Pyszny sok z marchwi na zimę. Wypróbuj przepis na domowy napój pełny witamin. Poradzisz sobie bez sokowirówki
W skrócie
- Sok z marchwi z blendera – prosty przepis
- Jak zrobić sok z marchwi w blenderze?
- Z czym łączyć sok z marchwi?
- Sposób na resztki warzyw z wyciśnięcia soku
Domowy sok z marchwi najlepiej smakuje świeżo wyciskany, ale można go także zapasteryzować na później. W takim przypadku gorący sok z marchwi należy przelać go do wyparzonych butelek zakorkować i pasteryzować w garnku z gorącą wodą przez 15 minut w temperaturze 85° Celsjusza. Woda powinna sięgać do połowy butelki, a na dnie garnka warto ułożyć ściereczkę kuchenną lub ręcznik, aby zapobiec obijaniu się butelek.
Sok z marchwi z blendera – prosty przepis
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 4 duże marchewki,
- 1 szklanka wody.
Jak zrobić sok z marchwi w blenderze?
Przygotowanie:
- Marchewki trzeba umyć, obrać ze skórki i pokroić na plastry o grubości 1 cm.
- Następnie warzywa należy włożyć do blendera kielichowego i rozdrabniać je w trybie pulsacyjnym.
- Kolejnym krokiem jest dolanie szklanki wody i blendowanie do uzyskania jednorodnego płynu.
- Gotowy napój trzeba przecedzić przez sitko do dzbanka, aby uzyskać przejrzysty sok z odrobiną naturalnego osadu.
- Świeży sok z marchwi najlepiej pić od razu.
Sok z marchwi z blendera – prosty przepis
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 4 duże marchewki,
- 1 szklanka wody.
Jak zrobić sok z marchwi w blenderze?
Przygotowanie:
- Marchewki trzeba umyć, obrać ze skórki i pokroić na plastry o grubości 1 cm.
- Następnie warzywa należy włożyć do blendera kielichowego i rozdrabniać je w trybie pulsacyjnym.
- Kolejnym krokiem jest dolanie szklanki wody i blendowanie do uzyskania jednorodnego płynu.
- Gotowy napój trzeba przecedzić przez sitko do dzbanka, aby uzyskać przejrzysty sok z odrobiną naturalnego osadu.
- Świeży sok z marchwi najlepiej pić od razu.
Czytaj także: Jak zrobić sok z pigwy do herbaty? Sprawdź przepis na zdrowy napój
Z czym łączyć sok z marchwi?
Domowy sok z marchwi można przyrządzić z wieloma owocami i warzywami. Szczególnie polecamy wymieszanie go z selerem naciowym lub z jabłkiem, gruszką i pomarańczą. Warto wiedzieć, iż sok z blendera konsystencją będzie przypominał znany napój przecierowy z dzieciństwa. Taki sok à la Kubuś można także robić z dodatkiem banana, który będzie smakować najmłodszym dzieciom.
Sposób na resztki warzyw z wyciśnięcia soku
Sok marchewkowy z blendera można także podawać bez przecierania przez sito, wtedy będzie odżywczym koktajlem. jeżeli jednak wolicie klarowne napoje, to pozostałości warzyw warto dodać do pasztetu, ciasta marchewkowego albo do gulaszu. W taki sposób nic się nie zmarnuje.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: