Kotlety rybne – przepis na pożywny obiad
Liczba porcji: 12 kotletów.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 500 g filetu z dorsza, mintaja lub tuńczyka,
- 1 jajko,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 30 ml soku z cytryny i skórka otarta z jednej cytryny,
- 3 g soli,
- 3 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- 1 czerstwa bułka kajzerka,
- 100 ml bulionu warzywnego do namoczenia bułki,
- 20 g natki pietruszki,
- 120 g bułki tartej,
- szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej,
- 50 g oleju rzepakowego.
Jak zrobić dobre kotlety rybne?
Przygotowanie:
- Filety z wybranej ryby należy dokładnie oczyścić ze skóry i przejrzeć, czy nie zostały ości. W razie potrzeby należy je usunąć.
- Filety należy włożyć do szklanej miski, zalać sokiem z cytryny i zostawić na kilka minut. Dzięki temu ulotni się charakterystyczny zapach ryby.
- Cebulę należy umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni z łyżką oleju należy przesmażyć cebulę na złoty kolor. Do cebuli należy dodać pokrojony drobno czosnek.
- Cebulę z czosnkiem należy odstawić do wystygnięcia.
- Do miski z rybą należy dodać przestudzoną cebulę z czosnkiem i całość zmielić ręcznym blenderem lub w maszynce do mielenia mięsa o drobnych oczkach.
- Następnie należy dodać jajko, bułkę namoczoną w bulionie warzywnym, posiekaną natkę pietruszki, skórkę z cytryny i przyprawy.
- Masę na kotlety rybne trzeba dokładnie wymieszać, formować z nich owalne porcje i obtaczać w bułce tartej.
- Na szerokiej patelni o grubym dnie należy rozgrzać pozostały olej rzepakowy i na średnim ogniu należy smażyć kotlety z obu stron, aż będą przyrumienione. Zajmie to około 8 minut z obu stron.
- Domowe kotlety rybne są gotowe do podania.
Z jakiej ryby zrobić kotlety rybne?
Nie ma szczególnych ograniczeń co do wykorzystania gatunków ryb. Możecie korzystać z ulubionych przez siebie gatunków, a choćby zrobić kotlety z małych płotek. o ile nie macie dostępu do świeżej ryby, możecie skorzystać z mrożonki. Przed zmieleniem i łączeniem z pozostałymi składnikami rybę należy rozmrozić. Mięso mrożone powinno być rozmrażane w lodówce, aby zniwelować ryzyko zatrucia pokarmowego. Warto zaplanować sobie gotowanie dzień wcześniej, bo rozmrażanie mięsa w niskiej temperaturze może potrwać minimum 8 godzin. Im większy kawałek mięsa, tym dłużej będzie się rozmrażać.
Czytaj także: Kotlety z karpia – przepis na pyszne i proste danie wigilijne. Zobacz, jak przygotować rybę na święta. Danie poleca Plate By Kate
Sposób podania kotletów rybnych
Chrupiące kotlety rybne można podawać z purée ziemniaczanym, frytkami z batatów lub ugotowaną kaszą gryczaną. Takie kotlety z dorsza warto też podawać z mizerią, surówką z kapusty pekińskiej, surówką z kiszonej kapusty albo zasmażanymi buraczkami. w okresie warto sięgnąć też po ogórki małosolne. Do kotletów z mintaja lub innej ryby można także podać aromatyczny sos koperkowy.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: