Ciasto na miodzie. Sprawdzony przepis na wyjątkowy wypiek
Ciasto snickers to smakołyk pełen kajmaku, orzechów i miodu. Należy do tych ciast, które można przygotować na dzień lub dwa dni wcześniej, by zaoszczędzić sobie pracy tuż przed świętami czy planowaną imprezą. Proponuję zrobić snickers z gotowej masy kajmakowej, jednak jeżeli chcesz, to możesz zrobić ją samodzielnie. Do przygotowania ciasta potrzebujesz trzy jednakowe, prostokątne blaszki do pieczenia. jeżeli ich nie masz, możesz użyć jednej blaszki i piec na zmianę, każdą warstwę osobno.
Zobacz w galerii, jak zrobić rewelacyjne ciasto snickers.
Przepis na ciasto snickers na miodowych plackach
czas przygotowania: ok. 2 godziny
porcja: na blaszkę 25x35 cm
poziom trudności: średni
Składniki ciasta:
- 600 g mąki pszennej,
- 200 g margaryny lub masła,
- 2 całe jajka,
- 2 żółtka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3 łyżki miodu,
- 2 łyżki mleka,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- cukier waniliowy (16 g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej.
krem:
- 200 g masła w temperaturze pokojowej,
- 1 puszka kajmaku gotowego (550 g).
polewa orzechowa:
- 200 g posiekanych orzechów włoskich,
- 125 g masła lub margaryny,
- 4 łyżki cukru,
- 2 łyżki miodu.
Wyjątkowy przepis na miodownik z kremem i polewą. Idealne połączenie dla łasuchów
Miodownik to pyszne ciasto na miodowych plackach z kremem z kaszy manny, udekorowany polewą czekoladową. Mam dla ciebie najlepszy i sprawdzony przepis na ten wypiek, który przygotowuje się w moim domu…
Przygotowanie ciasta snickers
- Na stolnicę przesiej mąkę i posiekaj ją z masłem lub margaryną.
- Dodaj jajka, żółtka, cukier, miód, wanilię i sodę wymieszaną z mlekiem.
- Zagnieć ciasto.
- Podziel ciasto na trzy równe części. Każdą rozwałkuj i wylep nią prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Włącz piekarnik na 170 stopni Celsjusza.
- W garnku rozpuść i składniki na polewę orzechową (masło, cukier, miód i orzechy).
- Jeszcze ciepłą masę wylej na jeden z blatów ciasta i wstaw go do piekarnika.
- Piecz ciasto ok. 15 minut w dobrze nagrzanym piekarniku.
- Upiecz pozostałe dwa blaty ciasta już bez warstwy orzechowej. Zostaw je do wystudzenia.
- Przygotuj krem: miękkie masło utrzyj mikserem, dodając stopniowo kajmak.
- Przełóż dwa blaty ciasta kremem, a na wierzch połóż ciasto z orzechami.
Zobacz także: Bezkonkurencyjny krem kajmakowy. Jest tak pyszny, iż można go wyjadać łyżkami. Poznaj przepis na najlepszy krem do tortów, ciast i deserów
Zastosowanie kajmaku
Kajmak w polskiej kuchni to słodka i gęsta masa powstała z gotowania mleka lub śmietanki z cukrem. To przysmak, który pojawia się na naszych stołach m.in. jako dodatek do:
- kruchych babeczek,
- mazurków,
- kremów kajmakowych,
- ciasta bez pieczenia,
- lodów,
- serników z kajmakiem.
Jak zrobić domowy kajmak?
Popularnym i bardzo prostym sposobem na przygotowanie domowego kajmaku jest podgrzewanie puszki mleka skondensowanego słodzonego w wodzie, przez ok. 2 i pół godziny. Ważne, by co jakiś czas sprawdzać, czy woda nie wyparowała i czy całkowicie przykrywa puszkę. jeżeli nie, to należy dolać wody. Przed otworzeniem puszkę należy wystudzić. Kajmak gotowy.
Pyszne ciasto snickers na miodowych plackach. Wypróbuj przep...
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni: