Pyszna wieprzowina faszerowana musztardą, boczkiem i mieszanką grzybowo-cebulową to danie, które zasługuje na uwagę. Każdy kęs tego dania jest dowodem na to, iż tradycyjne składniki można przekształcić w coś wyjątkowo pysznego. Idealne na rodzinne obiady lub świąteczne okazje, to danie przekracza oczekiwania i stanie się gwiazdą Twojego stołu. Wieprzowina nigdy nie była lepsza i bardziej pełna smaku!
Piękne ciasto francuskie z kremem serowym i dżemem morelowym
Pieczone brokuły z kalafiorem i warzywami polane delikatną mieszanką
[what_we_will_consume]
- 1,2 kg karkówki
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki musztardy
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki curry w proszku
Mieszanka wypełniająca:
- 2 łyżki oleju słonecznikowego – do smażenia
- 2 cebule
- 300 g pieczarek
- sól – do smaku
Inne:
- 70 g wędzonego boczku
Mieszanka do smarowania:
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka sosu sojowego
Do posypania:
- czerwona papryka mielona – do smaku
1. oczyścić wieprzowinę ściereczką, delikatnie, ale nie do końca naciąć i zrobić drobne nacięcia, przykryć folią i rozłożyć.
2. Następnie natrzeć mięso zmiażdżonym czosnkiem i dobrze rozprowadzić musztardę.
3. Następnie posyp mieszanką przypraw: solą, mielonym czarnym pieprzem, oregano i curry – wmasuj do wchłonięcia przypraw i złóż na pół.
4. mieszanka farszu.
5. Ułożyć plastry boczku na połówkach wieprzowiny i nałożyć masę – zwinąć w duży rulon i zabezpieczyć poprzecznymi nitami, aby zapobiec rozpadnięciu się.
6. Umieścić na blasze do pieczenia wyłożonej folią i posmarowanej olejem, przykryć folią i pozostawić do marynowania na 1 godzinę.
7) Mieszanka do panierowania: wlać miód do miski, dodać musztardę i wlać sos sojowy – wymieszać.
8. Po 1 godzinie zdjąć folię i obtoczyć mięso w przygotowanej mieszance.
9. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut w temperaturze 190°C.
10. Po 30 minutach wyjąć blachę z piekarnika, przykryć 2 warstwami folii i piec przez kolejną 1 godzinę.
11. Po upieczeniu ponownie wyjąć mięso z piekarnika, posmarować je sokami, które się wydzieliły i posypać mieloną czerwoną papryką.
12. Piec przez kolejne 15-20 minut w temperaturze 190°C.
13 Podawaj pyszną wieprzowinę nadziewaną musztardą, boczkiem i mieszanką grzybowo-cebulową z miłością i doskonałym smakiem.
Przyjaciele, życzymy dobrego smaku!