Zupa z pokrzywy i szczawiu – przepis na sezonowy obiad
Liczba porcji: dla 5-6 osób.
Czas przygotowania: 25 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 400 g młodych listków pokrzywy,
- 250 g listków szczawiu bez łodyżek,
- 1 1/2 l bulionu warzywnego,
- sól,
- pieprz.
Jak zrobić zupę z pokrzywy i szczawiu?
Przygotowanie:
- Pokrzywę i szczaw dokładnie umyć. Włożyć do garnka. Wlać bulion. Gotować na małym ogniu przez 15 minut.
- Całość dokładnie zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Wlać do talerza. Najlepiej podawać z kleksem śmietanki roślinnej, wegańskimi „jajkami na twardo” i ziemniakami.
„Roślinna kuchnia kresowa” – przepisy na dania
Paweł Ochman zgłębił przepisy dawnych ziem polskich. Kuchnia kresowa w tej chwili przetrwała na terenach zachodnich i północnych naszego kraju. Ponadto spotkać je można na terenach Podlasia i Lubelszczyzny. Wśród dań proponowanych są:
- kresowe placki z kwiatów bzu,
- lwowski kapuśniak na słodko,
- grodzieńskie kopytka jagodowe,
- herbatniki z makiem,
- kresowy kisiel owsiany.
Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Marginesy.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: