Quesadilla – przepis Tomasza Jakubiaka
Liczba porcji: dla 2-4 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- ok. 200 g polędwicy wołowej zwanego głową,
- 20 ml oleju rzepakowego,
- 5 g soli,
- 2 sztuki tortilli pszennej,
- 20 g hummusu,
- 40 g startego żółtego sera,
- 20 g świeżych liści kolendry,
- do podania: 10 g kwaśnej śmietany.
Jak zrobić quesadillas?
Przygotowanie:
- Na początku Tomasz Jakubiak pokroił polędwicę wołową w kostkę i przesmażył na oleju.
- Gdy polędwica zaczęła się ścinać, popularny kucharz ją posolił.
- Wołowinę smażył dalej, aż do uzyskania brązowego koloru.
- Następnie placki tortilli posmarował hummusem i posypał startym żółtym serem.
- Na rozłożonym serze juror „MasterChef Junior” rozłożył podsmażoną wołowinę.
- Tomasz Jakubiak jest fanem świeżej kolendry, więc hojnie posypał nią ser i na kolendrze ułożył kolejną warstwę sera.
- Tortillę przykrył drugim plackiem i smażył na suchej patelni do momentu rozpuszczenia się sera i przyrumienienia się placków.
- Następnie przy pomocy talerza przewrócił placek do podsmażenia na drugą stronę.
- Tomasz Jakubiak podzielił quesadillę na trójkąty i podawał z ostrym sosem.
- Dla orzeźwienia w Meksyku zawsze podaje się kwaśną śmietanę. Świetne połączenie ciepłego dania, lekko ostrego sosu z zimną śmietaną. To jest meksykański kulinarny sztos! – radził Tomasz Jakubiak w swoim nagraniu.
Sposób podania
Domowa quesadilla może być przyrządzana nie tylko z wołowiną. Świetnie smakuje przygotowana z grillowanym lub smażonym kurczakiem. Można też przyrządzić tortillę z mięsem mielonym. Każdy z tych produktów należy połączyć z żółtym serem o intensywnym smaku i aromacie, który będzie współgrał ze smakiem mięsa. Ponadto quesadilla będzie znakomicie smakować z sosem chili z dodatkiem mango.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: