Puszyste racuchy z truskawkami na deser. Wypróbuj szybki przepis z drożdżami. Zrobisz je w mniej niż godzinę

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Anna Daniluk


Domowe racuchy z truskawkami to świetny sezonowy przysmak. W czerwcu to jeden z ulubionych podwieczorków małych i dużych łasuchów. Zachęcamy, aby przyspieszyć czas przygotowania racuchów,korzystając z suszonych drożdży. Zobaczcie łatwy sposób na racuchy z truskawkami, które świetnie smakują ze świeżymi listkami mięty.

Racuchy z truskawkami – prosty przepis

Liczba porcji: 12 racuchów.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 300 ml mleka,
  • 10 g masła,
  • 4 g suszonych drożdży,
  • 1 jajko,
  • 5 g cukru,
  • 200 g truskawek bez szypułek,
  • 70 ml oleju rzepakowego (do smażenia).

Jak zrobić racuchy z truskawkami?

Przygotowanie:

  1. Mąkę należy przesiać i następnie dodać suszone drożdże i cukier.
  2. W garnuszku należy podgrzać mleko z masłem przez 3 minuty. Następnie garnek trzeba zestawić i mieszać aż rozpuści się masło. Aby przyspieszyć stygnięcie, garnek można wstawić do miski z zimną wodą.
  3. Następnie do mąki należy dodać rozkłócone jajko i mleko z masłem.
  4. Wszystkie składniki trzeba wymieszać do powstania masy o konsystencji gęstej śmietany.
  5. Ciasto na racuchy należy odstawić do wyrośnięcia na minimum 30 minut w temperaturze pokojowej (21°Celsjusza). Powinno dwukrotnie zwiększyć objętość.
  6. W międzyczasie należy pokroić truskawki w plastry.
  7. Po tym czasie trzeba rozgrzać olej na patelni. Ciasto na racuchy trzeba delikatnie wymieszać i układać łyżką na gorącym oleju.
  8. Na wierzchu trzeba ułożyć plastry truskawki i gdy zacznie się rumienić od spodu, trzeba je od razu przewrócić przy pomocy drewnianej łopatki, aby je dosmażyć.
  9. Usmażone racuchy trzeba przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu.
  10. Puszyste racuchy z truskawkami są gotowe do podania.

W naszej galerii możecie zobaczyć kroki przygotowania ciasta na racuchy z truskawkami

Dodatki do racuchów z truskawkami

Usmażone racuchy z truskawkami można podawać na wiele sposobów. Najpopularniejsze jest oprószenie ich cukrem pudrem i podanie z kleksem bitej śmietany. Można także, zamiast kremówki zastosować twaróg wymieszany z jogurtem i cynamonem, ricottę lub mascarpone. Jako dekorację z ziół świetnie sprawdzają się listki mięty, bazylii lub lawenda. Można także usmażyć racuchy bez dodatków i podać je z sosem wykonanym ze gotowanych truskawek.

Racuchy z truskawkami na kefirze

Warto pamiętać, iż zamiast mleka można wykorzystywać kefir w temperaturze pokojowej, maślankę lub jogurt grecki. Ponadto zamiast drożdży wiele gospodyń korzysta z sody lub proszku do pieczenia. W szczególności będzie to dobra decyzja, gdy chce się wyeliminować czas na wyrośnięcie ciasta na racuchy.

Puszyste racuchy z truskawkami na deser. Wypróbuj szybki prz...

+6 Zobacz galerię

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału