Sałatka z winogronem – przepis na lunch
Liczba porcji: 1-2.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 100 g rukoli,
- 250 g zielonych lub czerwonych winogron,
- 1 filet z kurczaka,
- 1 łyżka oleju np.: z czosnkiem i tymiankiem,
- 100 g sera pleśniowego,
- 50 g orzechów włoskich.
Sos do sałatki:
- 20 ml oliwy z oliwek,
- 10 ml soku c cytryny,
- 5 g miodu,
- 5 g musztardy dijon,
- do smaku: sól i świeżo zmielony pieprz.
Czytaj także: Sałatka królewska z selerem konserwowym, szynką i żółtym serem. Ten przepis z pewnością przypadnie ci do gustu
Jak zrobić sałatkę z winogronami?
Przygotowanie:
- Rukolę i winogrona należy dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem kuchennym.
- Następnie rukolę należy włożyć do salaterki. Winogrona trzeba przekroić wzdłuż na pół i dodać do sałaty.
- Filet z kurczaka należy posmarować oliwą smakową i grillować na patelni, aż zyska atrakcyjne brązowe paski.
- Gotowe mięso należy ułożyć na desce, zostawić na chwilę do ostudzenia i potem pokroić w paski.
- Wybrany ser trzeba pokroić w kostkę i dodać do sałatki z winogronem.
- Na wierzchu należy rozsypać uprażone orzechy włoskie.
- Oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód i musztardę należy wlać do słoiczka i energicznie wymieszać do połączenia składników na jednolity sos.
- Pokrojonego w plastry kurczaka należy rozłożyć na sałacie.
- Gotowy sos należy równomiernie rozlać na sałatce.
- Sałatka z winogronem jest gotowa.
Sposób podania
Domową sałatkę z winogronami można podawać z chlebem czosnkowym, grzankami lub kromką świeżego chleba. Taka sałatka może być też podana jako dodatek do kaszy bulgur, kaszy jaglanej lub kaszy jęczmiennej. Do takiej sałatki warto też zrobić domowy sos winegret, który nada orzeźwiającego smaku. Warto pamiętać, iż sałatka z winogronem może być doprawiona domowym majonezem lub sosem jogurtowym z czosnkiem.
Sałatka winogronowa z pestkami słonecznika
Zamiennie, zamiast orzechów można sięgnąć po pestki słonecznika. Jest to tańszy produkt, który po podprażeniu na suchej gorącej patelni będzie przyjemnie chrupał i zyska mocniejszy aromat. Warto też zrobić sobie wcześniej mieszankę uprażonych pestek słonecznika, dyni, sezamu i czarnuszku, aby móc dodawać je do zdrowych sałatek.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: