Prosty i sprawdzony przepis na racuszki drożdżowe z jabłkami. Są mięciutkie i puszyste. Moje dzieci je uwielbiają. Zobacz jak gwałtownie zrobić pyszne racuszki z jabłkami lub innymi, ulubionymi owocami.
Ciasto na racuszki przygotujesz w 20 minut.
Czas oczekiwania na wyrośnięcie ciasta to 60 minut.
Racuszki drożdżowe usmażysz w 20 minut.
Racuszki drożdżowe – składniki.
Wszystkie składniki powinny być oczywiście w temperaturze pokojowej. Z podanych proporcji otrzymasz od 8 do 10 dużych racuchów lub kilkanaście racuszków. Kaloryczność: 255 kcal w 100 g potrawy.
Szklanka to pojemność 250ml.
Szklanka mąki pszennej to od 150g do 170g.
- 250g mąki pszennej (1 i 1/2 szklanki)
- 250 ml ciepłego mleka (1 szklanka mleka w temperaturze pokojowej lub lekko podgrzane)
- 20g świeżych drożdży
- 2 średnie jabłka
- 1 średnie jajko (w temperaturze pokojowej)
- 1 łyżka masła (miękkie w temperaturze pokojowej)
- 25g cukru (1 i 1/2 łyżki)
- łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia (np olej roślinny)
Jeśli szukasz szybszego sposobu, to polecam także przepis na puszyste racuchy z jabłkami bez drożdży:
Puszyste racuchy z jabłkami bez drożdży
Sposób wykonania racuszków drożdżowych.
Do przygotowania potrawy potrzebować będziemy: miski, miksera oraz patelni.
Do miski przesiewam mąkę.
Na środku robię większą dziurkę, do której wkruszam drożdże. Oprószam je cukrem (1 i 1/2 łyżki) i wlewam 4 łyżki ciepłego mleka. Miskę przykrywam czystą, bawełnianą ścierką kuchenną i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie drożdże się uaktywnią i widocznie urosną.
Do miski wbijam jajko, dodaję masło i wlewam pozostałą część mleka. Wsypuję: cukier waniliowy i szczyptę soli. Całość mieszam na średnich obrotach mikserem lub rózgą kuchenną do czasu, aż otrzymam jednolitą masę. Miskę z ciastem drożdżowym ponownie przykrywam czystą ścierką kuchenną. Odstawiam w ciepłe miejsce na około 45 minut. Po tym czasie podwoi swoją objętość!
Podczas oczekiwania na wyrośnięcie ciasta, przygotowuje jabłka. Owoce myję, obieram ze skórki, przekrawam na ćwiartki i usuwam także gniazdo nasienne. Kroję w mniejsze talarki lub kostkę od 0,5 do 1,5 cm. Zamiast jabłek możesz oczywiście użyć innych, ulubionych owoców. Często dodaję do racuszków np.:
- wiśnie
- banany
- borówki.
Pokrojone owoce jabłek wrzucam do wyrośniętego ciasta i delikatnie mieszam łyżką. Ciasto drożdżowe po wymieszaniu z jabłkami może oczywiście trochę opaść. Nie martw się jednak, urośnie podczas smażenia 🙂
Na patelni rozgrzewam olej. Gdy jest już gorący, dla sprawdzenia wrzucam kawałek jabłka. jeżeli zacznie skwierczeć to znaczy, iż tłuszcz jest już dobrze rozgrzany.
Na rozgrzany tłuszcz umieszczam ostrożnie po 2 łyżki ciasta i formuję racuszki. Smażę na średnim, niedużym ogniu z obu stron na rumiano przez około 2 – 3 minuty na każdą stronę. Moc palnika dobierz tak, aby zdążyły dojść w środku i nie spaliły na zewnątrz. Proces powtarzam do czasu, aż wysmażę całe ciasto. Na średniej patelni za jednym razem mieści się od 3 do 4 racuszków.
Po usmażeniu odkładam racuszki na talerz oczywiście wyścielony ręcznikiem papierowym w celu odsączam nadmiaru tłuszczu. Tuż przed podaniem na stół, lub gdy lekko ostygną, oprószam cukrem pudrem. Cała moja rodzina uwielbia takie racuszki drożdżowe z jabłkami lub tradycyjne racuchy drożdżowe.
Polecam także:
Racuchy drożdżowe pieczone w piekarniku