Pyszna zupa z pokrzywy i szczawiu na wiosnę. Poznaj przepis na kresowy obiad. Smak dzieciństwa na talerzu

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: materiały prasowe wydawnictwo Marginesy/Paweł Ochman


Tradycyjna zupa z pokrzywy i szczawiu to danie serwowane szczególnie w maju. Składniki zupy zbierane były na łąkach znajdujących się w oddaleniu od często uczęszczanych dróg, aby rośliny czyste i smaczne. Klasycznie zupa z pokrzywy i szczawiu podawana jest z ugotowanym jajkiem na twardo. Przepis pochodzi z książki „Roślinna kuchnia kresowa” Pawła Ochmana.

Zupa z pokrzywy i szczawiu – przepis na sezonowy obiad

Liczba porcji: dla 5-6 osób.
Czas przygotowania: 25 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 400 g młodych listków pokrzywy,
  • 250 g listków szczawiu bez łodyżek,
  • 1 1/2 l bulionu warzywnego,
  • sól,
  • pieprz.

Jak zrobić zupę z pokrzywy i szczawiu?

Przygotowanie:

  1. Pokrzywę i szczaw dokładnie umyć. Włożyć do garnka. Wlać bulion. Gotować na małym ogniu przez 15 minut.
  2. Całość dokładnie zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  3. Wlać do talerza. Najlepiej podawać z kleksem śmietanki roślinnej, wegańskimi „jajkami na twardo” i ziemniakami.

„Roślinna kuchnia kresowa” – przepisy na dania

Paweł Ochman zgłębił przepisy dawnych ziem polskich. Kuchnia kresowa w tej chwili przetrwała na terenach zachodnich i północnych naszego kraju. Ponadto spotkać je można na terenach Podlasia i Lubelszczyzny. Wśród dań proponowanych są:

  • kresowe placki z kwiatów bzu,
  • lwowski kapuśniak na słodko,
  • grodzieńskie kopytka jagodowe,
  • herbatniki z makiem,
  • kresowy kisiel owsiany.

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Marginesy.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału