Racuchy z truskawkami – prosty przepis
Liczba porcji: 12 racuchów.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 300 ml mleka,
- 10 g masła,
- 4 g suszonych drożdży,
- 1 jajko,
- 5 g cukru,
- 200 g truskawek bez szypułek,
- 70 ml oleju rzepakowego (do smażenia).
Jak zrobić racuchy z truskawkami?
Przygotowanie:
- Mąkę należy przesiać i następnie dodać suszone drożdże i cukier.
- W garnuszku należy podgrzać mleko z masłem przez 3 minuty. Następnie garnek trzeba zestawić i mieszać aż rozpuści się masło. Aby przyspieszyć stygnięcie, garnek można wstawić do miski z zimną wodą.
- Następnie do mąki należy dodać rozkłócone jajko i mleko z masłem.
- Wszystkie składniki trzeba wymieszać do powstania masy o konsystencji gęstej śmietany.
- Ciasto na racuchy należy odstawić do wyrośnięcia na minimum 30 minut w temperaturze pokojowej (21°Celsjusza). Powinno dwukrotnie zwiększyć objętość.
- W międzyczasie należy pokroić truskawki w plastry.
- Po tym czasie trzeba rozgrzać olej na patelni. Ciasto na racuchy trzeba delikatnie wymieszać i układać łyżką na gorącym oleju.
- Na wierzchu trzeba ułożyć plastry truskawki i gdy zacznie się rumienić od spodu, trzeba je od razu przewrócić przy pomocy drewnianej łopatki, aby je dosmażyć.
- Usmażone racuchy trzeba przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu.
- Puszyste racuchy z truskawkami są gotowe do podania.
W naszej galerii możecie zobaczyć kroki przygotowania ciasta na racuchy z truskawkami
Dodatki do racuchów z truskawkami
Usmażone racuchy z truskawkami można podawać na wiele sposobów. Najpopularniejsze jest oprószenie ich cukrem pudrem i podanie z kleksem bitej śmietany. Można także, zamiast kremówki zastosować twaróg wymieszany z jogurtem i cynamonem, ricottę lub mascarpone. Jako dekorację z ziół świetnie sprawdzają się listki mięty, bazylii lub lawenda. Można także usmażyć racuchy bez dodatków i podać je z sosem wykonanym ze gotowanych truskawek.
Racuchy z truskawkami na kefirze
Warto pamiętać, iż zamiast mleka można wykorzystywać kefir w temperaturze pokojowej, maślankę lub jogurt grecki. Ponadto zamiast drożdży wiele gospodyń korzysta z sody lub proszku do pieczenia. W szczególności będzie to dobra decyzja, gdy chce się wyeliminować czas na wyrośnięcie ciasta na racuchy.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: