Puszysty chlebek ziołowy z czosnkiem. Sprawdź przepis z pesto i świeżą natką pietruszki. Znakomita przekąska dla miłośników wytrawnych ciast

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Anna Daniluk


Chlebek ziołowy to pomysł na zrobienie aromatycznej przystawki na imprezę lub spotkanie w rodzinnym gronie. Za smak odpowiada połączenie bazylii, natki pietruszki, posiekanego czosnku, rozmarynu i kolendry. Zobacz przepis na domowy chlebek ziołowy z masłem czosnkowym.

Chlebek ziołowy – przepis z czosnkiem

Liczba porcji: dla 8 osób.
Czas przygotowania: 2,5 godziny (w tym 1,5 godziny wyrastania i 30 minut pieczenia).
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 7 g drożdży suszonych,
  • 150 ml ciepłej wody,
  • 130 m ciepłego mleka,
  • 30 ml oleju rzepakowego,
  • 3 g soli,
  • opcjonalnie 3 g cukru.

Masło ziołowe:

  • 100 g miękkiego masła,
  • 5 ząbków drobno posiekanego czosnku,
  • 3 łyżki pesto,
  • 20 g posiekanej natki pietruszki,
  • 10 g posiekanych liści bazylii,
  • 10 g posiekanych liści kolendry,
  • do smaku 3 g suszonego tymianku, oregano lub rozmarynu,
  • 3 g soli,
  • 3 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Do posmarowania przed pieczeniem:

  • 1 jajko,
  • 10 ml wody.

Zobacz w naszej galerii przygotowanie chlebka ziołowego krok po kroku

Jak zrobić chlebek ziołowy?

Przygotowanie:

  1. Składniki na ciasto drożdżowe należy gwałtownie wymieszać na gładką i zwartą kulę. Takie ciasto należy odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
  2. W tym czasie trzeba posiekać zioła i wymieszać z miękkim masłem razem z czosnkiem.
  3. Gdy ciasto wyrośnie, należy rozwałkować je na blacie lub stolnicy podsypanej mąką. Ciasto na chlebek powinno mieć kształt prostokąta.
  4. Następnie na cieście trzeba rozsmarować dokładnie masło ziołowe z czosnkiem i zawinąć je zaczynając od dłuższego boku do środka.
  5. Żyletką lub nożem należy naciąć wzdłuż środek chlebka bez nacinania końcówek.
  6. Ciasto należy zawinąć od góry, tworząc przeplatankę, końce chlebka trzeba zawinąć pod spód.
  7. Chlebek ziołowy należy przełożyć do keksówki np.: 25 × 12 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Przed pieczeniem można posmarować rozkłóconym jajkiem z wodą po wierzchu chlebka.
  9. Formę z chlebkiem ziołowym należy wstawić do piekarnika nagrzanego do 190° Celsjusza i piec przez 30 minut.
  10. Gotowy chlebek ziołowy najlepiej kroić po całkowitym wystudzeniu.

Czytaj także: Jak zrobić chleb czosnkowy? Hit z TikToka. Zobacz sposoby na domowe pieczywo

Rwany chlebek ziołowy

Z tego ciasta można także wykonać odrywany chlebek ziołowy. Wystarczy po zawinięciu ciasta z masłem ziołowym na roladę pokroić go nożem na kwadraty. Porcje ciasta należy ułożyć w tortownicy ściśle obok siebie od środka do zewnątrz. Można także ułożyć obok siebie ziołowe bułeczki w keksówce w zwarty bochenek. Tak uformowany chlebek można z łatwością odrywać po upieczeniu.

Sposób podania

Chlebek ziołowy będzie znakomicie smakował serwowany z grillowanym mięsem, lekkimi sałatkami z kapusty pekińskiej albo z treściwymi gulaszami. Domowy chlebek ziołowy znakomicie smakuje z wędliną i z dojrzewającymi serami.

Puszysty chlebek ziołowy z czosnkiem. Sprawdź przepis z pest...

+7 Zobacz galerię

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału