Kotlety z kalafiorem – przepis na szybki obiad
Liczba porcji: 16-20 sztuk.
Czas przygotowania: 45 minut.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 1 mała główka kalafiora,
- 400 g mielonego mięsa z indyka,
- 1 cebula,
- 5 łyżek namoczonych płatków owsianych,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 łyżeczka bazylii,
- 1 łyżeczka tymianku,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- 2 jajka,
- 10 ml oleju + do posmarowania przed pieczeniem,
- 100 g bułki tartej.
Jak zrobić kotlety z kalafiorem?
Przygotowanie:
- Kalafior należy umyć i zetrzeć na tarce. Następnie trzeba dodać do warzywa mięso i namoczone płatki owsiane.
- Cebulę trzeba obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto na oleju. Gdy się zarumienią, należy odstawić je do wystudzenia.
- Do kalafiora z mięsem trzeba dodać przyprawy i rozkłócone jajka. Masę na kotlety z kalafiorem należy dokładnie wymieszać i połączyć z nią wystudzoną cebulę.
- Zwilżonymi wodą dłońmi należy formować kotlety. Porcja mieszcząca się w zagłębieniu dłoni.
- Kotlety należy panierować w bułce tartej i kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Jeżeli chcecie, aby kotlety z kalafiorem miały jednakowy kształt, możecie wyrównać ich kształt metalową obręczą.
- Uformowane i posmarowane olejem kotlety z kalafiora trzeba piec w piekarniku nagrzanym do 180°Celsjusza przez 20 minut.
- Kotlety z kalafiorem są gotowe, gdy nabiorą złoto-brązowego koloru.
Sposób podania kotletów z kalafiorem
Domowe kotlety z kalafiorem to doskonały sposób na przemycenie porcji sezonowego warzywa. Jako obiad można podawać je razem z pieczonymi batatami, purée ziemniaczanym lub frytkami. Kotlet z kalafiorem warto też zamknąć pomiędzy częściami domowej kajzerki razem z plastrami pomidorami, sałatą i posmarowanej sosem tysiąca wysp. Ponadto do kotletów z kalafiorem można podać porcję surówki z młodej kapusty albo mizerii.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: