Pyszna pizza z salami jak z pizzerii. Najlepszy przepis na domową pizzę z rukolą. Trudno jej się oprzeć!

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Jak zrobić pyszną pizzę na cienkim cieście w piekarniku elektrycznym? Mamy dla ciebie sprawdzony i bezproblemowy przepis z dokładnymi wskazówkami, krok po kroku, jak zrobić ciasto na pizzę i jak ją upiec. Proponujemy zrobić pizzę z salami i kilkoma rodzajami sera. Na koniec warto całość posypać świeżą rukolą. Sprawdź i wypróbuj nasz przepis na pizzę.

Przepis na pizzę z salami

Czas przygotowania: 15 minut.
Czas na wyrośnięcie ciasta: 45 minut + pieczenie ok. 25 minut.
Porcja: dla 2-3 osób.

Życzymy smacznego! Katarzyna Puczyńska

Składnik:

  • 450 g mąki pszennej,
  • 300 ml ciepłej wody,
  • łyżeczka suchych drożdży lub ok. 30 g świeżych,
  • łyżeczka soli,
  • 1,5 łyżeczki cukru,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego,
  • kilka plasterków salami,
  • ok. 200 g startego sera w tym np. mozzarella, ser mimolette (pomarańczowy), cheddar,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • opcjonalnie świeża rukola.

Zobacz także: „W Polsce zmienia się podejście do wina”. Ekspert obala mit dotyczący łączenia jedzenia z kieliszkiem wina. Smakuje nie tylko do homara

Jak zrobić pizzę z salami?

  1. Drożdże (zarówno suche jak i drożdże świeże) przełóż do miseczki i wymieszaj z połową łyżeczki cukru i łyżką ciepłej wody. Odstaw na kilka minut, by ruszyły.
  2. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól, łyżeczkę cukru, łyżkę oliwy, drożdże i resztę wody.
  3. Zagnieć elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw na ok. 45 minut, by podwoiło swoją objętość.
  4. Rozgrzej piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
  5. Wyrośnięte ciasto rozciągnij rękami na kształt koła i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Posmaruj ciasto pomidorowym przecierem, posyp bazylią i połową startego sera.
  7. Wstaw pizzę na 15 minut do piekarnika.
  8. Po tym czasie wyjmij pizzę, połóż na niej plastry salami i posyp pozostałą porcją sera. Zapiecz jeszcze przez 10 minut w piekarniku.
  9. Przed podaniem posyp pizzę świeżą rukolą. Życzymy smacznego!

Najlepsze rodzaje sera do pizzy

  • mozzarella,
  • cheddar,
  • ementaler,
  • mimolette,
  • ser lazur.

Najpopularniejsze rodzaje pizze to:

  • pizza margherita (znana też jako margerytka) - najprostsza i najbardziej lubiana pizza z sosem pomidorowym i serem,
  • pizza capricciosa - w jej skład wchodzi szynka i pieczarki,
  • pizza pepperoni - to pizza z pikantnym salami,
  • pizza hawajska - to pizza z ananasem.

Zobacz także: Pizza i lody Joe Bidena, żelki Reagana, brokuły Obamy, czyli na co mieli apetyt amerykańscy prezydenci

Włoski smak w domowym zaciszu. Najlepszy przepis na pizzę z ...

+15 Zobacz galerię

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału