Ciasto na miodzie. Sprawdzony przepis na wyjątkowy wypiek
Ciasto snickers to smakołyk pełen kajmaku, orzechów i miodu. Należy do tych ciast, które można przygotować na dzień lub dwa dni wcześniej, by zaoszczędzić sobie pracy tuż przed świętami czy planowaną imprezą. Proponuję zrobić snickers z gotowej masy kajmakowej, jednak jeżeli chcesz, to możesz zrobić ją samodzielnie. Do przygotowania ciasta potrzebujesz trzy jednakowe, prostokątne blaszki do pieczenia. jeżeli ich nie masz, możesz użyć jednej blaszki i piec na zmianę, każdą warstwę osobno.
Zobacz w galerii, jak zrobić rewelacyjne ciasto snickers.
Przepis na ciasto snickers na miodowych plackach
czas przygotowania: ok. 2 godziny
porcja: na blaszkę 25x35 cm
poziom trudności: średni
Składniki ciasta:
- 600 g mąki pszennej,
- 200 g margaryny lub masła,
- 2 całe jajka,
- 2 żółtka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3 łyżki miodu,
- 2 łyżki mleka,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- cukier waniliowy (16 g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej.
krem:
- 200 g masła w temperaturze pokojowej,
- 1 puszka kajmaku gotowego (550 g).
polewa orzechowa:
- 200 g posiekanych orzechów włoskich,
- 125 g masła lub margaryny,
- 4 łyżki cukru,
- 2 łyżki miodu.
Wyjątkowy przepis na miodownik z kremem i polewą. Idealne połączenie dla łasuchów
Miodownik to pyszne ciasto na miodowych plackach z kremem z kaszy manny, udekorowany polewą czekoladową. Mam dla ciebie najlepszy i sprawdzony przepis na ten wypiek, który przygotowuje się w moim domu…
Przygotowanie ciasta snickers
- Na stolnicę przesiej mąkę i posiekaj ją z masłem lub margaryną.
- Dodaj jajka, żółtka, cukier, miód, wanilię i sodę wymieszaną z mlekiem.
- Zagnieć ciasto.
- Podziel ciasto na trzy równe części. Każdą rozwałkuj i wylep nią prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Włącz piekarnik na 170 stopni Celsjusza.
- W garnku rozpuść i składniki na polewę orzechową (masło, cukier, miód i orzechy).
- Jeszcze ciepłą masę wylej na jeden z blatów ciasta i wstaw go do piekarnika.
- Piecz ciasto ok. 15 minut w dobrze nagrzanym piekarniku.
- Upiecz pozostałe dwa blaty ciasta już bez warstwy orzechowej. Zostaw je do wystudzenia.
- Przygotuj krem: miękkie masło utrzyj mikserem, dodając stopniowo kajmak.
- Przełóż dwa blaty ciasta kremem, a na wierzch połóż ciasto z orzechami.
Zobacz także: Bezkonkurencyjny krem kajmakowy. Jest tak pyszny, iż można go wyjadać łyżkami. Poznaj przepis na najlepszy krem do tortów, ciast i deserów
Zastosowanie kajmaku
Kajmak w polskiej kuchni to słodka i gęsta masa powstała z gotowania mleka lub śmietanki z cukrem. To przysmak, który pojawia się na naszych stołach m.in. jako dodatek do:
- kruchych babeczek,
- mazurków,
- kremów kajmakowych,
- ciasta bez pieczenia,
- lodów,
- serników z kajmakiem.
Jak zrobić domowy kajmak?
Popularnym i bardzo prostym sposobem na przygotowanie domowego kajmaku jest podgrzewanie puszki mleka skondensowanego słodzonego w wodzie, przez ok. 2 i pół godziny. Ważne, by co jakiś czas sprawdzać, czy woda nie wyparowała i czy całkowicie przykrywa puszkę. jeżeli nie, to należy dolać wody. Przed otworzeniem puszkę należy wystudzić. Kajmak gotowy.
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni: