Makaron z pesto – przepis z kuchni włoskiej
Liczba porcji dla 2 osób,
Czas przygotowania: ok. 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki na makaron z pesto:
- 30 g świeżych listków bazylii,
- 30 g parmezanu lub innego twardego sera,
- mały ząbek czosnku,
- 15 g orzeszków piniowych,
- 40 ml oliwy z oliwek.
Do smaku:
- sól,
- pieprz.
Jak zrobić makaron z pesto?
Przygotowanie:
- Listki bazylii umyj i osusz.
- Czosnek obierz, a ser zetrzyj drobno na tarce.
- Zmiksuj bazylię, orzeszki pinii, czosnek, i parmezan.
- Gdy składniki się połączą, wlewaj cienkim strumieniem oliwę z oliwek.
- Na koniec dopraw pesto solą i pieprzem do smaku.
- Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu.
- Jeszcze ciepły makaron wymieszaj z pesto.
Zobacz także: Kochasz włoską kuchnię? Oto 12 najbardziej znanych dań i produktów rodem ze słonecznej Italii. Spróbuj ich podczas wakacji
Makaron z pesto z dodatkiem kurczaka
Jeżeli macie ochotę na mięsny dodatek, to zachęcamy do grillowania kurczaka, a następnie pokrojenia go na kawałki. Pokrojony w kostkę filet z kurczaka warto wcześniej zamarynować posiekanym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem i łyżką oleju lub oliwy. Dopiero po godzinie można usmażyć go z obu stron na patelni i połączyć z ugotowanym makaronem i pesto bazyliowym. Klasyczny makaron z pesto da się także wzbogacić dodatkiem kawałków tuńczyka. Taka wersja z pewnością znajdzie amatorów.
Warzywa do makaronu z pesto
Przygotowując makaron z pesto, można urozmaicić go dodatkami z różnych warzyw. Świetnie sprawdzają się obsmażone plastry cukinii, kawałki ugotowanego brokułu, a także fasolka szparagowa. Dzieciom można także przemycić w ten sposób zielony groszek, który świetnie połączy po zmiksowaniu z listkami bazylii.
Pesto ze słoika
Aby przyspieszyć sobie przygotowanie makaronu z pesto, można wykorzystać sos ze słoika. Zachęcamy do własnoręcznego przygotowania sosu i trzymania go w lodówce. Pesto nadaje się do spożycia przez około tydzień od wykonania. o ile korzystacie z pesto dostępnego na sklepowych półkach, zalecamy czytać etykiety ze składem. Część produktów wypełnianych jest dodatkiem ziemniaka, mlekiem w proszku albo gorszej jakości żółtym serem.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: