Szukasz dietetycznych inspiracji na śniadanie, obiad lub ciepłą kolację? Zamiast ociekających olejem racuchów, dziś zapraszam na drożdżowe racuchy z piekarnika. Są pulchne, miękkie, smaczne i przede wszystkim lekkie. Smakują jak bułeczki i zachwycą każdego. Uwielbiam wszelkiego rodzaju placki. A Ty? Zapraszam na racuchy z jabłkami pieczone w piekarniku.
Składniki:
Szklanka to pojemność 250ml. Wszystkie składniki powinny być oczywiście w temperaturze pokojowej. Kaloryczność racuchów z jabłkami pieczonych w piekarniku to około 230 kcal / 100g.
- 2 szklanki mąki pszennej (około 340g)
- 30g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka drożdży
- 1 szklanka maślanki lub mleka
- 2 średnie jabłka
- 1 jajko
- szczypta soli
- do dekoracji oraz dosłodzenia cukier puder
Oczywiście zamiast jabłek możesz dodać inne ulubione owoce takie jak:
- rabarbar
- truskawki
- maliny
- banany
- jagody lub borówki
Sposób wykonania racuchów z piekarnika.
Ciasto na racuchy z piekarnika jest przede wszystkim identyczne jak na tradycyjne racuchy drożdżowe. W składnikach na ciasto nie ma cukru, pomijając oczywiście 1 łyżeczkę w rozczynie drożdżowym :). Ukłon dla osób na diecie, a dla pozostałych z pewnością wystarczą owoce wewnątrz oraz cukier puder posypany na wierzchu.
Przygotowuję rozczyn.
W dużej misce przygotowuję rozczyn. W tym celu do dużego kubka lub miski wlewam pól szklanki letniej maślanki lub mleka. Dodaję 3 łyżki mąki pszennej i rozkruszam 30g drożdży oraz wsypuję 1 łyżeczkę cukru. Rozczyn odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce. Po kwadrancie drożdże będą uaktywnione i dodaję do nich pozostałe składniki.
Przygotowuję ciasto na racuchy.
Do miski z drożdżami dodaję pozostałe składniki: pozostałą mąkę, wbijam 1 całe jajko i dodaję także szczyptę soli. Całość mieszam do połączenia składników, przykrywam ściereczką kuchenną i odstawiam do wyrośnięcia na 45 minut.
W tym czasie jabłka obieram, pozbawiam środków i kroję w plastry lub kostkę o grubości około 1 cm. Pokrojone owoce dodaję do wyrośniętego ciasta drożdżowego.
Piekę racuchy w piekarniku.
Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni C. Na blaszkę do pieczenia wykładam papier do pieczenia. Możesz lekko przesmarować papier olejem do smażenia. Przygotowuję szklankę z letnią wodą i moczę w niej łyżkę. Dzięki temu ciasto prawdopodobnie nie klei się. dzięki łyżki umieszczam porcje racuszków. W zależności od tego jakiej wielkości chcę racuszki daję 1 lub 2 łyżki na jedną sztukę.
Piekę w temperaturze 180 stopni C. z termoobiegiem przez około 15 – 20 minut w zależności od wielkości. Po tym czasie racuszki pięknie się zarumienią. Dietetyczne racuchy nie ociekają tłuszczem i przede wszystkim są pyszne oraz chrupiące.
Na koniec oprószam deser cukrem pudrem. Podaję na ciepło. Smacznego.
Puszyste racuchy z jabłkami bez drożdży lub Tradycyjne racuchy drożdżowe
PS. Zachęcam oczywiście do przygotowania i eksperymentowania z sezonowymi owocami. Przepis jest z jabłkami, ponieważ są dostępne przez cały rok. Poczynając od wiosny możesz dodać w maju agrestu, w czerwcu jabłek, w lipcu malin lub jagód / borówek. Dietetyczne racuchy przypadną z pewnością każdemu do gustu. Nie znam osoby, której by nie smakowały. Czy racuchy z piekarnika mają jakąś wadę? Okazuje się, iż tak. Otóż bardzo gwałtownie znikają z talerza 🙂