Poznaj meksykańską quesadillę z aromatycznym kurczakiem, ciągnącym się serem i warzywami. To świetny pomysł na obiad, kolację lub imprezę domową. Quesadilla możemy usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku.
Od dłuższego czasu chodziła za mną quesadilla, czyli meksykańskie danie, które często możemy zjeść w restauracjach i barach. W lodówce miałam kurczaka i żółty ser. Powstał więc szybki i syty obiad, na który dziś zapraszam.
W meksyku popularne są kukurydziane placki tortille. Natomiast u nas najczęściej dostępne są pszenne. Z obu tortilli otrzymasz pyszną quesadilla. Do potrawy możesz dać ulubione składniki do farszu. Ważne jest, aby użyć warzyw, które nie puszczają soku. Dzięki temu quesadilla będzie chrupiąca. Potrawa może być z mięsem lub bez, ale z pewnością nie może zabraknąć ciągnącego się sera. Meksykanie używają sera oaxaca, który ma ciągnącą konsystencję i przypomina włoską mozzarellę.
Quesadilla z kurczakiem – składniki:
Szklanka ma u mnie 250 ml. Podane składniki są na 2 duże quesadille, które najlepiej pokroić na 3 lub 4 części.
- 4 duże sztuki tortilli o średnicy 25 – 26 cm (pszenne lub kukurydziane)
- 350 – 400 g piersi kurczaka (mała, podwójna pierś)
- 250 g sera (150 g mozzarella i 100 g cheddar)
- 100 g cebuli białej lub czerwonej
- 2 ząbki czosnku
- 200 g kukurydzy konserwowej (mała puszka lub niecała szklanka)
- 100 g pomidorów koktajlowych
- 1 średnia papryka czerwona (około 150 g)
- 3 łyżki tłuszczu do smażenia (olej roślinny lub smalec gęsi)
Przyprawy:
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- płaska łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka oregano lub ziół prowansalskich
Sos do Quesadilla. Do potrawy pasuje sos czosnkowy – kliknij po przepis. Niektórzy lubią także z salsą pomidorową lub guacamole, czyli salsą z awokado. Sprawdzi się również kwaśna śmietana 🙂
Sposób wykonania quesadilla z kurczakiem i serem
Zanim przystąpisz do robienia quesadilla, przeczytaj dokładnie opis wykonania. Dzięki temu zaplanujesz wszystkie etapy prac. Podaję także zamienniki składników oraz wskazówki. Potrawę możemy usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku.
Do zrobienia potrawy przygotuj przede wszystkim: ostry nóż i deskę do krojenia, miskę, tarkę do warzyw, większą patelnię o średnicy tortilli. Przyda się także blacha do pieczenia i piekarnik.
Piekę kawałki piersi z kurczaka
Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni C.
Czosnek obieram z łupinek i przeciskam przez praskę lub miażdżę ostrzem noża. Zamiast świeżego czosnku możesz oczywiście użyć czosnku granulowanego (1 – 2 łyżeczki).
Blaszkę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia. Pierś kurczaka kroję w kostkę o wielkości 1 – 2 cm, wrzucam do miski i nacieram czosnkiem oraz oprószam równomiernie z każdej strony przyprawami: sól, pieprz, kumin, papryka słodka oraz ostra i oregano lub zioła prowansalskie. Wszystko mieszam i rozkładam na blaszce piekarnika wyścielonej papierem do pieczenia.
Blachę umieszczam na środkowej półce nagrzano piekarnika. Piekę z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni C przez około 15 minut.
PS. Zamiast piec w piekarniku, możesz usmażyć kawałki kurczaka na dużym ogniu na patelni. Smaż przez około 5 – 8 minut, aż się zarumieni z każdej strony.
Przygotowuję warzywa i ser
W czasie gdy pieką się kawałki piersi z kurczaka, podsmażam cebulkę oraz paprykę.
Cebulkę obieram z łupinek i kroję w kostkę.
Paprykę myję, przekrawam na pół i usuwam gniazda nasienne oraz białe błonki. Następnie kroję w kostkę.
Na patelni rozgrzewam 2 łyżki tłuszczu (jeśli smażysz mięso na patelni, to na pozostałym tłuszczu możesz podsmażyć cebulkę z paprykę) i na średnim ogniu podsmażam cebulkę oraz paprykę przez około 3 – 4 minuty, aż warzywa zmiękną. Często mieszam, aby się nie przypaliło i zdejmuję z ognia.
Kukurydzę konserwową odsączam.
Pomidorki koktajlowe myję, odsączam i przekrawam na pół.
Oba rodzaje sera ścieram na grubych oczkach tarki do warzyw.
Podsmażam quesadilla
Na czystą i suchą patelnię kładę placek tortilli. Równomiernie rozkładam połowę kurczaka oraz warzyw i sera. Całość przykrywam drugim plackiem tortilli.
Smażę na małym ogniu przez około 3 – 4 minuty, aż spód się zarumieni.
Następnie przewracam potrawę na drugą stronę. W tym celu patelnię z potrawą przykrywam deską do krojenia lub płaskim talerzem i sprawnym ruchem obracam o 180 stopni. Po czym ostrożnie zsuwam potrawę na patelnię.
Smażę na małym ogniu przez kolejne 3 – 4 minuty. Po tym czasie quesadilla będzie gotowa i chrupiąca.
W identyczny sposób robię drugą quesadilla z pozostałych składników.
PS. Zamiast smażyć, możesz też jak ja, upiec quesadilla w piekarniku. Nie trzeba wówczas przekładać na drugą stronę. W tym celu blaszkę i obiema quesadilla wstaw na środkową półkę piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy przez około 12 – 15 minut z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni. Aby 2 quesadilla zmieściły się na 1 blaszce piekarnika, musiałam lekko ściąć krawedź okrągłego placka.
Quesadilla jest już gotowa. Kroję ją nożem lub nożem od pizzy i podaję z ulubionym sosem na ciepło. Potrawa smakuje także na zimno. Życzę smacznego.