Pyszne ciasto snickers na miodowych plackach. Wypróbuj przepis na najlepsze ciasto z kajmakiem, orzechami i miodem. Po prostu palce lizać

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Ciasto snickers na miodowych plackach to wyśmienite połączenie kremu kajmakowego, orzechów włoskich i miodu. Smakuje przepysznie i sprawdzi się na każdą okazję. To także doskonały przykład wypieku, który można zrobić na kilka dni przed planowaną imprezą, świętami czy spotkaniem ze znajomymi. Twoi goście będą zachwyceni. Przekonaj się i wypróbuj przepis na miodowe ciasto snickers.

Ciasto na miodzie. Sprawdzony przepis na wyjątkowy wypiek

Ciasto snickers to smakołyk pełen kajmaku, orzechów i miodu. Należy do tych ciast, które można przygotować na dzień lub dwa dni wcześniej, by zaoszczędzić sobie pracy tuż przed świętami czy planowaną imprezą. Proponuję zrobić snickers z gotowej masy kajmakowej, jednak jeżeli chcesz, to możesz zrobić ją samodzielnie. Do przygotowania ciasta potrzebujesz trzy jednakowe, prostokątne blaszki do pieczenia. jeżeli ich nie masz, możesz użyć jednej blaszki i piec na zmianę, każdą warstwę osobno.

Zobacz w galerii, jak zrobić rewelacyjne ciasto snickers.

Przepis na ciasto snickers na miodowych plackach

czas przygotowania: ok. 2 godziny
porcja: na blaszkę 25x35 cm
poziom trudności: średni

Składniki ciasta:

  • 600 g mąki pszennej,
  • 200 g margaryny lub masła,
  • 2 całe jajka,
  • 2 żółtka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 łyżki mleka,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • cukier waniliowy (16 g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej.

krem:

  • 200 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 1 puszka kajmaku gotowego (550 g).

polewa orzechowa:

  • 200 g posiekanych orzechów włoskich,
  • 125 g masła lub margaryny,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 łyżki miodu.

Wyjątkowy przepis na miodownik z kremem i polewą. Idealne połączenie dla łasuchów

Miodownik to pyszne ciasto na miodowych plackach z kremem z kaszy manny, udekorowany polewą czekoladową. Mam dla ciebie najlepszy i sprawdzony przepis na ten wypiek, który przygotowuje się w moim domu…

Katarzyna Puczyńska

Przygotowanie ciasta snickers

  1. Na stolnicę przesiej mąkę i posiekaj ją z masłem lub margaryną.
  2. Dodaj jajka, żółtka, cukier, miód, wanilię i sodę wymieszaną z mlekiem.
  3. Zagnieć ciasto.
  4. Podziel ciasto na trzy równe części. Każdą rozwałkuj i wylep nią prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Włącz piekarnik na 170 stopni Celsjusza.
  6. W garnku rozpuść i składniki na polewę orzechową (masło, cukier, miód i orzechy).
  7. Jeszcze ciepłą masę wylej na jeden z blatów ciasta i wstaw go do piekarnika.
  8. Piecz ciasto ok. 15 minut w dobrze nagrzanym piekarniku.
  9. Upiecz pozostałe dwa blaty ciasta już bez warstwy orzechowej. Zostaw je do wystudzenia.
  10. Przygotuj krem: miękkie masło utrzyj mikserem, dodając stopniowo kajmak.
  11. Przełóż dwa blaty ciasta kremem, a na wierzch połóż ciasto z orzechami.

Zobacz także: Bezkonkurencyjny krem kajmakowy. Jest tak pyszny, iż można go wyjadać łyżkami. Poznaj przepis na najlepszy krem do tortów, ciast i deserów

Zastosowanie kajmaku

Kajmak w polskiej kuchni to słodka i gęsta masa powstała z gotowania mleka lub śmietanki z cukrem. To przysmak, który pojawia się na naszych stołach m.in. jako dodatek do:

  • kruchych babeczek,
  • mazurków,
  • kremów kajmakowych,
  • ciasta bez pieczenia,
  • lodów,
  • serników z kajmakiem.

Jak zrobić domowy kajmak?

Popularnym i bardzo prostym sposobem na przygotowanie domowego kajmaku jest podgrzewanie puszki mleka skondensowanego słodzonego w wodzie, przez ok. 2 i pół godziny. Ważne, by co jakiś czas sprawdzać, czy woda nie wyparowała i czy całkowicie przykrywa puszkę. jeżeli nie, to należy dolać wody. Przed otworzeniem puszkę należy wystudzić. Kajmak gotowy.

Pyszne ciasto snickers na miodowych plackach. Wypróbuj przep...

+15 Zobacz galerię

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału