Prosty deser z dwóch niedrogich i łatwo dostępnych składników to hit tego lata. Pokażę ci, jak zrobić pyszny sernik na zimno z galaretki i twarogu.
Niektóre przepisy na desery mogą sprawić, iż niejednemu kuchennemu amatorowi zrzędnie mina. Nietypowe, czasami trudno dostępne składniki, długa lista zakupów i skomplikowany proces przygotowywania powodują, iż choćby największym łasuchom mija ochota na deser. Mam jednak proste rozwiązanie: połączenie twarogu i galaretki, za pomocą którego stworzyłam pyszny sernik na zimno. Ten przepis to hit letnich deserów: składniki są łatwo dostępne, przygotowanie proste, a efekt końcowy po prostu przepyszny.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Zobacz również: te cukierki to przysmak mojego dzieciństwa. Kiedyś wszystkie babcie takie robiły
Deser z dwóch składników
Składniki:
Część I
- 600 ml gorącej wody
- 2 galaretki pomarańczowe
- 450 ml gorącej wody
Część II
- 2 galaretki pomarańczowe
- 400 g sera twarogowego z wiaderka
Część III
- 600 ml gorącej wody
- 2 galaretki pomarańczowe
Sposób przygotowania:
- Dwie galaretki rozpuszczam w 600 ml wody i dokładnie mieszam (składniki z części III). Rozdzielam na dwa pojemniki i odstawiam do wystudzenia.
Galaretki pomarańczowe – Pyszności
- Dwie galaretki rozpuszczam w 450 ml wody i studzę (składniki z części II). Do miski przekładam ser twarogowy z wiaderka. Ubijam go przy pomocy miksera, stopniowo wlewając przestudzoną galaretkę.
Deser z dwóch składników – Pyszności
- Zastygnięte galaretki, które przygotowałam na początku przepisu, kroję w średniej wielkości kostkę. Okrągłą tortownicę wykładam papierem do pieczenia i zabezpieczam na dole folią spożywczą, aby nie przeciekła. Wrzucam pokrojone galaretki i zalewam zmiksowanym twarogiem. Wstawiam do lodówki na 2-3 godziny, aby masa stężała.
Deser z dwóch składników- Pyszności
- Dwie galaretki rozpuszczam w 600 ml gorącej wody i odstawiam do wystudzenia. Gdy masa zacznie tężeć, wylewam galaretkę na schłodzony w lodówce deser. Ponownie wkładam do lodówki, tym razem na 3 godziny. Możesz przygotować serniczek dzień wcześniej i chłodzić całą noc – to zdecydowanie nie zaszkodzi.
Zalewanie ciasta galaretką- Pyszności
- Gotowe ciasto dzielę na porcje i podaję swoim bliskim. Przechowuję je w lodówce.
Smacznego!Deser z dwóch składników- Pyszności