Pasta z bakłażana – przepis na baba ghanoush
Liczba porcji: na 4 porcje.
Czas przygotowania: 2 godzina i 15 minut (w tym pieczenie bakłażanów i marynowanie miąższu).
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1,5 kg bakłażanów,
- 3 ząbki czosnku,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- 20 ml soku z cytryny,
- 50 ml oliwy z oliwek,
- 20 g posiekanej natki pietruszki,
- 20 g posiekanych liści mięty,
- 10 g pasty sezamowej tahini,
- 80 g pestek z dużego owocu granatu.
Do smaku:
- Sól i świeżo zmielony czarny pieprz.
W naszej galerii możecie zobaczyć odmiany pasty z bakłażana
Jak zrobić pastę z bakłażana?
Przygotowanie:
- Bakłażany trzeba dokładnie nakłuć widelcem na głębokość kilku centymetrów. Następnie położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nastawionego na 220° Celsjusza z funkcją grillowania na godzinę.
- W trakcie pieczenia bakłażany powinny być obracane co 20 minut, aby równomiernie się przypiekły. Nie obawiajcie się, jeżeli bakłażany się otworzą, popękają lub mocno przypieką.
- Po tym czasie bakłażany należy wyjąć i odstawić na chwilę do ostudzenia. Następnie należy rozciąć ich skórkę i wyskrobać z nich kremowy środek.
- Skórę można wyrzucić, a miąższ ułożyć na sitku. Nadmiar płynu powinien wypłynąć, gdy miąższ będzie gęsty (może to zająć około 30 minut). Odcedzony miąższ należy włożyć do miski, dodać przeciśnięty przez praskę obrany czosnek, skórkę i sok z cytryny, sól, świeżo zmielony pieprz i pastę tahini.
- Wszystkie składniki należy zblendować na gładką masę i odstawić na godzinę do marynowania. Wszystkie smaki pasty z bakłażana powinny się przegryźć i połączyć w smakowitą całość.
- Przed podaniem należy posypać baba ghanoush posiekanymi świeżymi ziołami. W tym przypadku miętą i natką pietruszki.
- Gotową pastę z bakłażana można posypać pestkami granatu i udekorować świeżo startą skórką cytryny.
Czytaj także:Fenomenalny makaron z bakłażanem na obiad. Pożywny przepis na kremowy sos z fetą
Pasta z bakłażana pieczonego bez tahini
Można także zrobić baba ghanoush bez tahini, a zamiast miksować składniki dokładnie je wymieszać przy pomocy łyżki. Takie smarowidło będzie miało teksturę bliższą sałatki niż pasty do chleba, ale również ma wielu zwolenników. Część smakoszy lubi do upieczonego bakłażana dodać jogurt grecki, mascarpone albo kremowy twaróg. Taka pasta z bakłażana będzie kolejną wersją pysznego dodatku do kanapek.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: