona cebulka, pistacje

Cena: 45 zł

Dostawa: Glovo | 533 992 222

Zielony Chrzan

Ramen Festival potrwa od 14 do 23 listopada.

Idź do oryginalnego materiału