Pyszny jabłecznik z prostych i dostępnych składników. Ten przepis to must have w domowym przepiśniku. Wychodzi idealny za każdym razem.
Jabłecznik to jedno z moich ukochanych ciast. Kojarzy mi się z wizytami u babci, kiedy to aromat pieczonych jabłek, cukru i cynamonu unosił się w całym domu. To ciasto to pewniak na każdą okazję. Po kawałek sięgnie zarówno babcia, mama, dzieci, jak i znajomi. Po latach prób i eksperymentowania mam już swój przepis, który za każdym razem daje mi wyjątkowe pyszne ciasto. Jest prosty, składniki są niedrogie i łatwo dostępne, więc często do niego wracam. Miękkie ciasto rozpływa się w ustach i sprawia, iż na chwilę zapominamy o rzeczywistości.
Jabłecznik od szarlotki różni się ciastem. Mój przepis to coś a’la biszkopt, podczas gdy w szarlotce bazą jest ciasto kruche lub półkruche. W tym przepisie oczywiście postawiłam na jabłka, jednak do ciasta możesz dodać inne owoce: gruszki, maliny, borówki, truskawki czy rabarbar.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Prosty jabłecznik
Składniki:
- 3 jajka,
- 150 g cukru,
- 180 ml mleka,
- 60 g roztopionego masła,
- 1/4 łyżeczki cynamonu,
- 10 g proszku do pieczenia,
- 300 g mąki pszennej,
- 3 jabłka.
Sposób przygotowania:
- Do miski wbijam jajka, dodaję cukier i miksuję na jednolitą masę. Następnie wlewam roztopione i przestudzone masło, mleko, cynamon, proszek do pieczenia oraz mąkę pszenną, cały czas miksując.
Ciasto na jabłecznik – Pyszności
- Jabłka myję i kroję w kostkę, usuwając gniazda nasienne. Dorzucam do przygotowanego ciasta i mieszam. Najchętniej sięgam po kwaśne i twarde odmiany, jak Ligol, Antonówka, Reneta czy Champion.
Jabłecznik – Pyszności
- Powstałą masę przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 40-45 minut.
Jabłecznik – Pyszności
- Upieczone ciasto odstawiam do wystudzenia. Gdy przestygnie, posypuję je cukrem pudrem. Cukier możesz też wymieszać dodatkowo z odrobiną mielonego cynamonu, jeżeli jesteś fanem jego smaku.
Jabłecznik długo zachowuje świeżość i świetnie sprawdzi się również jako drugie śniadanie, bo łatwo zapakować go do pojemnika.
Smacznego!Prosty jabłecznik – Pyszności