Pyszny sok z marchwi na zimę. Wypróbuj przepis na domowy napój pełny witamin. Poradzisz sobie bez sokowirówki

stronakuchni.pl 11 miesięcy temu
Domowy sok marchewkowy to prawdziwa bomba witaminy B, E, C i karotenu. Można pić go w ramach zdrowego deseru. Aby przygotować zdrowy sok z marchwi, nie potrzebujecie sokowirówki, ani wyciskarki wystarczy blender kielichowy. Zobacz prosty przepis na słodki sok z marchwi nie tylko dla dzieci.

W skrócie

  • Sok z marchwi z blendera – prosty przepis
  • Jak zrobić sok z marchwi w blenderze?
  • Z czym łączyć sok z marchwi?
  • Sposób na resztki warzyw z wyciśnięcia soku

Domowy sok z marchwi najlepiej smakuje świeżo wyciskany, ale można go także zapasteryzować na później. W takim przypadku gorący sok z marchwi należy przelać go do wyparzonych butelek zakorkować i pasteryzować w garnku z gorącą wodą przez 15 minut w temperaturze 85° Celsjusza. Woda powinna sięgać do połowy butelki, a na dnie garnka warto ułożyć ściereczkę kuchenną lub ręcznik, aby zapobiec obijaniu się butelek.

Domowy sok z marchwi z blendera można przecedzić przez sitko, aby nadać mu przejrzystości. Anna Daniluk

Sok z marchwi z blendera – prosty przepis

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 4 duże marchewki,
  • 1 szklanka wody.

Jak zrobić sok z marchwi w blenderze?

Przygotowanie:

  1. Marchewki trzeba umyć, obrać ze skórki i pokroić na plastry o grubości 1 cm.
  2. Następnie warzywa należy włożyć do blendera kielichowego i rozdrabniać je w trybie pulsacyjnym.
  3. Kolejnym krokiem jest dolanie szklanki wody i blendowanie do uzyskania jednorodnego płynu.
  4. Gotowy napój trzeba przecedzić przez sitko do dzbanka, aby uzyskać przejrzysty sok z odrobiną naturalnego osadu.
  5. Świeży sok z marchwi najlepiej pić od razu.

Sok z marchwi z blendera – prosty przepis

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 4 duże marchewki,
  • 1 szklanka wody.

Jak zrobić sok z marchwi w blenderze?

Przygotowanie:

  1. Marchewki trzeba umyć, obrać ze skórki i pokroić na plastry o grubości 1 cm.
  2. Następnie warzywa należy włożyć do blendera kielichowego i rozdrabniać je w trybie pulsacyjnym.
  3. Kolejnym krokiem jest dolanie szklanki wody i blendowanie do uzyskania jednorodnego płynu.
  4. Gotowy napój trzeba przecedzić przez sitko do dzbanka, aby uzyskać przejrzysty sok z odrobiną naturalnego osadu.
  5. Świeży sok z marchwi najlepiej pić od razu.

Czytaj także: Jak zrobić sok z pigwy do herbaty? Sprawdź przepis na zdrowy napój

Z czym łączyć sok z marchwi?

Domowy sok z marchwi można przyrządzić z wieloma owocami i warzywami. Szczególnie polecamy wymieszanie go z selerem naciowym lub z jabłkiem, gruszką i pomarańczą. Warto wiedzieć, iż sok z blendera konsystencją będzie przypominał znany napój przecierowy z dzieciństwa. Taki sok à la Kubuś można także robić z dodatkiem banana, który będzie smakować najmłodszym dzieciom.

Sposób na resztki warzyw z wyciśnięcia soku

Sok marchewkowy z blendera można także podawać bez przecierania przez sito, wtedy będzie odżywczym koktajlem. jeżeli jednak wolicie klarowne napoje, to pozostałości warzyw warto dodać do pasztetu, ciasta marchewkowego albo do gulaszu. W taki sposób nic się nie zmarnuje.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału