Poznaj prosty przepis na puszysty omlet na słodko z ulubionymi owocami. Robię go bardzo często i zawsze się udaje. Smakuje każdemu, a w szczególności dzieciom! Omlet to tanie i smaczne śniadanie lub kolacja. Zobacz jak w prosty i szybki sposób zrobić puszysty omlet z dodatkiem owoców.
Puszysty omlet biszkoptowy to przede wszystkim roztrzepane jajka z mąką z dowolnymi dodatkami, usmażone na patelni. Ja do swojego omletu dodałam borówki. Możesz oczywiście wykorzystać inne, ulubione owoce lub w wersji na słono: warzywa, mięso, pieczarki, ser. Ograniczeniem jest jedynie nasza wyobraźnia oraz zawartość lodówki :-). Puszysty omlet na słodko to mój smak dzieciństwa. Robiła go dla mnie moja mama i babcia. Dziś bardzo często przygotowuję go dla swojej rodziny.
Puszysty omlet na słodko – składniki.
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Kaloryczność: 230 kcal w 100 g omleta.
- 2 jajka (średnie, o rozmiarze L)
- 2 łyżki mąki pszennej (lub innej np bezglutenowej)
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki mleka lub wody
- 3 łyżki borówek
- szczypta soli
- 2 łyżki tłuszczu do smażenia (masło najlepiej klarowane, olej roślinny)
Wskazówki. Do omletu najlepsze są oczywiście dobrej jakości jajka. Ja używam od rolnika z wolnego wybiegu. jeżeli użyjesz mąki bezglutenowej, otrzymasz omlet bezglutenowy. Zamiast borówek możesz z powodzeniem zastosować: banany, wiśnie, jagody, jabłka … Koniecznie dodaj 2 łyżki mleka lub wody, aby omlet nie był za suchy. 1 płaska łyżeczka cukru w zupełności wystarczy. Dla dzieci zwykle dodatkowo oprószam cukrem pudrem lub smaruję: dżemem, powidłami, czekoladą lub miodem.
Prosty sposób wykonania puszystego omletu na słodko.
Do wykonania omletu potrzebować będziemy: miksera, miski, szpatułki, patelni o średnicy około 20 cm.
Zrobienie omletu rozpoczynam od dokładnego oddzielenia białek od żółtek.
Białka oprószam szczyptą soli i miksuję na maksymalnych obrotach miksera, aż uzyskam gęstą i sztywną pianę. Pod koniec ubijania piany, dodaję cukier.
Następnie dodaję po 1 żółtku i miksuję na średnich obrotach do połączenia składników. Kolejno wsypuję mąkę i mieszam delikatnie dzięki szpatułki lub rózgi kuchennej, aż otrzymam jednolitą masę. Pod koniec dodaję ulubione owoce i całość przez chwile delikatnie mieszam szpatułką.
Na patelni o średnicy nie większej niż 24 cm (u mnie średnica 20 cm) rozgrzewam tłuszcz. Na rozgrzany tłuszcz wylewam równomiernie zawartość ubitej masy jajecznej. Smażę na małej mocy palnika przez 3 – 4 minuty z jednej strony, aż się ładnie zarumieni. Następnie dzięki szpatułki lub łopatki odwracam (delikatnie podważam i stanowczo przewracam) omlet i smażę na małym ogniu z drugiej strony przez około 2 – 3 minuty.
Zaraz po usmażeniu, umieszczam puszysty omlet na talerzu. Smakuje na ciepło. zwykle stoi wokoło mnie kolejka głodomorów :-), a ja mam dylemat komu pierwszemu dać spróbować puszystego i nieziemsko smacznego omleta.
Gotowy omlet możesz oprószyć cukrem pudrem, posmarować ulubionymi powidłami lub polać polewą czekoladową lub miodem.