Wszyscy kochamy pyszne ciasta. Często jednak nie decydujemy się na samodzielne przygotowanie, ponieważ wymaga to sprzętu, czasu, ale i umiejętności. Są jednak receptury, które idealnie sprawdzą się dla amatorów. Przepis na ciasto w 5 minut jest jednym z nich.
Dla wielu osób deser jest nieodłącznym elementem rytuału picia kawy. Szalejąca drożyzna sprawia jednak, iż nie wszyscy mogą pozwolić sobie na słodki dodatek każdego dnia. Ten przepis na ciasto w 5 minut może to jednak zmienić. Ciasto jest tanie, robi się je błyskawicznie, a na dodatek jest miękkie i obłędnie pyszne. Pokochają je wszyscy fani domowych ciast. Zdradzamy, jak krok po kroku przygotować to ciacho.
Ciasto w 5 minut – robi się i znika błyskawicznie
Ciasto w 5 minut to idealna propozycja dla zabieganych, którzy lubią pozwolić sobie na coś słodkiego do kawy. Robi się je błyskawicznie, a niemal wszystkie składniki zawsze mamy w kuchni. Świetnie sprawdzi się zatem, gdy przyjdą do nas niespodziewani goście. Jak zrobić ciasto w 5 minut? Podpowiadamy.
Sprawdź również: Kawa wyjdzie jeszcze smaczniejsza. Dodaj szczyptę zamiast cukru
Składniki:
- 3 jajka,
- 130 g cukru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 130 ml oleju,
- 220 g mąki,
- 15 g proszku do pieczenia,
- 30 g kakao,
- 2 łyżki mleka.
Ciasto w 5 minut idealne do kawy. Fot. Pixabay
Przepis na ciasto w 5 minut. Sposób przygotowania krok po kroku
Ciasto w 5 minut robi się błyskawicznie, ponieważ sposób przygotowania jest banalnie prosty, jednak należy jeszcze doliczyć czas pieczenia. Podpowiadamy, co zrobić krok po kroku oraz w jakiej temperaturze i jak długo piec je w piekarniku.
Sprawdź również: Gwiazda „Klanu” jest nie do poznania. Zrezygnowała z jednego produktu i chudnie na potęgę
Sposób przygotowania:
- Do miski wbijamy jajko, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Wszystkie składniki miksujemy, aż osiągniemy puszystą masę.
- Do miski dodajemy olej i mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odlewamy 1/3 masy do innej miski. Dodajemy do niej kakao, które rozpuszczamy w mleku.
- Ciasto bez kakao przelewamy do formy, a następnie dodajemy ciasto z kakao. Mieszamy je delikatnie, by zrobić wzorki.
- Ciasto w 5 minut pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut. Możemy sprawdzić dzięki patyczka, czy jest już gotowe. Smacznego!
Ciasto w 5 minut idealne do kawy. Fot. Pixabay
Masz ochotę na coś słodkiego? Wypróbuj przepis na bananowy deser z grilla.