Pyszna pasta z bakłażana do chleba. Odkryj przepis na przysmak z pieczonych warzyw. Urozmaić kanapki wyjątkowym smarowidłem

stronakuchni.pl 1 rok temu
Pasta z bakłażana znana jest na świecie pod wieloma nazwami, choć różnią się wykończeniem. Gruzińska pasta z bakłażana doprawiana jest świeżą kolendrą i pastą paprykową adżika. Grecka pasta z bakłażana mieszana jest z fetą i miętą. Podpowiadamy przepis na pastę z bakłażana znaną jako baba ghanoush z dodatkiem rozgrzewającego kuminu i pasty tahini.

Pasta z bakłażana – przepis na baba ghanoush

Liczba porcji: na 4 porcje.
Czas przygotowania: 2 godzina i 15 minut (w tym pieczenie bakłażanów i marynowanie miąższu).
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1,5 kg bakłażanów,
  • 3 ząbki czosnku,
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • 20 ml soku z cytryny,
  • 50 ml oliwy z oliwek,
  • 20 g posiekanej natki pietruszki,
  • 20 g posiekanych liści mięty,
  • 10 g pasty sezamowej tahini,
  • 80 g pestek z dużego owocu granatu.

Do smaku:

  • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz.

W naszej galerii możecie zobaczyć odmiany pasty z bakłażana

Jak zrobić pastę z bakłażana?

Przygotowanie:

  1. Bakłażany trzeba dokładnie nakłuć widelcem na głębokość kilku centymetrów. Następnie położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nastawionego na 220° Celsjusza z funkcją grillowania na godzinę.
  2. W trakcie pieczenia bakłażany powinny być obracane co 20 minut, aby równomiernie się przypiekły. Nie obawiajcie się, jeżeli bakłażany się otworzą, popękają lub mocno przypieką.
  3. Po tym czasie bakłażany należy wyjąć i odstawić na chwilę do ostudzenia. Następnie należy rozciąć ich skórkę i wyskrobać z nich kremowy środek.
  4. Skórę można wyrzucić, a miąższ ułożyć na sitku. Nadmiar płynu powinien wypłynąć, gdy miąższ będzie gęsty (może to zająć około 30 minut). Odcedzony miąższ należy włożyć do miski, dodać przeciśnięty przez praskę obrany czosnek, skórkę i sok z cytryny, sól, świeżo zmielony pieprz i pastę tahini.
  5. Wszystkie składniki należy zblendować na gładką masę i odstawić na godzinę do marynowania. Wszystkie smaki pasty z bakłażana powinny się przegryźć i połączyć w smakowitą całość.
  6. Przed podaniem należy posypać baba ghanoush posiekanymi świeżymi ziołami. W tym przypadku miętą i natką pietruszki.
  7. Gotową pastę z bakłażana można posypać pestkami granatu i udekorować świeżo startą skórką cytryny.

Czytaj także:Fenomenalny makaron z bakłażanem na obiad. Pożywny przepis na kremowy sos z fetą

Pasta z bakłażana pieczonego bez tahini

Można także zrobić baba ghanoush bez tahini, a zamiast miksować składniki dokładnie je wymieszać przy pomocy łyżki. Takie smarowidło będzie miało teksturę bliższą sałatki niż pasty do chleba, ale również ma wielu zwolenników. Część smakoszy lubi do upieczonego bakłażana dodać jogurt grecki, mascarpone albo kremowy twaróg. Taka pasta z bakłażana będzie kolejną wersją pysznego dodatku do kanapek.

Pyszna pasta z bakłażana do chleba. Odkryj przepis na przysm...

+5 Zobacz galerię

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału