Pyzy na obiad. Przepis na kluski ziemniaczane. Zobacz patent naszych babć na oszczędne gotowanie

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Getty Images/kabVisio


Tradycyjne pyzy to idealne danie dla oszczędnych gospodyń domowych. Łatwo dostępne składniki sprawiają, iż potrawa może gościć w codziennym menu. Nasze mamy i babcie do zrobienia pyz wykorzystywały mięso z gotowania rosołu. Dzięki temu patentowi zaplanujesz obiad na dwa dni. Zobacz przepis na domowe pyzy.

Pyzy z mięsem - przepis

Liczba porcji: dla 3-4 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków mączystych,
  • 100 g mąki ziemniaczanej,
  • 500 g mięsa z rosołu,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 10 g suszonego majeranku,
  • sól,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • 50 ml bulionu lub rosołu,
  • 10 ml olej.

Do podania:

  • 200 g wędzonego boczku,
  • 1 cebula.

Zobacz także: przepis na kluski śląskie

quiz Quiz. Sprawdź, czy jesteś znawcą polskiej kuchni. Prawda czy fałsz?

Jak zrobić pyzy z mięsem?

Przygotowanie:

  1. Ugotowane mięso z rosołu należy przepuścić przez maszynkę. Powinna powstać jednolita mięsna masa.
  2. Cebulę należy posiekać i podsmażyć na oleju do momentu zeszklenia. Następnie do cebuli należy przecisnąć czosnek przez praskę lub drobno posiekać, a także zmielone mięso.
  3. Całość dopraw majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  4. Następnie dolej powoli bulion lub rosół, aby powstała gładka masa.
  5. Kilogram ziemniaków należy obrać, ugotować w osolonej wodzie i następnie rozgnieść tłuczkiem.
  6. Pozostałe ziemniaki trzeba obrać, zetrzeć na tarce, a następnie odcisnąć z nadmiaru płynu i skrobi. W przeciwnym razie pyzy mogą się rozpaść w trakcie gotowania.
  7. Następnie ugotowane ziemniaki należy wymieszać ze startymi i zagęścić mąką ziemniaczaną.
  8. W dużym garnku zagotuj 3-4 l wody i posolić ją łyżką soli.
  9. Ciasto na pyzy ziemniaczane należy porcjować mokrymi rękoma, rozłożyć na płasko i nadziewać farszem przy pomocy łyżeczki.
  10. Następnie uformuj ciasto w kulkę i wrzucaj do wrzątku.
  11. Pyzy ziemniaczane należy gotować do momentu, aż wypłyną na wierzch. Potrwa to około 6 minut, choć może być dłużej w zależności od wielkości pyz.
  12. Gotowe pyzy wybieraj łyżką cedzakową.
  13. Następnie trzeba zrobić okrasę. Boczek powinien być pokrojony w kostkę i wrzucony na rozgrzaną patelnię. Gdy tłuszcz się wytopi, można dorzucić posiekaną drobno cebulę, aż do zarumieniania.
  14. Gotowe pyzy serwuj okraszone cebulą z boczkiem.

Zobacz także: Co zrobić z mięsa z rosołu? 10 najlepszych przepisów na dania z mięsem z zupy. Pizza a'la gyros, pierogi i klopsiki zero waste

Przyprawy do farszu mięsnego

Mięso z rosołu można doprawić nie tylko majerankiem. Znakomitym dodatkiem będzie także tymianek lub oregano. Wyjątkowy aromat dodaje także suszony lubczyk, który podkreśli „rosołowy” smak nadzienia mięsnego.

Co zrobić z wodą po pyzach?

Woda z gotowania ziemniaków to źródło skrobi i składników mineralnych. W kuchni taki wywar może przydać się do zagęszczenia sosu mięsnego albo do zrobienia zupy. W domu taka woda przyda się do podlewania roślin doniczkowych. Taki domowy wywar sprawi, iż rośliny zaczną bujnie rosnąć.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału