Szukasz smacznej, owocowej inspiracji na niedzielną kawę lub chciałbyś spróbować czegoś nowego? W takim razie dobrze trafiłeś! Dziś przygotujemy puszyste ciasto porzeczkowe, które będzie rozpływać się na języku! Przygotowanie tego deseru jest absolutnie proste dzięki załączonemu przepisowi ze zdjęciami i instrukcjom wideo i nie trzeba się o nic martwić. Nie bój się więc zaangażować całej swojej rodziny, w tym najmłodszych, dla których jest to świetna okazja do doskonalenia swoich umiejętności w kuchni.
Czy dotarliśmy do Ciebie z tą dobrocią? Zróbmy razem to puszyste ciasto porzeczkowe, które będzie rozpływać się na języku!
Domowe morawskie ciastka z twarogiem i rodzynkami – mniam!
Jeśli masz ochotę na więcej pyszności, koniecznie wypróbuj to ciasto z malinami!
Pyszny przepis na ciasto porzeczkowe:
Czego potrzebujemy:
- 180 g kaszy manny
- 300 ml kefiru
- 120 g zmiękczonego masła
- 70 g cukru kryształu
- 2 jajka
- 10 g proszku do pieczenia
- 10 g cukru waniliowego
- 200 g czarnej porzeczki
- 20 g skrobi kukurydzianej
Wszystko, czego potrzebujesz, to cement i woda: Stwórz piękne donice, które wzbogacą Twój ogród
Jak postępować:
1) Zacznij od wymieszania ze sobą zmiękczonego masła, cukru i cukru waniliowego. Używając miksera, ubijaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
2) Następnie dodaj pojedyncze jajka, dokładnie je ubijając.
3) Przygotuj drugą miskę, w której wymieszasz kefir i kaszę manną. Dokładnie wymieszaj.
4) Odstawić na 15 minut i dodać do pierwszej mieszanki wraz z proszkiem do pieczenia.
5) Wszystko dokładnie wymieszać.
6) W kolejnym kroku wymieszaj porzeczki ze skrobią kukurydzianą.
7) Następnie wymieszaj porzeczki z naszym ciastem. Wszystko dokładnie mieszamy.
8) Rozłóż ciasto na blasze do pieczenia i rozprowadź je równomiernie.
9) Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.