Racuchy z tartymi gruszkami

kardamonowy.pl 11 miesięcy temu

Dziś racuchy. Racuchy z gruszkami, które przywieźliśmy z ostatniego weekendowego wyjazdu. I niby w domu mamy tony jabłek, które My z kolei przywiózł z innego wycieczkowania, ale uparłam się na gruszki. Koniec i kropka.
Przepis na dzisiejsze racuchy jest przepisem rodzinnym. Mam go od mojej kuzynki, o której Wam już wspominałam tutaj niejednokrotnie. Mamy więc bazowy przepis, do którego dla odmiany nie dodałam jabłek. Nie kombinowałam też za bardzo z przyprawami, żeby moje dziecko miało przyjemność z jedzenia obiadu. Gdyby nie Tola, do przepisu dodałabym pewnie jakichś korzennych przypraw: kardamonu, cynamonu, no coś w ten deseń. Możecie poeksperymentować, o ile macie możliwość i ochotę. Aa, a na dole wrzucę Wam inne pomysły na racuchy, rzućcie sobie okiem, może znajdziecie coś tam dla siebie.
Pisałam Wam parę dni temu o tym, iż w najbliższym czasie pojawią się na blogu raczej jesienne przepisy. Myślę właśnie nad kolejnymi potrawami z gruszkami, jabłkami i dynią. Sałatki, koktajle, ciasta, owsianki. A, no i zupy, przecież w końcu mamy porę roku najlepszą na zupy (przynajmniej o ile o mnie chodzi). Dziś podczas porannego spaceru z moją córką, pomyślała o kremie z dyni. Wiecie, takim gęstym, rozgrzewającym, aromatycznym. Przymierzę się do niego może w przyszłym tygodniu. Poszperam w moim kajecie, książkach, na blogu i postaram się ugotować coś w miarę prostego. Bez dodatków mlek kokosowych czy innych pomarańczy.
Wracając jednak jeszcze na chwilę do dzisiejszego posta, racuchy z tartymi gruszkami polecają się na klasyczny, babciny, domowy obiad. I pamiętajcie, iż najsmaczniejsze są świeżo usmażone (chociaż moje dziecko nie gardzi nimi choćby na drugi dzień).
Smacznego.



Miary objętości na blogu:
szklanka 250 ml, łyżeczka 5 ml, łyżka 15 ml.
Składniki:
1 szklanka mleka
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej (mniej więcej 240 g)
1 duże jajko
1-2 łyżki cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
3 gruszki
olej rzepakowy
cukier puder do posypania
(przepis na około 14 sztuk)

Mleko wlewamy do miski, dodajemy do niego przesianą mąkę, jajko, cukier i proszek do pieczenia. Miksujemy aż do uzyskania gładkiego, dość lejącego ciasta (które powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Odstawiamy na 15 minut.
Gruszki obieramy, ścieramy na tarce na największych oczkach, dodajemy do ciasta, mieszamy. Na patelnię nakładamy porcje ciasta i smażymy na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem.

Podobne przepisy:
Racuchy drożdżowe ze śliwkami
Racuchy z tartymi jabłkami
Racuchy z jabłkami
Racuchy z kaszy manny
Racuchy pełnoziarniste z jabłkami
Racuchy dyniowe z jabłkami
Racuchy z gruszkami
Orkiszowe racuchy drożdżowe z jabłkami
Racuchy drożdżowe z jabłkami
Racuchy drożdżowe z jagodami

Idź do oryginalnego materiału