Sałatka z arbuza z fetą, miętą i rukolą – przepis z owocami
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: Bardzo łatwe.
Składniki:
- 1/4 arbuza bez pestek,
- 1/4 melona,
- 100 g sera feta,
- garść borówek amerykańskich,
- duża garść listków mięty,
- garść kiełków słonecznika (lub brokułów – według gustu),
- kilka listków rukoli do dekoracji.
Jak zrobić sałatkę z arbuzem i fetą?
Przygotowanie:
- Miętę należy posiekać.
- Fetę pokruszyć i dodać do miski.
- Arbuz i melon pokroić w kostkę, włożyć do miski lub głębokiego talerza, dodać posiekaną miętę i wymieszać.
- Całość posypać borówkami, serem feta i kiełkami, udekorować listkami rukoli i kilkoma całymi listkami mięty.
„Sałatki. Zdrowe i kolorowe” - przepisy na przystawki
W książce opublikowanej przez wydawnictwo Buchmann zebrano 70 przepisów na wyjątkowe sałatki. Miłośnicy mięsa mogą skorzystać z przepisu na sałatkę z kurczaka z kukurydzą i ananasem. o ile szukacie dania na lunch do pracy, to zachęcamy do wypróbowania przepisu na sałatkę z makaronem, bakłażanem, cukinią i fetą. Ponadto świetnie sprawdza się sałatka z tuńczyka w sałacie z fasolą borlotti. Osoby lubiące kuchnię wegetariańską mogą wypróbować przepis na sałatkę z pomidorkami, awokado i czerwoną kapustą.
Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Buchmann.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: