Pyszna zupa, którą babcia robi zawsze na Wielkanoc. Znika do ostatniej kropelki

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Top view mushroom soup with crackers and napkins on stone background


Staropolska zupa chrzanowa to doskonała propozycja na wielkanocny stół. Intensywny smak chrzanu w połączeniu z odpowiednimi przyprawami, zadowoli kubki smakowe wszystkich gości. Jak zrobić tradycyjną zupę chrzanową?

Najlepsza zupa chrzanowa – hit na Wielkanoc

Zupa chrzanowa wbrew pozorom jest bardzo prosta w przygotowaniu. Mimo tego, iż nie gości ona na każdym stole wielkanocnym, warto zmienić tradycję i choć raz ją spróbować. Gwarantujemy, iż od tego momentu, będzie ona jednym z dań w każdą Wielkanoc!

Zupa chrzanowa do dobra alternatywa dla żurku. Do niej również możemy dodać białą kiełbasę oraz ugotowane jajko. Chrzan, który jest jednym z głównych składników zupy, znany jest z wielu adekwatności zdrowotnych i ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwutleniające. Zupa chrzanowa ma intensywny smak i aromat, a jej konsystencja jest kremowa i gęsta.

Do przygotowania zupy najlepiej sprawdzi się świeżo starty chrzan, niemniej jednak zupa chrzanowa z chrzanem ze słoika będzie równie pyszna i z pewnością szybsza w przygotowaniu.

Zobacz także: Pieczeń rzymska – najlepszy przepis. Taka, jaką robiła babcia

Top view mushroom soup with crackers and napkins on stone background

Wielkanocna zupa chrzanowa – przepis

Składniki:

  • 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 2-3 ziemniaki
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 białe surowe kiełbasy
  • majeranek do smaku

Opcjonalnie:

Jajka ugotowane do podania

Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa umyj i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło i dodaj pokrojoną cebulę. Gdy zmięknie, dodaj do niej resztę warzyw oraz czosnek. Całość smaż na małym ogniu.

Przełóż warzywa do garnka z bulionem. Następnie dodaj do zupy pokrojone ziemniaki, zmniejsz ogień i dodaj surową kiełbasę w całości oraz dopraw majerankiem. Całość gotuj do czasu, aż ziemniaki zmiękną.

Zdejmij całość z palnika i dodaj śmietanę rozrobioną z kilkoma łyżkami zupy. Następnie dodaj trzy łyżki chrzanu i gotuj przez 5 minut. Po tym czasie zupa chrzanowa będzie gotowa do podana! Smacznego.

Idź do oryginalnego materiału