Zupa nic – przepis na mleczny deser
Liczba porcji: dla 3 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 600 ml mleka,
- 2 jajka,
- 1/2 laski wanilii lub 1 łyżka cukru waniliowego,
- 60 g cukru pudru,
- 3 g mielonego cynamonu.
Zobacz także: Tradycyjny pleśniak. Pyszne ciasto z powidłami śliwkowymi i bezą. Przepis, który zawsze się udaje
Jak zrobić zupę nic?
Przygotowanie:
- Jajka należy dokładnie umyć. Żółtka należy oddzielić od białek.
- Białka należy ubić z 40 g cukru na sztywną pianę. Następnie należy dodać do nich cynamon i delikatnie wymieszać.
- Mleko należy zagotować z laską wanilii lub cukrem waniliowym.
- Po zagotowaniu należy wyjąć laskę waniliową i przy pomocy łyżki nabierać porcje ubitej piany z białek.
- Kluski z piany z białek należy układać na wrzącym mleku. Po chwili delikatne chmurki piany należy obrócić na drugą stronę i po chwili wyjąć na talerzach.
- Żółtka należy ubić z pozostałym cukrem na jasną masę i wlewać do mleka zdjętego z ognia.
- Podczas wlewania żółtek mleko należy cały czas mieszać trzepaczką.
- Gdy zupa nic delikatnie zgęstnieje, należy zalać nią pianki (nice) z ubitej piany na talerzach.
Sposób podania
Zupa nic może być także podawana z suszonymi w piekarniku minibezami. Dorośli smakosze mogą wypróbować patent na zupę kawową. W takim przypadku, do gotującego się mleka na zupę nic, należy dołożyć kilka ziaren świeżo palonej kawy. Następnie podaje się ją tak samo jak zupę nic. Zupa nic to także baza do zrobienia domowej zupy czekoladowej. Wystarczy rozpuścić w mleku posiekaną lub startą tabliczkę czekolady. Jako dodatek do zupy nic można serwować wiśnię z kompotu. Szczególnie gdy doprawimy ją mielonym kardamonem.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: