Puszysty jak chmurka sernik z wiaderka. Na święta zawsze robię dwie blachy

g.pl 2 dni temu
Jak upiec sernik z wiaderka, żeby nie opadł? Wbrew pozorom nie jest to takie trudne, jak mogłoby się wydawać. jeżeli chcesz podać na święta wielkanocne puszyste ciasto, przygotuj dodatkową warstwę piany. istotny jest też sposób, w jaki pieczesz sernik.
Sernik to tradycyjny deser podawany na święta wielkanocne. Przepisów mamy wiele, ale jednym z najpopularniejszych jest ten z użyciem sera z wiaderka. To świetna alternatywa dla zwykłego twarogu, którego trzeba wcześniej zmielić, a nie zawsze mamy na to czas. Jak zrobić pyszne ciasto z takiego sera? Sprawdź nasz przepis.


REKLAMA


Zobacz wideo Tomek "Tomash" Gregorczyk wraz z mamą Monią robią sernik z malinami


Co dodać do sernika, żeby był puszysty? Nie zapomnij o tej warstwie
Tym, co sprawia, iż sernik z wiaderka staje się gęsty i aksamitny, jest dodatkowa warstwa ciasta. Oprócz masy serowej przygotowujemy również pianę z ubitych białek, która dodaje deserowi objętości i sprężystości. Przepis na tę warstwę jest bardzo prosty. Wymaga jedynie odrobinę cierpliwości i wprawy na ubicie idealnej, puszystej piany.
Zobacz też: Najlepszy przepis na żurek. Robert Makłowicz zawsze dodaje ten składnik


Przepis na dobry sernik. Jakie składniki na sernik z wiaderka?
Składniki na ciasto:


180 gramów masła,
160 gramów mąki pszennej tortowej,
4 żółtka,
4 łyżki cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.


Składniki na masę serową:


kilogram sera w wiaderku,
370 mililitrów mleka,
180 mililitrów oliwy lub oleju,
6 żółtek,
3 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego.


Składniki na pianę:


10 białek,
260 gramów cukru,
szczypta soli.


Sernik z wiaderka, który nie opada. Przepis na sernik z wiaderka z budyniem


Na początek przygotowujemy ciasto, czyli spód. W tym celu należy rozbić jajka i oddzielić żółtka, ponieważ tylko one nam się przydadzą na tym etapie. Wrzucamy je do miski, dodajemy cukier i ucieramy. Białka zachowujemy na później, ponieważ użyjemy ich do zrobienia piany.
Następnie dorzucamy masło, mąkę i proszek do pieczenia. Całość miksujemy na gładką masę i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Kolejnym krokiem jest masa serowa. Żółtka ucieramy z cukrem wanilinowym, a następnie stopniowo dodajemy ser z wiaderka, budyń w proszku, mleko i oliwę lub olej. Wszystko dokładnie miksujemy, aż masa nabierze jednolitej, gęstej konsystencji.
Teraz robimy piankę. W tym celu białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Gdy zamienią się w gęstą pianę, dosypujemy do niej cukru. Całość miksujemy tak długo, aż cukier zupełnie się rozpuści.
Piankę przekładamy ostrożnie do masy serowej i delikatnie mieszamy całość dzięki łyżki. Gdy warstwy się połączą, wylewamy je do blaszki na spód. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i pieczemy przez około godzinę. Co ważne, w tym czasie nie powinniśmy otwierać drzwiczek urządzenia.
Po upływie godziny wyłączamy piekarnik, ale zostawiamy jeszcze ciasto w środku na około 20 minut. Następnie wyciągamy je na zewnątrz, a gdy zupełnie ostygnie, chowamy do lodówki. Po kilku godzinach w niskiej temperaturze ciasto nabierze odpowiedniej konsystencji, więc będzie gotowe do podania dopiero na drugi dzień.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału