Chlebek ziołowy – przepis z czosnkiem
Liczba porcji: dla 8 osób.
Czas przygotowania: 2,5 godziny (w tym 1,5 godziny wyrastania i 30 minut pieczenia).
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 7 g drożdży suszonych,
- 150 ml ciepłej wody,
- 130 m ciepłego mleka,
- 30 ml oleju rzepakowego,
- 3 g soli,
- opcjonalnie 3 g cukru.
Masło ziołowe:
- 100 g miękkiego masła,
- 5 ząbków drobno posiekanego czosnku,
- 3 łyżki pesto,
- 20 g posiekanej natki pietruszki,
- 10 g posiekanych liści bazylii,
- 10 g posiekanych liści kolendry,
- do smaku 3 g suszonego tymianku, oregano lub rozmarynu,
- 3 g soli,
- 3 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
Do posmarowania przed pieczeniem:
- 1 jajko,
- 10 ml wody.
Zobacz w naszej galerii przygotowanie chlebka ziołowego krok po kroku
Jak zrobić chlebek ziołowy?
Przygotowanie:
- Składniki na ciasto drożdżowe należy gwałtownie wymieszać na gładką i zwartą kulę. Takie ciasto należy odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
- W tym czasie trzeba posiekać zioła i wymieszać z miękkim masłem razem z czosnkiem.
- Gdy ciasto wyrośnie, należy rozwałkować je na blacie lub stolnicy podsypanej mąką. Ciasto na chlebek powinno mieć kształt prostokąta.
- Następnie na cieście trzeba rozsmarować dokładnie masło ziołowe z czosnkiem i zawinąć je zaczynając od dłuższego boku do środka.
- Żyletką lub nożem należy naciąć wzdłuż środek chlebka bez nacinania końcówek.
- Ciasto należy zawinąć od góry, tworząc przeplatankę, końce chlebka trzeba zawinąć pod spód.
- Chlebek ziołowy należy przełożyć do keksówki np.: 25 × 12 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Przed pieczeniem można posmarować rozkłóconym jajkiem z wodą po wierzchu chlebka.
- Formę z chlebkiem ziołowym należy wstawić do piekarnika nagrzanego do 190° Celsjusza i piec przez 30 minut.
- Gotowy chlebek ziołowy najlepiej kroić po całkowitym wystudzeniu.
Czytaj także: Jak zrobić chleb czosnkowy? Hit z TikToka. Zobacz sposoby na domowe pieczywo
Rwany chlebek ziołowy
Z tego ciasta można także wykonać odrywany chlebek ziołowy. Wystarczy po zawinięciu ciasta z masłem ziołowym na roladę pokroić go nożem na kwadraty. Porcje ciasta należy ułożyć w tortownicy ściśle obok siebie od środka do zewnątrz. Można także ułożyć obok siebie ziołowe bułeczki w keksówce w zwarty bochenek. Tak uformowany chlebek można z łatwością odrywać po upieczeniu.
Sposób podania
Chlebek ziołowy będzie znakomicie smakował serwowany z grillowanym mięsem, lekkimi sałatkami z kapusty pekińskiej albo z treściwymi gulaszami. Domowy chlebek ziołowy znakomicie smakuje z wędliną i z dojrzewającymi serami.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: