Ciasto francuskie z kremem - najlepszy przepis
Napoleonka, nazywana także kremówką, to popularne i bardzo smaczne ciasto. Proponuję sprawdzony przepis na ten smakołyk — napoleonkę z ciasta francuskiego. Jej przygotowanie nie sprawi ci żadnych trudności. Waniliowy, aksamitny krem budyniowy świetnie kontrastuje z lekkim i chrupiącym ciastem. Dużym ułatwieniem i sprytnym trikiem jest upieczenie już podzielonego na porcję wierzchu ciasta. Dzięki temu nie musimy się martwić, iż przy krojeniu ciasto francuskie się połamie, a krem wypłynie. To proste i niesamowicie smaczne. Gorąco polecam.
Zobacz w galerii, jak gwałtownie przygotować pyszną napoleonkę.
Przepis na napoleonkę z ciasta francuskiego
czas przygotowania: ok. 30 minut + schłodzenie kremu
porcja na: 15 kawałków
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego (dobrze zimne),
- 2 łyżki cukru pudru,
krem:
- 5 żółtek,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 1 szklanka cukru,
- 32 g cukru waniliowego (2 opakowania) lub 1 łyżka esencji waniliowej,
- 2 szklanki mleka,
- 200 g miękkiego masła.
Wyśmienita kremówka. Poznaj prosty przepis na pyszne ciasto bez pieczenia
Mam dla ciebie rewelacyjny i prosty do wykonania przepis na kremówkę bez pieczenia. To wyśmienite ciasto na herbatnikach, które po schłodzeniu smakuje jak najlepsze śmietankowe lody. Sekretem deseru…
Jak zrobić napoleonkę z ciasta francuskiego?
- W wysokim naczyniu zmiksuj szklankę mleka, żółtka, cukier, wanilię i mąkę pszenną.
- Drugą szklankę mleka wlej do garnka i ustaw na średnim ogniu.
- Gdy mleko się zagotuje, wlej dobrze wymieszaną masę z żółtkami. Cały czas mieszaj.
- Pogotuj masę ok. 2 minuty, cały czas mieszając.
- Od razu przelej masę do innego naczynia i wierzch przykryj folią spożywczą, tak by go całkowicie dotykała — dzięki temu na budyniowej masie nie utworzy się twarda warstwa. Wystudź.
- Podczas gdy masa będzie stygnąć, możesz upiec ciasta. Najpierw rozgrzej piekarnik na 190 stopni.
- Przełóż zimne ciasto francuskie na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuj w kilku miejscach widelcem.
- Piecz tak przygotowany spód ciasta ok. 10 minut. Zdejmij z blaszki i wystudź.
- Drugie zimne ciasto francuskie podobnie rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Potnij je na w miarę możliwości równe prostokąty, nakłuj widelcem i piecz 10 minut. Wystudź.
- Miękkie masło ubij mikserem, aż będzie puszyste.
- Dodawaj do masła stopniowo masę budyniową. Miksuj do połączenia składników.
- Gotowy krem wyłóż na spód z ciasta francuskiego i przykryj prostokątami z ciasta.
- Całość posyp cukrem pudrem.
- Schłodź ciasto w lodówce przed podaniem. Gotowe.
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: