Pyzy z mięsem - przepis
Liczba porcji: dla 3-4 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 2 kg ziemniaków mączystych,
- 100 g mąki ziemniaczanej,
- 500 g mięsa z rosołu,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 10 g suszonego majeranku,
- sól,
- świeżo zmielony czarny pieprz,
- 50 ml bulionu lub rosołu,
- 10 ml olej.
Do podania:
- 200 g wędzonego boczku,
- 1 cebula.
Zobacz także: przepis na kluski śląskie
Jak zrobić pyzy z mięsem?
Przygotowanie:
- Ugotowane mięso z rosołu należy przepuścić przez maszynkę. Powinna powstać jednolita mięsna masa.
- Cebulę należy posiekać i podsmażyć na oleju do momentu zeszklenia. Następnie do cebuli należy przecisnąć czosnek przez praskę lub drobno posiekać, a także zmielone mięso.
- Całość dopraw majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Następnie dolej powoli bulion lub rosół, aby powstała gładka masa.
- Kilogram ziemniaków należy obrać, ugotować w osolonej wodzie i następnie rozgnieść tłuczkiem.
- Pozostałe ziemniaki trzeba obrać, zetrzeć na tarce, a następnie odcisnąć z nadmiaru płynu i skrobi. W przeciwnym razie pyzy mogą się rozpaść w trakcie gotowania.
- Następnie ugotowane ziemniaki należy wymieszać ze startymi i zagęścić mąką ziemniaczaną.
- W dużym garnku zagotuj 3-4 l wody i posolić ją łyżką soli.
- Ciasto na pyzy ziemniaczane należy porcjować mokrymi rękoma, rozłożyć na płasko i nadziewać farszem przy pomocy łyżeczki.
- Następnie uformuj ciasto w kulkę i wrzucaj do wrzątku.
- Pyzy ziemniaczane należy gotować do momentu, aż wypłyną na wierzch. Potrwa to około 6 minut, choć może być dłużej w zależności od wielkości pyz.
- Gotowe pyzy wybieraj łyżką cedzakową.
- Następnie trzeba zrobić okrasę. Boczek powinien być pokrojony w kostkę i wrzucony na rozgrzaną patelnię. Gdy tłuszcz się wytopi, można dorzucić posiekaną drobno cebulę, aż do zarumieniania.
- Gotowe pyzy serwuj okraszone cebulą z boczkiem.
Zobacz także: Co zrobić z mięsa z rosołu? 10 najlepszych przepisów na dania z mięsem z zupy. Pizza a'la gyros, pierogi i klopsiki zero waste
Przyprawy do farszu mięsnego
Mięso z rosołu można doprawić nie tylko majerankiem. Znakomitym dodatkiem będzie także tymianek lub oregano. Wyjątkowy aromat dodaje także suszony lubczyk, który podkreśli „rosołowy” smak nadzienia mięsnego.
Co zrobić z wodą po pyzach?
Woda z gotowania ziemniaków to źródło skrobi i składników mineralnych. W kuchni taki wywar może przydać się do zagęszczenia sosu mięsnego albo do zrobienia zupy. W domu taka woda przyda się do podlewania roślin doniczkowych. Taki domowy wywar sprawi, iż rośliny zaczną bujnie rosnąć.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: