Zapiekanki na obiad – sprawdzone przepisy
Zastanawiasz się co zrobić na obiad? Mamy dla ciebie 5 sprawdzonych przepisów na szybkie zapiekanki. Są pyszne, sycące i łatwe do zrobienia. Pod każdym zdjęciem w galerii znajdziesz link do dokładnego przepisu na daną potrawę. Gorąco polecamy!
Polecane zapiekanki:
- Zapiekanka gyros z kurczakiem i ryżem
- Zapiekanka gołąbkowa z mięsem mielonym i młodą kapustą
- Zapiekanka makaronowa z szynką
- Amerykańska zapiekanka Mac & Cheese
- Zapiekanka ziemniaczana
Jak zrobić dobrą zapiekankę na obiad?
Zapiekanka to pyszne i sycące danie, które można zrobić na wiele sposobów. Do jej przygotowania sprawdzi się zarówno kurczak, mięso mielone, kiełbasa, ryba jak i większość warzyw. Warto dodać do niej także:
- makaron,
- ryż,
- kaszę,
- pieczywo.
By składniki apetycznie połączyły się i zapiekły w czasie pieczenia, polej je sosem np. pomidorowym, beszamelowym, serowym czy śmietanowym. Najprostszy sos zrobisz, mieszając kwaśną śmietanę z jajkiem, wodą i przyprawami. Wierzch posyp serem lub podpieczoną bułką tartą — to doda daniu przyjemniej chrupkości.
Takie kotlety zrobisz bez trudu. Są delikatne i pieczone w piekarniku
Polecam pyszne i delikatne kotlety z filetu kurczaka, których nie trzeba smażyć w tłuszczu czy panierować. Wystarczy wymieszać składniki i upiec w piekarniku. To pomysł na szybki i łatwy obiad, który…
Co zrobić na szybki obiad?
Nie zawsze mamy czas na długie gotowanie. Nie oznacza to jednak, iż trzeba zrezygnować z domowego obiadu. Wiele pysznych i sycących dań możemy zrobić w pół godziny. Polecamy np. kurczaka w sosie paprykowym. Taka potrawa z pewnością posmakuje każdemu, a nie wymaga od nas wiele pracy. Świetnie smakuje także błyskawiczne risotto z cukinią i boczkiem. Zrobisz je gwałtownie i to na jednej patelni.
Gdy brakuje nam czasu w zrobienie obiadu, to możemy sięgnąć po potrawy, które potrzebują kilku minut na przygotowanie, a resztę zrobi za nas piekarnik czy kuchenka. Takim daniem jest np. leczo czy
bigos z młodej kapusty z kiełbasą i boczkiem. Składniki kroimy, podmrażamy i zostawiamy w garnku do ugotowania. Dobrym pomysłem są także sycące zupy np. kapuśniak z młodej kapusty oraz wyrazista zupa gyros z kurczakiem i warzywami.
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni: