Pyszna i prosta napoleonka. Waniliowy krem smakuje nieziemsko, po prostu palce lizać. Przepis na napoleonkę z ciasta francuskiego

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Napoleonka to dla wielu ulubione ciasto. Łączy w sobie wszystko, co najlepsze — dużą ilość aksamitnego, waniliowego kremu i delikatnie chrupiące ciasto. Mam dla ciebie sprawdzony i łatwy do przygotowania przepis na ten smakołyk. Jeden trik ma duże znaczenie. Wypróbuj przepis na napoleonkę z ciasta francuskiego.

Ciasto francuskie z kremem - najlepszy przepis

Napoleonka, nazywana także kremówką, to popularne i bardzo smaczne ciasto. Proponuję sprawdzony przepis na ten smakołyk — napoleonkę z ciasta francuskiego. Jej przygotowanie nie sprawi ci żadnych trudności. Waniliowy, aksamitny krem budyniowy świetnie kontrastuje z lekkim i chrupiącym ciastem. Dużym ułatwieniem i sprytnym trikiem jest upieczenie już podzielonego na porcję wierzchu ciasta. Dzięki temu nie musimy się martwić, iż przy krojeniu ciasto francuskie się połamie, a krem wypłynie. To proste i niesamowicie smaczne. Gorąco polecam.

Zobacz w galerii, jak gwałtownie przygotować pyszną napoleonkę.

Przepis na napoleonkę z ciasta francuskiego

czas przygotowania: ok. 30 minut + schłodzenie kremu
porcja na: 15 kawałków
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego (dobrze zimne),
  • 2 łyżki cukru pudru,

krem:

  • 5 żółtek,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 32 g cukru waniliowego (2 opakowania) lub 1 łyżka esencji waniliowej,
  • 2 szklanki mleka,
  • 200 g miękkiego masła.

Wyśmienita kremówka. Poznaj prosty przepis na pyszne ciasto bez pieczenia

Mam dla ciebie rewelacyjny i prosty do wykonania przepis na kremówkę bez pieczenia. To wyśmienite ciasto na herbatnikach, które po schłodzeniu smakuje jak najlepsze śmietankowe lody. Sekretem deseru…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić napoleonkę z ciasta francuskiego?

  1. W wysokim naczyniu zmiksuj szklankę mleka, żółtka, cukier, wanilię i mąkę pszenną.
  2. Drugą szklankę mleka wlej do garnka i ustaw na średnim ogniu.
  3. Gdy mleko się zagotuje, wlej dobrze wymieszaną masę z żółtkami. Cały czas mieszaj.
  4. Pogotuj masę ok. 2 minuty, cały czas mieszając.
  5. Od razu przelej masę do innego naczynia i wierzch przykryj folią spożywczą, tak by go całkowicie dotykała — dzięki temu na budyniowej masie nie utworzy się twarda warstwa. Wystudź.
  6. Podczas gdy masa będzie stygnąć, możesz upiec ciasta. Najpierw rozgrzej piekarnik na 190 stopni.
  7. Przełóż zimne ciasto francuskie na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuj w kilku miejscach widelcem.
  8. Piecz tak przygotowany spód ciasta ok. 10 minut. Zdejmij z blaszki i wystudź.
  9. Drugie zimne ciasto francuskie podobnie rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Potnij je na w miarę możliwości równe prostokąty, nakłuj widelcem i piecz 10 minut. Wystudź.
  10. Miękkie masło ubij mikserem, aż będzie puszyste.
  11. Dodawaj do masła stopniowo masę budyniową. Miksuj do połączenia składników.
  12. Gotowy krem wyłóż na spód z ciasta francuskiego i przykryj prostokątami z ciasta.
  13. Całość posyp cukrem pudrem.
  14. Schłodź ciasto w lodówce przed podaniem. Gotowe.

Pyszna i prosta napoleonka. Waniliowy krem smakuje nieziemsk...

+21 Zobacz galerię

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału