Pyszne kotlety siekane z piekarnika. Zrobisz je błyskawicznie i bez grama tłuszczu

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Pierś z kurczaka. Fot. Pixabay


Kotlety siekane to fantastyczna propozycja dla osób, które mają już dość tych tradycyjnych. Te, choć na pewno są pyszne, potrafią być nudne, bo już się przejadły. Co więcej, kotlety siekane smakują nie tylko lepiej i są bardziej soczyste, ale do ich przygotowania nie potrzebujemy ani grama tłuszczu.

Domowe kotlety to jedna z najlepszych propozycji na obiad. Tradycyjne przepisy w większości przewidują jednak smażenie na głębokim tłuszczu. To niezbyt zdrowe rozwiązanie. Warto więc postawić na coś, czego nie trzeba smażyć na patelni, a wystarczy włożyć do piekarnika. To również duża oszczędność czasu, ale i produktu.

Kotlety siekane z piekarnika – przepis. Bez ani grama tłuszczu

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki majonezu,
  • pół czerwonej papryki,
  • pół zielonej papryki,
  • pół cebuli,
  • kilka pieczarek,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego,
  • szczypta chili,
  • pół łyżeczki przyprawy do kurczaka.

Pierś z kurczaka. Fot. Pixabay

Sprawdź również: Tajna broń w walce z cellulitem. Wiele osób ma w ogrodzie tę niepozorną roślinę

Przepis na obłędnie pyszne siekane kotleciki z warzywami. Sposób przygotowania krok po kroku

Przygotowanie siekanych kotlecików z warzywami jest bardzo proste. Co najlepsze, pozwala wyczyścić lodówkę z wszelkich warzyw, które nie są już tak jędrne, jak w chwili zakupu.

Sprawdź również: Wielu z nas pije kawę na pusty żołądek. Nie zdajemy sobie sprawy z tego, co robi z organizmem

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, a następnie kroimy w drobną kostkę i przyprawiamy ulubionymi przyprawami.
  2. Podobnie postępujemy z warzywami i wrzucamy wszystko do jednej dużej miski, w której z łatwością wymieszamy dużą liczbę składników.
  3. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy, aż do wyrobienia się gęstego ciasta.
  4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i formujemy łyżką kotleciki.
  5. Pieczemy w 190 stopniach Celsjusza przez około 30 minut. jeżeli zależy nam na czasie, kotleciki nadają się również do usmażenia na patelni.
  6. Podajemy z ulubionym sosem – świetnie sprawdzi się sos czosnkowy bądź tzatziki. Smacznego!
Idź do oryginalnego materiału