Pyszne ciasto góra lodowa na herbatnikach. Schłodzone smakuje jak mrożony deser. Poznaj przepis na idealne ciasto na lato

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Mam dla ciebie przepis na pyszne ciasto góra lodowa na herbatnikach. Jego przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga pieczenia. To idealny deser na lato, który warto podać po wcześniejszym schłodzeniu. Ciasto jest lekkie, orzeźwiające i idealnie słodkie. Z pewnością zachwycisz nim swoich gości. Przekonaj się i wypróbuj przepis na ciasto bez pieczenia góra lodowa.

Ciasto na herbatnikach, bez pieczenia - idealne na lato

Masz ochotę na pyszne słodkości bez pieczenia? Proponuję przepis na ciasto góra lodowa na herbatnikach. To rewelacyjne połączenie pachnącego śmietanką i wanilią kremu budyniowego z mleczną i kakaową polewą. interesujący sposób ułożenia biszkoptów dodaje wyjątkowego wyglądu. Świetnie smakuje schłodzone, podane z owocami np. malinami czy truskawkami.

Zobacz w galerii, jak zrobić letnie ciasto góra lodowa na herbatnikach.

Przepis na ciasto góra lodowa na herbatnikach

czas przygotowania: ok. 45 minut
porcja na małą blaszkę, na ok. 12 kawałków
poziom trudności: łatwy

Składniki:,
krem:

  • 750 ml mleka,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 budynie śmietankowe (proszek),
  • pół szklanki cukru,
  • łyżeczka esencji waniliowej lub opakowanie cukru waniliowego,
  • 250 g miękkiego masła,

polewa:

  • 200 g masła,
  • pół szklanki cukru,
  • pół szklanki wody,
  • 2 szklanki mleka w proszku,
  • 1 łyżka kakao,

dodatki:

  • ok. 24 herbatniki kakaowe,
  • ok. 36 biszkoptów.

Najlepsze ciasta na herbatnikach. Sprawdzą się idealnie na piknik i grilla

Zebraliśmy dla ciebie 9 najlepszych przepisów na szybkie ciasta bez pieczenia, które możesz łatwo przygotować na herbatnikach. Polecamy m.in. sernik Baba Jaga, tartę limonkową i ciasto leniwej…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić ciasto góra lodowa bez pieczenia?

  1. Do garnka wlej połowę mleka, dodaj cukier, wymieszaj i wstaw do zagotowania.
  2. Resztę mleka zmiksuj z żółtkami, mąką, proszkiem budyniowym i wanilią
  3. Wlej masę jajeczną do gotującego się mleka, mieszaj, by nie było grudek.
  4. Pogotuj masę 2 minuty, cały czas mieszając.
  5. Przełóż masę do innego naczynia i przykryj wierzch folią spożywczą, dociskając do powierzchni. Odstaw do wystudzenia.
  6. Miękkie masło utrzyj mikserem, dodając po łyżce przestudzonej masy. Zmiksuj na gładki krem.
  7. W blaszce ułóż spód z herbatników.
  8. Następnie wyłóż na herbatniki kolejno: połowę kremu, warstwę herbatników i resztę kremu.
  9. Biszkopty przekrój na pół i ułóż pionowo na kremie.
  10. Zrób polewę: masło, wodę i cukier zagotuj, zdejmij z ognia i wymieszaj z mlekiem w proszku.
  11. Podziel polewę na pół, do jednej dodaj kakao i wymieszaj.
  12. Udekoruj ciasto na przemian jasną i ciemną polewą.
  13. Wstaw ciasto do lodówki na około godzinę. Gotowe.

Pyszne ciasto góra lodowa na herbatnikach. Schłodzone smakuj...

+18 Zobacz galerię

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału