Pyszna wieprzowina nadziewana musztardą, boczkiem i mieszanką grzybowo-cebulową – nigdy nie była lepsza!

fajnainspiracja.pl 8 miesięcy temu

Pyszna wieprzowina faszerowana musztardą, boczkiem i mieszanką grzybowo-cebulową to danie, które zasługuje na uwagę. Każdy kęs tego dania jest dowodem na to, iż tradycyjne składniki można przekształcić w coś wyjątkowo pysznego. Idealne na rodzinne obiady lub świąteczne okazje, to danie przekracza oczekiwania i stanie się gwiazdą Twojego stołu. Wieprzowina nigdy nie była lepsza i bardziej pełna smaku!

Piękne ciasto francuskie z kremem serowym i dżemem morelowym

Pieczone brokuły z kalafiorem i warzywami polane delikatną mieszanką

[what_we_will_consume]

  • 1,2 kg karkówki
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki musztardy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki curry w proszku

Mieszanka wypełniająca:

  • 2 łyżki oleju słonecznikowego – do smażenia
  • 2 cebule
  • 300 g pieczarek
  • sól – do smaku

Inne:

  • 70 g wędzonego boczku

Mieszanka do smarowania:

  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka sosu sojowego

Do posypania:

  • czerwona papryka mielona – do smaku
Jak będziemy postępować:

1. oczyścić wieprzowinę ściereczką, delikatnie, ale nie do końca naciąć i zrobić drobne nacięcia, przykryć folią i rozłożyć.

2. Następnie natrzeć mięso zmiażdżonym czosnkiem i dobrze rozprowadzić musztardę.

3. Następnie posyp mieszanką przypraw: solą, mielonym czarnym pieprzem, oregano i curry – wmasuj do wchłonięcia przypraw i złóż na pół.

4. mieszanka farszu.

5. Ułożyć plastry boczku na połówkach wieprzowiny i nałożyć masę – zwinąć w duży rulon i zabezpieczyć poprzecznymi nitami, aby zapobiec rozpadnięciu się.

6. Umieścić na blasze do pieczenia wyłożonej folią i posmarowanej olejem, przykryć folią i pozostawić do marynowania na 1 godzinę.

7) Mieszanka do panierowania: wlać miód do miski, dodać musztardę i wlać sos sojowy – wymieszać.

8. Po 1 godzinie zdjąć folię i obtoczyć mięso w przygotowanej mieszance.

9. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut w temperaturze 190°C.

10. Po 30 minutach wyjąć blachę z piekarnika, przykryć 2 warstwami folii i piec przez kolejną 1 godzinę.

11. Po upieczeniu ponownie wyjąć mięso z piekarnika, posmarować je sokami, które się wydzieliły i posypać mieloną czerwoną papryką.

12. Piec przez kolejne 15-20 minut w temperaturze 190°C.

13 Podawaj pyszną wieprzowinę nadziewaną musztardą, boczkiem i mieszanką grzybowo-cebulową z miłością i doskonałym smakiem.

Przyjaciele, życzymy dobrego smaku!

Idź do oryginalnego materiału