Pyszna sałatka z arbuza z fetą, miętą i rukolą na przystawkę. Sprawdź przepis na bombę witaminową. Zastrzyk witamin od pierwszego kęsa

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: materiały prasowe wydawnictwa Buchmann


Arbuzowa sałatka łącząca słony smak fety, aromat mięty i rukoli to pomysł na lekką przystawkę do dań z grilla. Ta wyjątkowa sałatka owocowa miesza soczystego melona i cierpkie borówki. Charakteru sałatce dodają kiełki słonecznika lub brokułu. Przepis pochodzi z książki „Sałatki. Zdrowe i kolorowe” opublikowanej przez wydawnictwo Buchmann.

Sałatka z arbuza z fetą, miętą i rukolą – przepis z owocami

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: Bardzo łatwe.

Składniki:

  • 1/4 arbuza bez pestek,
  • 1/4 melona,
  • 100 g sera feta,
  • garść borówek amerykańskich,
  • duża garść listków mięty,
  • garść kiełków słonecznika (lub brokułów – według gustu),
  • kilka listków rukoli do dekoracji.

Jak zrobić sałatkę z arbuzem i fetą?

Przygotowanie:

  1. Miętę należy posiekać.
  2. Fetę pokruszyć i dodać do miski.
  3. Arbuz i melon pokroić w kostkę, włożyć do miski lub głębokiego talerza, dodać posiekaną miętę i wymieszać.
  4. Całość posypać borówkami, serem feta i kiełkami, udekorować listkami rukoli i kilkoma całymi listkami mięty.

„Sałatki. Zdrowe i kolorowe” - przepisy na przystawki

W książce opublikowanej przez wydawnictwo Buchmann zebrano 70 przepisów na wyjątkowe sałatki. Miłośnicy mięsa mogą skorzystać z przepisu na sałatkę z kurczaka z kukurydzą i ananasem. o ile szukacie dania na lunch do pracy, to zachęcamy do wypróbowania przepisu na sałatkę z makaronem, bakłażanem, cukinią i fetą. Ponadto świetnie sprawdza się sałatka z tuńczyka w sałacie z fasolą borlotti. Osoby lubiące kuchnię wegetariańską mogą wypróbować przepis na sałatkę z pomidorkami, awokado i czerwoną kapustą.

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Buchmann.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału