Zdjęcie: Miodownik na Nowy Rok przepisu Rafała Zacharskiego z Pasieki „Dobra pszczoła” w Małyszynie Dolnym. / Fot. ŚODR
Książka pt. „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.
Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.
Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.
Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Miodownik na Nowy Rok
Składniki: Ciasto: 25 dag masła, 300 ml miodu wielokwiatowego, 4 jajka, 1 kg mąki, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 szklanka cukru pudru.
Masa jabłkowa: 1 kg jabłek (najlepiej szara reneta lub antonówka), 1 galaretka w proszku, 2 łyżki masła.
Masa śmietanowa: 1/2 l słodkiej śmietany, utarty słodki twarożek, cukier puder do smaku.
Masa kajmakowa: 15 dag cukru, 5 dag masła, 1/2 l śmietany kremówki (30% lub 36%).
Dodatki: powidła śliwkowe, migdały.
Sposób przygotowania: Masło posiekać z mąką, sodą i cukrem, dodać jajka i miód. Wyrobić ciasto, podzielić na 4 części, z każdej uformować placek. Każdy z placków piec osobno w temperaturze 180 ℃ przez 30 minut. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Podsmażyć na maśle, dodać galaretkę. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, dodać twarożek i delikatnie wymieszać.
Na dużą patelnię z nieprzywierającą powłoką (im większa patelnia, tym szybciej kajmak będzie gęstniał) ustawioną na najmniejszy palnik i średni ogień wrzucić masło i cukier. Mieszać co parę minut, aby cukier się nie przypalił. Po ok. 15-20 minutach cukier powinien się całkowicie rozpuścić i skarmelizować. Do rozpuszczonego cukru wlać pół litra śmietany kremówki, intensywnie przy tym mieszając. Patelnię przestawić na największy palnik i ustawić największy ogień i odparować, cały czas mieszając. Śmietana gwałtownie zacznie się gotować. jeżeli gotująca się śmietana zbliży się za bardzo do krawędzi naszej patelni, to na chwilę zmniejszyć ogień. Gotować ok. 7-8 minut, ściągnąć patelnię z ognia, gdy całość pozostało dość płynna. Po zdjęciu z palnika mieszać masę przez kolejne 7-8 minut. W tym czasie kajmak stanie się mniej płynny i nieco się przestudzi. Mieszanie jest ważne, aby kajmak się nie zwarzył (aby tłuszcz nie oddzielił się od masy) i miał odpowiednią strukturę i konsystencję. Gdy kajmak jest już gotowy, można polewać nim ciasta. Przekładać ciasto w kolejności: placek, masa jabłkowa, placek, masa śmietanowa, placek, powidła śliwkowe, placek, masa kajmakowa.
Przepis podał: Rafał Zacharski z Pasieki „Dobra pszczoła” w Małyszynie Dolnym.
„Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji”
Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie. Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”. Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.