Racuchy z jabłkami

przepisnikmoniki.pl 3 miesięcy temu
Smak (niemal) każdego dzieciństwa! Zapach świeżo smażonych racuchów, unoszący się w całej kuchni to jeden z najlepszych wehikułów czasu, jaki znam. I coś, co z przyjemnością serwuję od czasu do czasu własnym dzieciom ;)


Z podanej ilości składników otrzymałam 12 sporej wielkości placuszków.
Smażenie - patelnia 28cm średnicy, głęboki tłuszcz (warstwa na patelni powinna wynosić ok 3mm grubości) - 3-4 minuty z obu stron, na złoty kolor, na średnim ogniu.
Warto przygotować sobie kubek z ciepłą wodą, w której będziemy moczyć łyżkę, przy nakładaniu porcji ciasta na patelnię - dzięki wilgotnej warstwie ciasto nie przywiera do łyżki.
Użyta w przepisie szklanka posiada objętość 250 ml.

Składniki:

rozczyn:

  • 40g świeżych drożdży (lub 14g drożdży suszonych)
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru

ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej (typ dowolny, użyłam typu 405)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru

dodatkowo:

  • 2 (mogą być mniejsze) jabłka
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania (można pominąć, racuchy i tak wychodzą słodkie)

Wykonanie:

  1. Zaczynamy od przygotowania rozczynu - mleko podgrzewamy do ok. 37 stopni Celsjusza (optymalna temperatura dla wyrastania drożdży, jeżeli mleko podgrzewamy bez użycia termometru, to po zanurzeniu w nim palca, mleko powinno być przyjemnie ciepłe, ale NIE gorące).
  2. W miseczce umieszczamy mąkę, cukier oraz pokruszone drożdże.
  3. Zawartość miseczki zalewamy mlekiem. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży - masa powinna być gładka, bez grudek drożdży lub mąki.
  4. Rozczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 minut w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.
  5. Do dużej miski, w której będziemy docelowo wyrabiać ciasto, przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz oba rodzaje cukru. Mieszamy.
  6. Podgrzewamy resztę mleka, może być nieco cieplejsze niż wcześniej (ale przez cały czas NIE gorące).
  7. Do podgrzanego mleka wbijamy jajko. Możemy je rozkłócić, ale nie ma takiej potrzeby (bardziej chodzi o to, żeby się ogrzało w mleku).
  8. Do miski z mąką dodajemy rozczyn. Delikatnie mieszamy go z mąką.
  9. Następnie całość zalewamy ciepłym mlekiem z jajkiem. Wyrabiamy ciasto ok. 10 minut, starając się je jak najbardziej napowietrzyć (dobrze wyrobione ciasto drożdżowe ma dużo pęcherzyków powietrza i w miarę łatwo odchodzi od dłoni).
  10. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 minut w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.
  11. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy na tarce na dużych oczkach lub kroimy na niewielkie kawałki (lepiej "plasterki" niż w kostkę").
  12. Do wyrośniętego ciasta dodajemy rozdrobnione jabłka. Mieszamy delikatnie.
  13. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejnych 10-15 minut w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.
  14. Na patelni rozgrzewamy olej do smażenia racuchów - głęboki tłuszcz, warstwa na patelni powinna mieść wysokość ok. 3mm.
  15. Partie ciasta nakładamy łyżką na rozgrzany olej (polecam łyżkę zwilżać w ciepłej wodzie - ciasto tak nie przywiera), lekko wypłaszczając każdy placuszek na patelni.
  16. Racuchy smażymy na złoty kolor, po ok. 3-4 minuty z obu stron, na średnim ogniu.
  17. Gotowe przekładamy na ręcznik papierowy lub kratkę, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  18. Zjadamy jeszcze ciepłe (lub na zimno), posypane cukrem pudrem (lub nie).
  19. Wystudzone, w zamkniętym pojemniku, przechowujemy w lodówce.




Spodobał Ci się przepis?
Idź do oryginalnego materiału